IKEA ribber restaurantene for fett og sukker

Planlegger du tur til IKEA for å meske deg med bacon, kaker, brus og godterier? Da bør du lese dette først.

Ikea i Lillesand velger en sunnere linje.

– Hva folk spiser hjemme er opp til dem, men her på huset har vi veldig fokus på bærekraft- og helse, sier Solrun Hitland, varehussjef ved IKEA Sørlandsparken.

IKEA gjør nå sitt for å få en sunnere profil. Det går utover menyen. Møbelgiganten introduserer blant annet vegetarboller, som ett alternativ til de svenske kjøttbollene. Dette innføres i alle IKEA-butikker i hele verden.

ikea mat

Solrun Hitland, varehussjef ved IKEA Sørlandsparken håper folk vil velge sunt fra restauranten.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Bacon-gildet er over

IKEA har nå fokus på å ta bort produkter de mener er usunne for folk. Det betyr farvel til blant annet bacon og brus.

– Ja, bacon på frokostbordet er tatt ut, men vi erstatter fettet med sunn yoghurt, frukt og mysli, sier Hitland.

– Hvordan har responsen vært fra gjestene?

– Noen liker endringene, mens andre savner å spise bacon her, sier hun.

ikea mat

Mysli og frukt har dyttet baconet av bordet på Ikea.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

IKEAs bestselger i restauranten, kjøttbollene, vil fremdeles være en del av menyen, men bollene har fått nye naboer på tallerkenen.

– Før kunne gjestene våre kjøpe grønnsaker i tillegg, men nå har vi valgt å inkludere grønnsakene i retten, sier Hitland.

svenske kjøttboller

De svenske kjøttbollene har fått en konkurrent, og nye naboer.

Foto: NRK

Farvel til softis og «jordgubb-godis»?

For mange er en tur til IKEA synonymt med softis og svensk godteri etter at møblene er betalt. Nå blir det andre boller.

– I butikken som selger svenske matvarer, skal det selges produkter som har et næringsinnhold som er innenfor Verdens helseorganisasjons anbefalinger, det er det jeg kan si nå, understreker Hitland.

Omsetningen til IKEA har ikke gått ned etter at endringene ble gjort. Tvert imot.

– Vi har økt omsetningen, og selv om noen kommenterer hva de savner på menyen, så handler de maten vår uansett, sier hun.

Ikeas godaker

Søtt og godt, men nei-mat hos IKEA.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Dette er kult gjort

En rapport om fedme og overvekt blant verdens befolkning utført av University of Washington i 2014, viser at over halvparten av alle nordmenn er overvektige.

Indremedisiner og lege Vegard Nilsen har jobbet mye med kosthold og fedme-problematikk. Han skryter av IKEA sitt initiativ, og især at brusen er borte.

– Det er ingen menneskerett å drikke brus overalt hvor vi beveger oss, så hvis det er brus du ønsker så får du kjøpe det et annet sted, sier han.

Vegard Nilsen

Kommunelegen i Søgne vil ha dyrere brus så vi ikke blir overvektige.

Foto: NRK

Nilsen forsker på helse og skriver en doktorgrad om fedme og diabetes.

– Er det sammenheng mellom tilgjengelighet og forbruk?

– Nei, det kan jeg ikke si, men vi har et så stort overvektsproblem at det er et samfunnsproblem, understreker Nilsen.

Han mener at brus burde bli mye dyrere å kjøpe enn det er i dag.

– Prisen på produktene vi ønsker avgjør hvor ofte vi kjøper dem. Vi drikker mye sukkerholdige drikker, og prisene er lave, derfor vil jeg ha høyere sukkeravgift, sier han.

– Sørlandets største restaurant har gjort endringer, bør andre følge etter?

– Det håper jeg. Det er kult at de går foran, avslutter Nilsen.