NRK Meny
Normal

– Føler oss friere

Biru Baby vil vise verden at samene finnes, og er aktuell med ny musikkvideo til låta "Broom".

Biru Baby

Fra venstre: KT (In Da House), Hánná Rein og Iki.

Foto: Privat

Cyaneed er blitt til Biru Baby. Punkrockgruppa fra Alta er aktuell med en ny musikkvideo til låta “Broom”, og er ikke redd for å vise sin identitet og bakgrunn i videoen.

Bandet, som består av Hanna Krogh-Reinsnes aka Hánná Rein, Karen Therese Ugelvik aka KT (In Da House), Ida Iki og Henrik Gustavsen på trommer, forteller at de endret navnet fordi imaget deres ble så annerledes enn Cyaneed. Samtidig følte de at de to uttrykkene ikke kunne stå sammen.

Viser frem Finnmark

Biru Baby bruker mer samisk i tekstene enn tidligere, og det er først og fremst i tekstene at man hører forskjell fra det de gjorde med Cyaneed. Nå blander de norsk, engelsk, samisk og litt russisk i tekstene sine. Etter at musikken de lagde ble annerledes, følte de også at de trengte et nytt navn.

– Vi vil bruke vår samiske identitet mye mer, og vise verden hvor vi kommer fra. Vi har fjerna en del sperrer i tillegg, som gjør at vi føler oss mye friere enn før. Det føles mer ekte, forteller vokalist Hánná Rein.

Deres nye musikkvideo til "Broom" har en sterk finnmarksfølelse over seg, er dere stolt av hvor dere kommer fra?

– Ja, vi er veldig stolte av hvor vi kommer fra! Stolte av naturen, byene her oppe og ikke minst folka. Gjennom Cyaneed viste vi også Finnmark, men nå gjør vi det for fullt. Det er eksotisk, annerledes, og gjør at vi har noe ekte å vise frem. Det vi viser er faktisk virkelig, og en meget interessant virkelighet! Vi skjønte plutselig at vårt beste kort å spille på er det vi kjenner aller best, og det er nettopp hjemmet vårt - i Finnmark, forteller Hánná Rein.

Biru baby

Biru Baby er ikke redd for å skille seg ut.

Foto: Vegard Krogh

– Best å gjøre det selv

Ønsket er å bidra til en økt oppmerksomhet rundt det samiske. Målet er å gjøre det samiske mer tiltrekkende og vise flere i verden at samene finnes, forklarer vokalist Hánná Rein.

Er det noen av fansen som ikke liker det nye navnet?

– De fleste synes navnet er kult, men det er likevel en del av fansen som ikke liker det nye imaget og musikken. Vi fikk en del meldinger som sa "nei, det her går ikke!", "det her e for drøyt!" osv. Det er synd for dem, sier Hánná Rein.

Det er jentene selv som har koreografien i musikkvideoen til “Broom”. Musikkvideoen kan du se her.

– For å få det sånn som vi selv vil ha det, har vi funnet ut at det er best å gjøre det selv. Og det er veldig gøy, sier en engasjert Hánná Rein.

I sommer kan du få med deg Biru Baby på Buktafestivalen og Riddu Riđđu. Bandet forteller også at de ikke lengre vil spille noe av Cyaneed.

– Alt materialet er nytt. Det kommer ikke et album med det første, men vi slipper singler, EPer og musikkvideoer gjennom hele dette året og litt ut i 2015, så det er bare å følge med, avslutter Hánná Rein.