Hopp til innhold

Nå blir det pant også på disse

Nå blir det pant også på flasker av såkalt HDPE-plast. Det kan gjøre drikkevarene billigere.

HDPE-flasker

Nå åpnes det for pant på halvgjennomsiktige flasker av HDPE-plast.

Foto: Norsk Resirk (montasje)

Nordmenn er verdensmestere i panting. Mer enn 95 prosent av flaskene som er laget av såkalt PET-plast havner nå i panteautomatene.

Nå åpner Norsk Resirk også for panting av flasker i halvgjennomsiktig HDPE-plast, en annen type plastemballasje som brukes til juice og melkebaserte drikkevarer.

Det er Klima- og forurensningsdirektoratet som har godkjent at også denne typen emballasje blir en del av den norske panteordningen.

Den hvite HDPE-plasten beskytter enda bedre mot lys enn de velkjente PET-flaskene. Brämhults og Tine er to av de store leverandørene på markedet for drikkevarer med HDPE-emballasje.

Uten miljøavgift

PET-flasker

Vi panter mer enn 95 prosent av de velkjente PET-flaskene.

Foto: Tor Risberg / NRK

Fordi PET og HDPE er to ulike plasttyper, kan flaskene ikke gjenvinnes sammen.

– Det er opp til importørene og produsentene om de vil delta i den nye ordningen. Men vi tror at de blir med, ettersom HDPE-flaskene da kan selges uten miljøavgift. Dessuten ønsker forbrukerne flaskepant. Miljøet har mye å si for kundene, sier Randi Haavik Varberg som er direktør for informasjon og marked i Norsk Resirk.

– Men det beste med dette er at systemet blir enda enklere for forbrukerne. Vår strategi er at alle drikkevarer på flaske som selges i butikk skal kunne pantes, sier hun til NRK.no.

Selger stadig mer

Randi Haavik Varberg, Norsk Resirk

Stadig flere kjøper drikkevarer i HDPE-emballasje, forteller Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk.

Foto: APELAND/Norsk Resirk

Varberg forteller at bruken av HDPE vokser i Europa. Hun anslår at dette vil utgjøre nærmere fem prosent av det norske drikkevaremarkedet om noen få år.

Fordi vi nå panter nesten alle plastflasker og aluminiumsbokser, betaler du ikke lenger miljøavgift for dem. Tidligere måtte du ut med en avgift på 3 kroner og 16 øre for hver PET-flaske, og 5 kroner og 24 øre per boks.

Når HDPE-plasten blir en del av panteordningen, blir også den fritatt for miljøavgift. Varberg regner med at den nye ordningen blir tatt i bruk i løpet av våren.

Pant også på Polet

Visste du forresten at pant på vin er tilbake, 13 år etter at den obligatoriske panten på vinflasker forsvant? Vinmonopolet selger nå enkelte røde og hvite viner på plast og i boks. Og de kan pantes.

– Det er det nok ikke alle kunder som vet, fordi det er ulovlig å reklamere for alkohol. Men de som kjøper disse vinene kan enten be om å få panten tilbakebetalt på Vinmonopolet, eller rett og slett putte emballasjen i butikkenes panteautomater, sier Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)