Hopp til innhold

Forsvaret har skutt 19 vådeskudd så langt i år

En person avfyrte skudd med ladd mitraljøse i ei myr. En annen person avfyrte skudd med løsammunisjon i ansiktet på en annen.

Vaadeskudd

I fjor ble 44 personer refset for vådeskudd i Forsvaret. I år er antallet 19. De fleste vådeskudd skjer med løsammunisjon, men regnes likevel som svært alvorlige.

Foto: Kirsti Kringstad

Hittil i år er det rapportert om 20 vådeskudd med politivåpen i Norge. Forsvaret kommer hakk i hæl med 19 vådeskudd hittil i 2015.

Skjøt en annen i ansiktet

De fleste vådeskudd i Forsvaret skjer når noen følger feil prosedyre ved tømming av våpenet.

NRK har fått informasjon om fem av de 19 vådeskuddene som militæret har avfyrt så langt i år. I ett av tilfellene vi kjenner til, ble en person truffet.

Personen som avfyrte skuddet hadde løsammunisjon i våpenet, og traff personen som sto 2,5 meter unna.

  • Les mer om konkrete tilfeller av vådeskuff i forsvaret i faktaboksen til høyre!

Personen som ble truffet kom fra det hele med sår i ansiktet. Det endte med refselse og 5000 kroner i bot for personen som avfyrte vådeskuddet.

Langt unna nullvisjonen

Vegard Finberg

Major Vegard Finberg er klar på at vådeskudd kan drepe.

Foto: Forsvaret

I 2014 ble det registrert ni vådeskudd i politiet, mot 44 i forsvaret.

– Det er for mange. Vi har en nullvisjon, fordi utfallet av vådeskudd kan i verste fall være dødelig.

Det sier forsvarssjefens pressetalsmann, major Vegard Finberg. Han er klar på at et vådeskudd er like alvorlig i Forsvaret som i politiet.

– Et vådeskudd er et vådeskudd uavhengig av hvem som har utført vådeskuddet. Det som gjør det er litt «farlig» å sammenligne politiet og forsvaret, er at politiet og Forsvaret i fredstid har svært forskjellige oppdrag, og derav også store forskjeller i personellsammensetning og treningsmønster, sier Finberg.

Vådeskudd med politivåpen har fått stor medieoppmerksomhet, særlig etter at Anders Anundsen i august endret rutinene for innrapportering av vådekudd. Politimestre må nå rapportere til justis- og beredskapsdepertementet om alle avfyrte vådeskudd.

Viktig med vedlikehold

Gunnar Grut

Gunnar Grut har opplevd vådeskudd på nært hold. - Jeg tenkte med én gang: Har det skjedd noe med noen?

Foto: Kirsti Kringstad

– Når noen har avfyrt et vådeskudd står du der og vet at noe som ikke skal skje har skjedd, og at en ulykkelig kar har gjort noe som ikke skal gjøres. Selv har jeg aldri avfyrt vådeskudd, men jeg har hørt lyden, sier Gunnar Grut.

Mannen fra Trondheim har 30 års erfaring fra Forsvaret, og er i dag vernepliktig offiser i heimevernet. I disse dager er han på Værnes garnison for sin årlige heimevernsøvelse. Skyting med pistol er fast innslag under øvelsene.

– Det å vedlikeholde ferdighetene er veldig viktig, fastslår Grut.

Pistoløvelse

– Fire skudd mot skiva i eget tempo. Ild!

Kapteinens røst ljomer i hangaren ved Værnes garnison.

Over 20 vernepliktige offiseere fra heimevernet står på rekke og rad med hver sin Glock i hånda. Så smeller det i ett sett.

– All opplæring handler om at vådeskudd ikke skal forekomme. Når det likevel forekommer er det noen som ikke har lært eller har gjort en feil. Det blir veldig brå læring, og vi tenker med en gang: Har det skjedd noe med noen? sier Grut.