Hopp til innhold

Nærgående elg-kyss gjennom stuevinduet: – Gnikket mulen mot ruta så snørr og spytt rant

Det ble et dyrebart øyeblikk for ekteparet på hyttetur på Grytøya i Troms, da en elg dukket opp utenfor vinduet.

Elgen kysset Arnes kone Tove, på Grytøya

Det var denne elgen som forsøkte å kysse Arne Johan Norheims kone, Tove Norheim (t.v), gjennom vindusglasset på Grytøya.

Foto: Arne Johan Norheim

– Hadde ikke glasset vært i veien så hadde det blitt et saftig elg-kyss på kona, sier Arne Johan Norheim om den nærgående elgen som dukket opp i hagen på Grytøya.

Det var på øya i Sør-Troms, Arne og kona, Tove Karin Norheim, var hyttetur onsdag.

Tirsdag kveld oppdaget ekteparet at en usjenert elg lå i hagen og så ut over i havet mot Harstad.

– Det merkelige var at; etter at han hadde posert inntil vinduet fortsatte han å spise sommerblomster og jordbærplanter, forteller Arne Norheim.

– Da jeg gikk ut og skulle jage den, sto han bare å så på meg med hele jordbærplanter hengende ut av kjeften.

Elgen i hagen på Grytøya

Med utsikt mot Trondenes og Harstad hadde elgen lagt seg til rette i hyttehagen til ekteparet Nordheim. – Det som var spesielt denne kvelden var at den lå og slappet av på plenen rett utenfor.

Foto: Arne Johan Norheim

Elg er blitt vanlig på øyer i Troms

Det dukker opp stadig mer elg på øyene i Troms og Finnmark, etter at elgstammen har ekspandert og utvidet territoriene til kysten.

Såfremt elgen ikke har tatt ferge over sundet til øya, uten fastlandsforbindelse, er den etablerte elgflokken på Grytøya et fellende bevis på at elger er utmerkede svømmere.

– Elgene har trolig kommet svømmende fra Hinnøya for en del år siden. De trives tydeligvis veldig godt her, for de har formert seg kraftig de siste 10–15 årene, forklarer Arne Norheim.

Ekteparet bor til vanlig i Harstad og bruker helgene og ferier til å hygge seg på Grytøya, som ligger en kort svømmetur på halvannen nautiske mil (to til tre kilometer) fra Hinnøya i Sør-Troms.

En spesiell kveld

For ekteparet ble tirsdagskvelden ekstra magisk med den nærgående elgen.

– Elgen er jo vanligvis litt mer sky av seg, og trekker seg unna når vi kommer i nærheten, forklarer Norheim.

Både han og kona Tove syntes det var spennende med en elg på så nært hold og de stilte seg i vinduet for å fotografere.

– Da reiste elgen seg opp og kom opp på terrassen og helt inntil vinduet med mulen. Så gnikket den mulen mot ruta så både snørr og spytt rant nedover, sier Tove Norheim.

Mens elgbestanden ekspanderer i nord blir det stadig flere møter mellom elg og mennesker. I vinter dukket en elgflokk opp i en skolegård i Tromsø.

På leting etter mat

Elgforsker Rolf Rødven er prosjektmedarbeider for prosjektet: Elg i Finnmark. Han tror de stadig økende elgmøtene, mellom mennesker og elg, handler om at elgbestandene er i sterk vekst i Nord-Norge.

– Vi har sett i Nord-Norge at elgstammen har ekspandert og utvidet territorier mot kysten, etter at den kom tilbake til området fra begynnelsen av århundret, sier Rødven til NRK.

Synes du elgen er blitt for nærgående?

Han sier unge dyr ikke alltid holder samme avstand til mennesker som voksende elger, noe Norheim kan bekrefte:

– Dette var et ungdyr på rundt tre år. Han var kanskje litt forvirret på hvem vi var oppi hans verden, sier Arne Norheim.

Rolf Rødven mener elger kan oppsøke jorder og hager på våren og forsommeren på leiting etter mat.

Rolf Rødven har en doktorgrad i naturvitenskap og forsker på hvordan klimaendringer endrer arktiske økosystem. Elgen på bilde er bedøvet.

Rolf Rødven (bakerst) har en doktorgrad i naturvitenskap og forsker på hvordan klimaendringer endrer arktiske økosystem. Elgen på bilde er bedøvet.

Foto: Elg i Finnmark

Advarer mot elg- «selfies»

Rødven mener folk som får nærkontakt med elger er heldige.

– Elgen er et vakkert og elegant dyr ikke alle er forunt å få se. Men respekter at det er et vilt dyr, hold avstand, gå tilbake eller en god runde rundt dyret hvis du må.

Han mener man fint kan ta bilder av dyrene, men man må tolke dyret om det begynner å bli urolig.

– Hvis elgen føler seg utrygg vil den typisk legge ørene bakover og senke hodet, og kanskje stampe i bakken, og når det skjer er det å regne som en siste advarsel, advarer Rødven.

Husk at elgen ikke skjønner konseptet med felles «selfies».

Elgen i hagen på Grytøya

Her står ungelgen foran stuevinduet og ønsket kontakt med Tove Norheim, mens mannen tok bilde.

Foto: Arne Johan Norheim

Planlegger nedskyting av elgbestand

Arne og Tove Nordheim syntes også det var en fin opplevelse å få den nærgående elgen helt opp til stuevinduet.

– Vi synes vi er heldige som har muligheten for spennende naturopplevelser rett utenfor vinduet. Men det var likevel utrolig spesielt da han bare kom rett imot oss helt inntil ruta, sier Tove Norheim.

Les også Tiltak mot elgpåkjørsler virker ikke – frykter at flere menneskeliv snart går tapt

Påkjørt elgku. Troms.

Arne Norheim mener likevel at det begynner å bli litt vel mye elg både i nabolaget og på øya.

– Den er etter hvert blitt en plage, både for landbruket og private hageeiere. Det er planlagt en betydelig nedskyting til høsten for å få en mer balansert stamme på Grytøya, sier Norheim.

Det var ikke like lett å få elgen bort fra kona i stuevinduet og alle de deilige hageplantene hun hadde plantet i hagen.

En real skjennepreken måtte til før elgen endelig dro sin kos.

– Først da jeg, ganske så irritert, fortalte han hvilken idiot han var som raserte hagen – lusket han, tydelig molefonken, et stykke bort fra hytten og ut på marka, avslutter Norheim.

  • Ei elgku og to kalver opplevdes som truende nær skolegården i Skibotn i Troms. Så ble den skutt.