Hopp til innhold

Foreslår Wikileaks til fredsprisen

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) har nominert varslernettstedet Wikileaks til Nobels fredspris.

WikiLeaks

Wikileaks publiserer dokumenter som myndigheter helst vil holde hemmelig. Arbeidet Julian Assange og Wikileaks gjør bør belønnes med en fredspris, mener SV-politiker Snorre Valen.

Foto: Skjermdump

– Wikilleaks er en av dette århundrets viktigste bidragsytere til ytringsfrihet og gjennomsiktighet. Det er derfor en glede å nominere WikiLeaks til Nobels fredspris 2011, skriver Valen i sitt forslag.

Han trekker særlig fram Wikileaks' avsløringer av den tunisiske presidentfamiliens økonomiske disposisjoner som et bidrag til å ende et 24 år langt diktatur.

Snorre Valen (SV)

Snorre Valen (SV) mener Wikileaks er en av århundrets viktigste bidragsytere til ytringsfrihet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Har fått en verden med større åpenhet

Valen viser også til at varslernettstedet siden 2006 har publisert millioner av dokumenter som myndigheter og organisasjoner har forsøkt å skjule for offentligheten.

– Wikileaks har bidratt til økt gjennomsiktighet og synlighet i verden, sier Valen til NRK.no.

Han mener varslernettstedet bidrar til demokratisering og ytringsfrihet, på samme måte som Liu Xiaobo, mannen som i fjor fikk fredsprisen for sitt arbeid for ytringsfrihet og demokrati i Kina.

– Wikileaks har avslørt krigsforbrytelser og korrupsjon både i vestlige stater og andre stater i verden, argumenterer Valen.

Tviler på at de får fredsprisen

Kristian Berg Harpviken, som er direktør ved institutt for fredsforskning PRIO, tviler på at forslaget til Valen ender i en fredspris til varslernettstedet.

– Grunnen til det er at de har fått kraftig og rettmessig kritikk for at de har sluppet ut mye informasjon som kan være skadelig for enkeltpersoner og internasjonalt diplomati, sier Harpviken.

Hvert år får Nobelkomiteen inn rundt 200 forslag til hvem som fortjener Nobels fredspris, og fredsforskeren er sikker på at noen andre fortjener den mer enn Wikileaks.

– Jeg tror det er andre kandidater som har langt mer lovende utsikter i 2011, men jeg er sikker på at nominasjonen av Wikileaks vil generere en god del debatt, sier han.

– Fortjener overhode ikke fredsprisen

Den debatten vil Fremskrittspartiets Anders Anundsen slenge seg på.

– Wikileaks fortjener overhode ikke noen fredspris, sier han til NRK.

Han støtter fredsforsker Harpviken, og mener at varslernettstedet ikke kommer til å havne på listen over vinnere av Nobels fredspris.

Frp-politikeren synes forslaget fra Snorre Valen er hårreisende.

– Jeg er ganske overbevist om at nobelkomiteen aldri vil vurdere å gi fredsprisen til Wikileaks, sier Anundsen.

(NRK/NTB)