Hopp til innhold

Regjeringen tar sterkt avstand fra Wikileaks-avsløringer

Den norske regjeringen reagerer kraftig på offentliggjøringen av hemmelige amerikanske dokumenter.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar avstand fra Wikileaks-avsløringene, men sier han ikke tror det vil ødelegge forhold mellom land.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Varslernettstedet Wikileaks offentliggjør mange tusen dokumenter som USAs diplomater har sendt tilbake til Washington. Det dreier seg blant annet om vurderinger av lederne i landene og situasjonen der.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre liker ikke offentliggjøringen.

– Jeg tar generelt avstand fra at vanlig diplomatisk korrespondanse legges ut på den måten. Grunnen er at det er en viktig del av vårt forhold med andre land at vi har diplomater som kan skrive fortrolig hjem, sier han til NRK.

– Vil ikke påvirke forhold

Jan Egeland

NUPI-direktør Jan Egeland er bekymret etter nye avsløringer.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Støre tror ikke lekkasjene vil ha stor innflytelse på forholdet mellom lands regjeringer.

– Vi vet jo at våre diplomater gjør sine vurderinger. De er ikke skrevet for å stå i avisen, og så tett på må de kunne være. Jeg tror dette vil skape mer oppmerksomhet i mediene og offentligheten enn det gjør mellom regjeringene.

Tidligere i dag sa NUPI-direktør Jan Egeland at han tror diplomater vil slutte å rapportere hjem hvis informasjonen ikke blir forvart i fortrolighet.

Interesserer ikke Støre

Støre frykter ikke uheldig informasjon gjennom norske dokumenter.

– Jeg gruer meg ikke for hva som kan komme. Hva amerikanske diplomater gjennom en årrekke har skrevet fra Oslo, interesserer meg helt ærlig ikke. Det er vanlig praksis at regjeringen får inntrykk fra ambassadene sine på den måten, og vi er vant til det.

– Hva tror du dette kan bety for situasjonen i Midtøsten?

– Jeg tror heller ikke der at det vil ha så stor betydning i realpolitikken. Det som står i disse dokumentene, vet jo analytikere at er holdninger som finnes fra før av. Det at det skrives på papir, sendes til en hovedstad og så kommer på trykk, endrer ikke det forholdet. Det er min vurdering. Jeg tror ikke det kommer til å ha så mye å si.

– Den italienske utenriksministeren har kalt dette 11. september for verdensdiplomatiet. Hva tenker du om det?

– Hvis man bruker et så sterkt språk, har du ikke noe igjen når det skjer noe virkelig alvorlig.

Video Støre fordømmer Wikileaks-lekkasjer

Se video: Dagsrevyens innslag med Støre.

Stygge avsløringer

Britiske The Guardian, amerikanske New York Times, franske Le Monde, spanske El Pais og tyske Der Spiegel var de første til å sitte med informasjonen fra rundt 250.000 telegrammer fra amerikanske ambassader verden over.

The Guardian beskriver lekkasjen som en «episk slagside» mot amerikansk diplomati, og myndighetene i USA har jobbet iherdig med å prøve å stanse publiseringen.

Les også: USA ber Assange stanse lekkasje

De første lekkasjene som ble publisert søndag viser blant annet at amerikanske diplomater har spionert på FN-ledere, og at Saudi-Arabia har forsøkt å presse USA til å angripe Iran.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger