Hopp til innhold

Dette er Norges pantehovedstad

Nordmenn har aldri pantet så mye som i 2014, og de to butikkene som samlet inn mest pant i hele Norge i fjor, ligger i Trondheim.

Vårstemning langs bryggerekka

Trøndere er best i Norge når det kommer til panting, viser nye tall.

Foto: Haldis Isachsen

Nordmenn satte ny panterekord i 2014 med over 830 millioner innsamlede flasker og bokser. Over 69 millioner av disse ble pantet i Trøndelagsfylkene, det viser tall fra Infinitum.

Anders Næss

Hypermarkedssjef ved Coop Obs! City Lade, Anders Næss er glad mange velger å pante hos dem.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Best av alle butikkene i fylket var Coop Obs! City Lade, med totalt 2 680 267 innsamlede flasker og bokser i løpet av fjoråret. Det er best i hele Norge, og godt foran neste butikk på listen.

– Det er viktig for oss å være gode også på den delen av handleopplevelsen, så det er klart vi er fornøyd med å være best, sier hypermarkedssjef ved Coop Obs! City Lade, Anders Næss, til NRK.

Panter mer og mer

Butikken som er nest best på pant i Norge, ligger også i Trøndelag. Med 2,3 millioner innsamlet pant i 2014 tar Coop Obs! City Syd andreplassen. Næss syns det er stas å slå lillebror.

– Det er alltid godt å være bedre enn dem. Vi er jo Norges største Coop Obs! så sånn sett skulle det bare mangle at vi er best, sier hypermarkedssjefen.

Randi Haavik Varberg

Randi Haavik Varberg i Infinitum er glad det pantes mer og mer i Norge.

Foto: APELAND / Infinitum

Det pantes mer og mer her i landet. Fra 2010 og frem til nå har volumet økt med mer enn 200 prosent. Direktør før informasjon og marked i Infinitum, Randi Haavik Varberg, liker utviklingen.

– Panteordningen er en stor miljødugnad som det norske folk er med på sammen med dagligvarebransjen og produsentene. Det er bra for miljøet at 2014 er et rekordår, sier hun.

En ordning som fungerer

En viktig grunn til at så mange velger å pante akkurat på Lade, tror hypermarkedssjefen kommer av at pantestasjonen er lett tilgjengelig.

– Det er lett adgang fra parkeringsplassen. Det gjør at mange storkunder kommer til oss for å pante mye på en gang. Å pante er en lett måte å gjøre noe bra for miljøet, i tillegg til å få penger igjen, sier Næss.

Den siste tiden har også flaskene endret seg fra hardplast til en mykere plasttype. Ifølge Haavik Varberg gjør dette miljøgevinsten enda større.

– Flaskene blir komprimert i pantemaskinen fremfor å bli stablet i kasser, og derfor tar flaskene mindre plass under transport. Vi i Infinitum beregner at det vil pantes godt over en milliard flasker og bokser i løpet av året. Det er en veldig positiv utvikling, sier hun.

Pant

Med tilrettelagte panteautomater går det lett å gjenvinne på Lade.

Foto: Stein Roar Leite / NRK