NRK Meny
Normal

Skal øve med snøskuter i fjellrevområde

I to uker skal Forsvaret ha militærøvelse med snøskuter og beltevogn midt i et fjellrevområde i Kjølifjellet. Beklagelig og unødvendig mener fjellrevgruppa.

fjellrev

Midt i et fjellrevområde i Kjølifjellet i Holtålen skal forsvaret øve med snøskuter.

Foto: SNO-AURLAND, REIN ARNE GOLF / ILLUSTRASJONSBILDE

– I og med at fjellreven er rødlistet synes jeg det er helt unødvendig at Forsvaret skal bruke akkurat dette området til øvelse, sier Olav Nyrønning i fjellrevgruppa i Ålen i Sør-Trøndelag til NRK.

Har eget fjellområde i kommunen

Nyrønning fikk i år den trønderske naturvernprisen for å ha jobbet med fjellreven i flere tiår. Jobben rundt foringsplassene og fjellrevhiene i Kjølifjellet har nærmest vært en livsoppgave.

– Jeg synes det er dypt beklagelig fordi fjellrevgruppa har jobbet hardt og stått på for å skaffe midler til å ta vare på reven. Vi prøver å få den tilbake og nå når vi holder på å lykkes med det, får vi militærøvelse i akkurat dette området, sier han.

Områdene mellom Ålen og Tydal hadde i sommer sin første fjellrevyngling siden 80-tallet.

– Forsvaret har et fjellområde på 33 kvadratkilometer i kommunen som de disponerer, hvor det ikke er fjellrev. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor de må bruke Kjølifjellet når reven endelig begynner å etablere seg der på nytt, sier han.

– Klar over problematikken

Daglig leder for Ålen og Haltdal fjellstyre, Terje Borgos, har samarbeidet med Forsvaret rundt disse øvelsene i to år allerede, og sier at de har en viss forståelse og derfor holdt seg unna de mest sårbare områdene. Likevel er han også skeptisk til at aktiviteten må pågå akkurat i disse traktene.

– Vi har hatt et bra samarbeid med Forsvaret om bruken av dette området, men samtidig stiller vi oss spørsmål til om det er riktig å legge militær aktivitet til et intensivområde for fjellrev, sier Borgos til NRK.

Kommunikasjonssjef i Forsvaret, Vegard Gystad, skriver følgende til NRK i en e-post:

– Forsvaret har vært på rekognisering i forkant av øvelsen og er klar over denne problematikken. Det vil bli tatt hensyn til dette når øvelsen gjennomføres, skriver Gystad.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.
Terje Våg fra Snåsa. En av fem finalister til Årets Ildsjel.