NRK Meny
Normal

Skal øve med snøskuter i fjellrevområde

I to uker skal Forsvaret ha militærøvelse med snøskuter og beltevogn midt i et fjellrevområde i Kjølifjellet. Beklagelig og unødvendig mener fjellrevgruppa.

fjellrev

Midt i et fjellrevområde i Kjølifjellet i Holtålen skal forsvaret øve med snøskuter.

Foto: SNO-AURLAND, REIN ARNE GOLF / ILLUSTRASJONSBILDE

– I og med at fjellreven er rødlistet synes jeg det er helt unødvendig at Forsvaret skal bruke akkurat dette området til øvelse, sier Olav Nyrønning i fjellrevgruppa i Ålen i Sør-Trøndelag til NRK.

Har eget fjellområde i kommunen

Nyrønning fikk i år den trønderske naturvernprisen for å ha jobbet med fjellreven i flere tiår. Jobben rundt foringsplassene og fjellrevhiene i Kjølifjellet har nærmest vært en livsoppgave.

– Jeg synes det er dypt beklagelig fordi fjellrevgruppa har jobbet hardt og stått på for å skaffe midler til å ta vare på reven. Vi prøver å få den tilbake og nå når vi holder på å lykkes med det, får vi militærøvelse i akkurat dette området, sier han.

Områdene mellom Ålen og Tydal hadde i sommer sin første fjellrevyngling siden 80-tallet.

– Forsvaret har et fjellområde på 33 kvadratkilometer i kommunen som de disponerer, hvor det ikke er fjellrev. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor de må bruke Kjølifjellet når reven endelig begynner å etablere seg der på nytt, sier han.

– Klar over problematikken

Daglig leder for Ålen og Haltdal fjellstyre, Terje Borgos, har samarbeidet med Forsvaret rundt disse øvelsene i to år allerede, og sier at de har en viss forståelse og derfor holdt seg unna de mest sårbare områdene. Likevel er han også skeptisk til at aktiviteten må pågå akkurat i disse traktene.

– Vi har hatt et bra samarbeid med Forsvaret om bruken av dette området, men samtidig stiller vi oss spørsmål til om det er riktig å legge militær aktivitet til et intensivområde for fjellrev, sier Borgos til NRK.

Kommunikasjonssjef i Forsvaret, Vegard Gystad, skriver følgende til NRK i en e-post:

– Forsvaret har vært på rekognisering i forkant av øvelsen og er klar over denne problematikken. Det vil bli tatt hensyn til dette når øvelsen gjennomføres, skriver Gystad.