Hopp til innhold

Får hjelp av fire ben for å bære sine to

Tonje Lundqvist sliter med sine egne ben, med hjelp av hesten Anders sine fire ben hun har satt seg store mål. Til høsten drar Lundqvist og hesten til Paralympics i Rio for å kjempe om de edleste metallene.

Tonje Lundqvist og Yvette Hoel

Rytter Tonje Lundqvist og fysioterapeut Yvette Hoel jobber sammen mot Paralympics i Rio.

Foto: Ståle Tonning / NRK

– Jeg ble ufør i tidlig alder, og har derfor ikke noe arbeid å gå til. Min hverdag består stort sett av smerter i en eller annen form, den tiden på dagen jeg ikke har vondt er den tiden jeg sitter på hesten, sier Tonje Lundqvist.

Lundqvist og hesten Anders er plukket ut som en av fire som skal representere Norge under Paralympics i september i grenen paradressur. 34-årigen har levd med leddgikt siden barneskolen, men først for 4 år siden fikk hun diagnosen. Hun er ufør og finansierer sin egen idrett med pensjonen, og treninga hjelper henne mye i hverdagen.

Tonje Lundqvist

Rytter Tonje Lundqvist har leddgikt. Treningen utgjør mye for hennes hverdag.

Foto: Ståle Tonning / NRK

– Trening har gjort veldig stor forskjell for meg i alle aspekter av livet. Spesielt med smertereduksjon og for å få blodgjennomstrømming i leddene. Det er absolutt noe jeg vil anbefale for revmatikere, forteller hun.

Prioriteringer er alt

– Det er klart treningen gjør noe med overskuddet. Jeg føler hele tiden at jeg må ha en prioritering av hverdagslige gjøremål. Hvis jeg vasker huset, klarer ikke jeg å gå ut å være sosial på ettermiddagen fordi energien for dagen er brukt opp. Gjør jeg for mye en dag, får jeg igjen det tre dager etterpå. Det hverdagen min består av er prioriteringer, forteller Lundqvist.

Lundqvist skal kjempe i tre konkurranser sammen med hesten Anders Zand Firfod, og de begynner å bli klare for mesterskapet.

– Anders er i kjempeform. Han begynner å få en veldig god grunnkondisjon og styrken blir bedre og bedre. Så det lover godt for fremtida, sier hun om partneren Anders.

Optimistisk

Det er full optimisme på kontoret til fysioterapeut Yvette Hoel ved Toppidrettssenteret i Trondheim. Lundqvist skal for første gang skal i ilden i verdens største idrettskonkurranse.

– Jeg prøver egentlig å utfordre Tonje på å gjøre de riktige tingene i perioden fram til Rio også underveis i lekene. En av våre oppgaver i Olympiatoppen handler om det å være med å utfordre utøverne og støtte dem både fysisk og psykisk. Tonje har spilt inn noen mentale prosesser hun kan ta med seg til Rio, og som hun kan jobbe med i konkurransesituasjon, foreller Hoel.

Målet til Tonje Lundqvist og hesten Andres Zand er at de klarer å ta seg til finalen. Da kan alt skje.