Denne kantina blir sukkerfri

Steinkjer videregående skole får 700.000 kroner for å gjøre kantina sukkerfri.

Sukekrfri kantine

Prosjektet Sunn mat i sunne kantiner skal sørge for at kantina ved Steinkjer videregående blir tilnærmet sukkerfri. De fikk 700.000 kroner i overraskelsesgave onsdag, for å delta i prøveprosjektet.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Gjensidigestiftelsen har gitt en pengegave på 700.000 kroner til Steinkjer videregående skole. Gaven, som var en overraskelse på ansatte og elever onsdag formiddag, har en klausul: Kantina må bli tilnærmet sukkerfri.

– Vi har stor påvirkning

Fra før er det både sjokomelk, muffins, vafler og grøt med sukker i kantina. Trolig ei helt vanlig norsk kantine.

I tiden som kommer må de ansatte i kantina legge om menyen.

Inger Kaspersen

Inger Kaspersen og kollegene i skolekantina på Steinkjer videregående må legge om menyen. Den skal være tilnærmet sukkerfri i tiden som kommer.

Foto: Eivind Aabakken / NRk

– Dette kom brått på. Vi må tenke litt på dette, og gjøre noen grep, sier kantineansatt Inger Kaspersen, etter overrekkelsen av pengegaven.

– Elevene er her cirka åtte timer hver dag, så vi har en stor påvirkning på dem. Dette er et viktig bidrag til å redusere sukkerinnhold i mat og drikke, sier Vegard Iversen, fylkesutdanningssjef i Nord-Trøndelag.

Vanskelig å holde seg unna usunn mat

Julie Singsaas Viem

Julie Singsaas Viem er opptatt av et sunt kosthold, men sier det er utfordrende når det tilbys godsaker i kantina.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Forskning viser at nordmenn spiser for mye sukker. I fjor spiste nordmenn i snitt 28 kilo sukker. Det har vært en stor forbedring de siste ti årene, men megden er fortsatt for høy.

– Det er vanskelig å holde seg unna det usunne, i alle fall når de har så god vaffel i kantina, sier elev Julie Singsaas Viem.

Medelev Thea Langfjord Oksvold tror ungdom generelt er opptatt av kosthold.

– Vi er jo opptatt av det, og får høre om det i media hele tiden. Vi er opptatte av kroppspress, sier hun.