Sommeren er så vidt i gang mange steder i landet og disse tider får også mange feriepengene på konto.
På gata i Steinkjer har en del begynt å legge planer for pengene.
Elin Synnøve Teistklub skal bruke en del av feriepengene på å betale regninger. Men en liten ferietur tar hun seg råd til.
Foto: Tariq Alisubh / NRK– Vi driver og ser på tur til Tyrkia eller Montenegro. Men det blir ikke før til høsten. Noen ganger må man ta seg råd, så får man legge forbruket etter det man har, sier Elin Synnøve Teistklub.
Helge Nyhus hadde ikke fått feriepengene da NRK snakka med han. Men i juli har de nok kommet og da setter han seg på toget sørover.
Foto: Tariq Alisubh / NRKFerietur skal også Helge Nyhus og familien. De skal på interrail nedover Tyskland, Frankrike og Italia. Men de har fått med seg at ferien kan bli dyrere.
– Det er like dyrt å dra på ferie i Norge. Jeg regner med det går fint. Ei flaske vin til 2–3 euro. Om euroen koster 10 eller 12 kroner da, kommer på det samme, sier Nyhus.
Økt frihet
Godfølelsen det gir å få litt ekstra penger på konto, bør det være lov å kjenne på, sier professor Thorgeir Kolshus i sosialantropologi ved OsloMet.
Professor i sosialantropologi, Thorgeir Kolshus, sier feriepengene gir oss en følelse av rikdom, men at den ikke bør vare for lenge.
Foto: Sonja Balci– Det er litt sånn Jeppe på Bjerget øyeblikk. Jeg våkner plutselig og verden er en helt annen. Noen muligheter byr seg, sier Kolshus om følelsen han får når pengene kommer på konto.
Han tror det å få litt ekstra penger og følelsen det gir er ekstra viktig i år.
– Vi snakker om Ukraina, det er dyrtid, det er renter og mange små bekymringer. Feriepengene betyr rett og slett at vi får litt mer vingeslag og kan ta oss råd til å skru av det triste og traurige, rett og slett.
– Viktig å prioritere
Men privatøkonom Eldar Rønning i Sparebank 1 SMN, ber oss likevel ikke glemme den traurige hverdagen. For etter den søte kløe, kommer den sure svie.
– Selvfølgelig skal man ha ferie, men det er kanskje ikke tida for å gå bananas, sier Rønning.
For alle med lån har måttet tåle en kraftig renteoppgang det siste året. I tillegg er mat og andre varer blitt dyrere. Ei svak norsk krone gjør at alt i utlandet koster mye mer enn det gjorde i fjor.
Og renta skal trolig opp mer. Det internasjonale pengefondet (IMF) bad Norge øke renta enda mer for å bremse inflasjonen.
Ei undersøkelse Sparebank1 har gjort viser at ferien til 45 prosent av oss vil påvirkes av rente- og prisøkningen.
– Det å være litt mer økonomisk fornuftig å tilnærminga av ferien er lurt. Du kan få en like bra ferie likevel. Kanskje kan man lage litt mer mat selv, finne billigere overnattingssteder sånn at man kan bruke penger på det man har lyst til, sier Rønning.
Privatøkonomens fem råd:
Den tidligere verdensmesteren på ski, Eldar Rønning, håper folk ikke bare ser gull og glitter når feriepengene kommer på konto.
Foto: Sparebank1 SMNLag et feriebudsjett:
Sett opp et realistisk budsjett for ferien din basert på din økonomiske evne. Vurder hva du har råd til å bruke på reise, overnatting, aktiviteter og mat, og ikke bruk mer enn dette.
Skaff deg oversikt
Se over kostnadene dine og lag en plan for hvilke kostnader du kan kutte i.
Spar opp en bufferkonto
En konto med penger som kan brukes i tilfelle uventede utgifter eller tap av inntekt. Dette vil gi deg en økonomisk trygghet i dårligere økonomiske tider og ved renteøkninger.
Regn litt på renta
Regn ut hvor mye ytterligere renteøkninger vil bety for deg, de fleste banker har lånekalkulatorer på nettsidene sine
Snakk med banken
Ta kontakt med banken din dersom du er bekymret for hvordan du skal tåle en renteøkning for rådgivning om akkurat din situasjon
– Man må kose seg i ferien, men innenfor egen økonomisk ramme. Planlegg litt mer enn vanlig, sier Rønning.
Fikseværet Ona på Romsdalskysten er et populært feriemål. Mange vil nok velge norgesferie i sommer på grunn av økte kostnader.
Foto: Gunnar Sandvik/NRK
Gir lavere skuldre
Både økonomen og professoren er enig om én ting. Det er rom for å bruke litt ekstra i ferien.
– En skal unna seg litt ekstra. Man får jo feriepengene for at man skal ha litt ekstra til ferien, sier Rønning.
Kolshus mener også det er viktig å få disse små følelsene av luksus.
– Den lille ekstra tingen, litt bedre mat, en god vin. Det er den muligheten som byr seg i forlengelse av en liten ekstra følelse av frihet, som vi vanligvis ikke våger å gripe, sier han.