Gjensidigestiftelsen har gitt en pengegave på 700.000 kroner til Steinkjer videregående skole. Gaven, som var en overraskelse på ansatte og elever onsdag formiddag, har en klausul: Kantina må bli tilnærmet sukkerfri.
– Vi har stor påvirkning
Fra før er det både sjokomelk, muffins, vafler og grøt med sukker i kantina. Trolig ei helt vanlig norsk kantine.
I tiden som kommer må de ansatte i kantina legge om menyen.
– Dette kom brått på. Vi må tenke litt på dette, og gjøre noen grep, sier kantineansatt Inger Kaspersen, etter overrekkelsen av pengegaven.
– Elevene er her cirka åtte timer hver dag, så vi har en stor påvirkning på dem. Dette er et viktig bidrag til å redusere sukkerinnhold i mat og drikke, sier Vegard Iversen, fylkesutdanningssjef i Nord-Trøndelag.
Vanskelig å holde seg unna usunn mat
Forskning viser at nordmenn spiser for mye sukker. I fjor spiste nordmenn i snitt 28 kilo sukker. Det har vært en stor forbedring de siste ti årene, men megden er fortsatt for høy.
– Det er vanskelig å holde seg unna det usunne, i alle fall når de har så god vaffel i kantina, sier elev Julie Singsaas Viem.
Medelev Thea Langfjord Oksvold tror ungdom generelt er opptatt av kosthold.
– Vi er jo opptatt av det, og får høre om det i media hele tiden. Vi er opptatte av kroppspress, sier hun.