Hopp til innhold

Vil ha mildere straff etter drapet

Ankesaken etter Skaun-drapet skal opp i morgen. Drapsdømte vil ha mildere straff fordi han kan ha en mild form for autisme.

Oda Moe

Oda Moe ble drept på travbanen i Skaun 1. november i fjor.

Foto: Scanpix/ Gorm Kallestad / Scanpix

Anken skal opp i Frostating lagmannsrett. Et sentralt spørsmål blir hvordan mannen, som drepte 15 år gamle Oda Moe i Skaun, fungerte sosialt og i Forsvaret i månedene før drapet i november i fjor.

Aspergers

Den tiltalte 18 åringen tilstod drapet samme natta det skjedde. Men han anka straffeutmålinga . For ifølge ei spesialisterklæring kan tiltalte ha en mild form for Aspergers syndrom, med manglende innlevelse i andres følelser og reaksjoner. Men Trondheim tingrett mente det er uklart om dette kunne forklare drapshandlinga.

– Heller ikke de sakkyndige har funnet holdepunkter for å kunne knytte et mulig Aspergers syndrom til drapshandlinga. At de sakkyndige på den annen side heller ikke kunne utelukke mulighetene, er etter rettens mening ikke tilstrekkelig til at de bør gis straffereduksjon i dette tilfellet, sa sorenskriver Knut Almaas i retten 11. januar i år.

Klubbhuset ved travbanen i Børsa

Oda Moe ble drept ved dette huset ved travbanen i Skaun.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Henrettelse

I dommen beskriver retten drapet på Oda Moe som en henrettelse selv om drapsmåten var kvelning og at hun ikke døde momentant.

– Det er utvilsomt at drapet er begått som en for tiltalte, rasjonell handling, sa Almaas.

Dommen ble overlagt drap under særskilt skjerpa omstendigheter.

Få vitner

Ankesaken 16.mars blir ført med få vitner. Aktors vitne er en av de rettspsykiatrisk sakkyndige, som i retten kommer til å spørre tiltalte om hvordan han fungerte sosialt i tida før drapet i november i fjor.

Forsvareren har innkalt mor til tiltalte, som også vitna i tingretten. I tillegg ønsker forsvareren å høre vurderingene fra sjeflegen ved Brøset kompetansesenter i Trondheim .

Retten med sju meddommere avgjør seinest dagen etter om dommen på 16 års fengsel for overlagt drap skal stå.