30-åringene drar til syden, de eldre holder seg hjemme

Bare hver fjerde nordlening mellom 45 og 64 år reiser til utlandet, mens halvparten av de i alderen 30-44 år tar sommerferien et annet sted enn Norge.

Syden
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mens halvparten i alderen 33-40 år ferier i utlandet i sommer, reiser bare hver fjerde i aldersgruppen 45-64 år utenfor Norges grenser. Det viser en undersøkelse gjort av InFact for NRK. Den yngste generasjonen er altså dobbelt så ivrig å reise bort i ferien.

Ole Marius Røsten

Ole Marius Røsten tar med seg familien og reiser til Kreta i sommer.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Jeg vil tro at andre i denne aldersgruppen er som meg og har unger. Det kan jo bli ganske kjedelig å feriere i Norge, i hvertfall for barnas del. Da er denne type ferie best. Har ungene det bra, så har vi det bra, sier Ole Marius Røsten (41) som skal til Kreta i sommer.

Laster innhold, vennligst vent..

Forskjellige faser i livet

Direktør for reise utland i hovedorganisasjonen Virke, Sverre McSeveny-Åril mener dette har noe med forskjellige livsfaser å gjøre. At yngre voksne velger å ta ferien til utlandet når det er sommer har muligens med å gjør at de har barn som er knyttet til barnehage og skole. Derfor er de avhengig av å ta utenlandsreisen i fellesferien.
– De eldre voksne har kanskje en større fleksibilitet som gjør at de kan ta en tur på et annet tidspunkt. Samtidig har de kanskje etablert seg med en hytte de vil tilbringe mer tid på under sommeren.

Sverre McSeveny-Åril

Sverre McSeveny-Åril, direktør for reise utland hovedorganisasjonen Virke.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Spania og Hellas vinnere

Til tross for eventuelle terrortrusler er reiselysten til nordmenn fortsatt stabil. Men det vises til endringer i reisemønstet. Det blir gjort flere bestillinger vestover, og Spania og Hellas er landene som har størst vekst. Nordlendinger er sammen med vestlendingene og topper statistikken med å bestille flest reiser til utlandet om sommeren.

– Dette har nok noe med været å gjøre. De sikrer seg sol og varme til sommeren ved å dra til utlandet, forklarer McSeveny-Årli for hovedorganisasjonen Virke.

Han mener reiselysten til de yngre voksne kommer av at de har vokst opp med å reise og tar disse tendense med seg videre i livet. Middelhavet trekker de alle fleste, men er ekstra populært blant de yngre.

Unni Eliassen

Unni Eliassen foretrekker å være hjemme i Bodø når det er sommer.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

På gata i Bodø forteller Unni Eliassen at hun skal ta ferien hjemme og på hytta. Hun synes det er finest å være hjemme i Bodø om sommeren.

– Jeg er ferdigreist og har reist en del. Skulle jeg har reist til utlandet så skulle det ikke vært om sommeren iallefall, forklarer hun.