NRK Meny
Normal

En av ti trøndere reiser uten forsikring

I sommerferien farter mange rundt både i innland og utland. Har man ikke reiseforsikring kan reisen fort bli dyrere enn planlagt.

Kreta

En av ti trøndere har ikke forsikring når de reiser utenfor Norden, noe som kan føre til store kostnader hvis det skjer noe.

Foto: Petter Strøm / NRK

Før man skal på tur er det en del ting man må huske å sjekke. Nina Arnesen fra Gjensidige Forsikring har noen tips om hva man må passe på når man er på ferie.

– Det er egentlig ganske mye man må passe på. Men man må først og fremst bruke sunn fornuft og være varsom. Du trenger ikke å annonsere for hele verden at du er borte. Jeg ser veldig mange som bruker Facebook og legger ut bilder når de er i syden eller på hytta, og det trenger ikke å være like bra bestandig, forteller Arnesen.

Mange meldinger om sykdom

I en fersk undersøkelse gjennomført for Gjensidige, svarer ti prosent av trønderne at de har reist til land utenfor Norden, uten å ha forsikringen i orden. Enslige og menn mellom 25 og 39 år er godt representert innenfor de ti prosentene. Hver eneste dag på sommeren mottar forsikringsselskapet 250 meldinger om sykdom på reise.

Nina Arnesen, Gjensidige

Nina Arnesen fra Gjensidige sier at det viktigste på reise er å bruke sunn fornuft.

Foto: Nora Lervik / NRK

– Det viktigste man må tenke på er faktisk sykdom. Skulle du bli dårlig og har behov for sykehjelp så blir det fort kjempestore kostnader. Hvis du må fraktes hjem er det snakk om mange hundre tusen kroner. Det må du betale selv om du ikke har forsikring, forteller Arnesen.

Det er ikke alle som reiser langt på ferie om sommeren, men det er likevel greit å ha følge noen forhåndsregler for å være trygg i ferietiden.

– Er man hjemme er må man også bruke sunn fornuft. Lås dører og ha igjen vinduer hvis man drar ut, enten om man skal på stranda eller en tur i butikken. Pass på verdigjenstandene dine. Selv om du er hjemme er det kanskje mye turister i det området du er i. Ta vare på hverandre, og vær oppmerksom, sier hun.

Tar alle forhåndsregler

Inger Rafelsen fra Steinkjer passer på å ha alt klart når hun er på ferie. Hun tar alle forhåndsregler før hun skal ut å reise, for at reisen skal bli tryggere.

Inger Rafelsen

Inger Rafelsen fra Steinkjer passer på å gjøre god research før hun skal på tur.

Foto: Nora Lervik / NRK

– Jeg sjekker litt om de landene jeg skal til, om hvordan det for eksempel er å ta ut penger i minibanker. Reiseforsikring har jeg bestandig i orden, forteller Rafelsen.

– Jeg tror mange tenker at når det først skjer noe så skjer det alle andre. Det blir fort en kostbar ferie hvis det faktisk skjer noe hvis man ikke har forsikring. Så jeg er veldig trygg når jeg skal ut å reise i forhold til forsikring og slik, legger hun til.