Hopp til innhold

Tragedien som skakar hestesporten: Døde på stallen like etter konkurranse

Chromatic BF hoppa inn til ein sensasjonell tredjeplass i verdscup-finalen. Ein time seinare vart hingsten konstatert død.

FEI World Cup Finals 2024

SISTE KONKURRANSE: Chromatic BF og Jill Humphrey konkurrerar under verdscupfinala i Saudi-Arabia.

Foto: Zohra Bensemra / Reuters

Nyheita har skaka hestesporten det siste døgnet. Dødsfallet skjedde under verdscupfinalen i den saudiarabiske hovudstaden Riyadh denne veka.

Hesten Chromatic BF hadde nettopp tatt ein høgst sensasjonell tredjeplass saman med ryttar Jill Humphrey.

Hesten begynte å konkurrere på nivået så seint som i haust, ifølge nettstaden Horse & Hound. Difor var tredjeplassen svært uventa, så prestasjonen utløyste ei rekke kjensler hos ein stolt ryttar.

– Han leverte på eit fantastisk nivå. Eg kjenner meg velsigna som får ri han, sa ryttar Jill Humphrey etter sensasjonen, ifølge nettstaden Horse & Hound.

Døydde ein time seinare

Så braut dramatikken ut på stallen.

– Hesten fekk anfall og kollapsa på båsen. Han blei omgåande behandla og undersøkt av veterinær, og blei erklært død etter kort tid.

Det skriv eigaren KC Branscomb på Facebook etter den nedslåande hendinga.

Dødsårsaka er foreløpig ikkje kjent, men Branscomb skriv i innlegget at ho ønskte å opplyse om kva som skjedde for å stoppe rykteflaumen etter det ho omtaler som ein «spektakulær prestasjon».

– Som eigar og oppdrettar vil eg tydeleg påpeike at dette ikkje var nokons feil. Hesten leid ikkje, og det er ingen bevis for at dødsfallet var relatert til den anstrengande og spektakulære prestasjonen godt over ein time tidlegare, skriv Branscomb.

Det internasjonale ryttarsportforbundet (FEI) skriv i ei pressemelding at dei har tatt prøver av hesten og at dei skal gjennomføre ein rutinemessig obduksjon.

Vidare uttrykker FEI kondolansane sine til ryttar, eigarar og andre involverte.

– La oss hugse han for korleis han var, ikkje korleis han døydde, skriv eigar KC Branscomb i eit Facebook-innlegg.

Hesteeier KC Branscomb la ut en melding om dødsfallet på sin Facebook-side.

RØRANDE MELDING: Eigar KC Branscomb la ut ei melding om dødsfallet etter tragedien.

Faksimile: FACEBOOK.COM

– Heilt tilfeldig

Også i Noreg har fleire fått med seg nyheita.

– Det er heilt forferdeleg, særleg når det skjer etter verdscupfinalen på slutten av ein lang sesong, seier Nina Johnsen, sportssjef i Norges Rytterforbund.

– Det er berre trist, både for sporten og dei som blir ramma, seier Johnsen.

Geir Madland har vore internasjonal dommar og funksjonær i ei årrekke, og har kontrollert mange hestar. Han kjenner ikkje til den konkrete saka i Saudi-Arabia, men seier at dødsfall i samband med konkurranse er sjeldan.

– Eg har vore dommar i nesten 30 år, og dette har eg sett tre–fire gonger. Det har vore heilt tilfeldig, og kunne like godt skjedd på eit jorde, seier Madland til NRK.

Han er trygg på at Chromatic BF var godt undersøkt før konkurranse.

– Hestane som konkurrerer i verdscupfinalen, har vore gjennom så mykje og er så utruleg veltrena, seier han.

null
Spiller nå
Tester rulleski for første gang: – Er det verre enn å hoppe i fallskjerm i Kompani Lauritzen? 01:04
Neste

Siste nytt

 • Southampton møter Leeds i opprykkskamp til Premier League

  Enten Leeds eller Southampton rykker opp til Premier League. Southampton booket finaleplass i opprykkskvalifiseringen med 3-1 over West Bromwich fredag.

  Opprykksfinalen spilles på Wembley 26. mai. Leeds sikret finaleplass med 4-0-seier over Norwich torsdag. Leeds rykket også ned sist sesong.

  Fra før er det klart at Leicester og Ipswich skal spille Premier League-fotball neste sesong.

  West Bromwich rykket ned i 2021 og må belage seg på en ny sesong på nest øverste nivå.

  (©NTB)

  DSOtmTrX5wQ
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsen dukket ikke opp til start – EM-kravet henger i tynn tråd

  Planen var at Filip Ingebrigtsen fredag kveld skulle løpe 1500 meter i et fransk stevne med mål om å komme under EM-kravet på 3.36,00 og kvalifisere seg for sommerens mesterskap i Roma.

  Selv om han var påmeldt, dukket nordmannen aldri opp til start.

  – Han var ikke helt i form, skriver sportssjef Erlend Slokvik i en tekstmelding til NRK fredag kveld.

  Og nå har 31-årige Ingebrigtsen dårlig tid. EM-kravet må tas innen 26. mai, og det norske friidrettsforbundet offentliggjør EM-uttaket 30. mai.

  Neste mulighet kan være 1500-meteren som arrangeres på Jessheim 24. mai, men det er ikke avklart om Filip Ingebrigtsen løper der.

  Formen i det siste har ikke gitt grunnlag for optimisme. Forrige helg løp han inn på 3.43.03 under et løp i Tyskland.

  Ingebrigtsen, som altså tok EM-gull på 1500-meter i 2016 og VM-bronse i 2017, er dermed et godt stykke unna gammel storhet noen få uker før sommerens mesterskap i Roma, som arrangeres fra 7. til 12. juni.

  OL-kravet på samme distanse er for øvrig 3.33.50.

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Straffkaos i Formel 2-kvalifiseringen – Hauger rammet

  Det ble mange endringer på resultatlistene etter Formel 2-kvalifiseringen i Imola. Dennis Hauger endte til slutt som nummer 13.

  Resultatlistene ble nesten snudd helt på hodet i minuttene etter målgang i kvalifiseringen. Hauger, som kjørte inn til 13.-plass, hoppet plutselig til sjuendeplass.

  Mange førere ble først straffet for å ha vært utenfor sperrelinjen under sine beste runder. Noen timer senere ble det imidlertid omgjort slik at Hauger til slutt ble nummer 13. Dermed har han et vanskelig utgangspunkt denne helgen.

  Hauger står med én pallplass denne sesongen. Sprintløpet i Italia starter 14.15 lørdag, mens hovedløpet avvikles søndag formiddag.

  Den 21 år gamle bilføreren fra Aurskog er i år inne i sin tredje sesong i klassen under Formel 1.

  Det er ingen hemmelighet at årets Formel 2-sesong blir helt avgjørende for hvilke muligheter som åpner seg videre for Hauger. En fjerde sesong på nest øverste nivå i Formel-sirkuset blir det nemlig ikke. For øyeblikket er 21-åringen på 3.-plass i sammendraget.

  Da Hauger møtte pressen i februar før Formel 2-sesongen, understreket han at plan A er å vinne Formel 2-mesterskapet, og at det ikke fantes en plan B.

  Aurskog-gutten tok steget opp i Formel 2-sirkuset foran 2022-sesongen etter å ha vunnet Formel 3 året før. I debutsesongen endte han på 10.-plass som Prema-fører, før han forflyttet seg til MP Motorsport foran fjoråret.

  2023-sesongen endte med åttendeplass sammenlagt etter varierende resultater.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal