– Hva folk spiser hjemme er opp til dem, men her på huset har vi veldig fokus på bærekraft- og helse, sier Solrun Hitland, varehussjef ved IKEA Sørlandsparken.
IKEA gjør nå sitt for å få en sunnere profil. Det går utover menyen. Møbelgiganten introduserer blant annet vegetarboller, som ett alternativ til de svenske kjøttbollene. Dette innføres i alle IKEA-butikker i hele verden.
Bacon-gildet er over
IKEA har nå fokus på å ta bort produkter de mener er usunne for folk. Det betyr farvel til blant annet bacon og brus.
– Ja, bacon på frokostbordet er tatt ut, men vi erstatter fettet med sunn yoghurt, frukt og mysli, sier Hitland.
– Hvordan har responsen vært fra gjestene?
– Noen liker endringene, mens andre savner å spise bacon her, sier hun.
IKEAs bestselger i restauranten, kjøttbollene, vil fremdeles være en del av menyen, men bollene har fått nye naboer på tallerkenen.
– Før kunne gjestene våre kjøpe grønnsaker i tillegg, men nå har vi valgt å inkludere grønnsakene i retten, sier Hitland.
Farvel til softis og «jordgubb-godis»?
For mange er en tur til IKEA synonymt med softis og svensk godteri etter at møblene er betalt. Nå blir det andre boller.
– I butikken som selger svenske matvarer, skal det selges produkter som har et næringsinnhold som er innenfor Verdens helseorganisasjons anbefalinger, det er det jeg kan si nå, understreker Hitland.
Omsetningen til IKEA har ikke gått ned etter at endringene ble gjort. Tvert imot.
– Vi har økt omsetningen, og selv om noen kommenterer hva de savner på menyen, så handler de maten vår uansett, sier hun.
– Dette er kult gjort
En rapport om fedme og overvekt blant verdens befolkning utført av University of Washington i 2014, viser at over halvparten av alle nordmenn er overvektige.
Indremedisiner og lege Vegard Nilsen har jobbet mye med kosthold og fedme-problematikk. Han skryter av IKEA sitt initiativ, og især at brusen er borte.
– Det er ingen menneskerett å drikke brus overalt hvor vi beveger oss, så hvis det er brus du ønsker så får du kjøpe det et annet sted, sier han.
- Les også: Halvparten av oss er overvektige
- Les også: Lars Martin (15) endret livsstil på grunn av overvekten
- Les også: – Vi er i ferd med å få ei ungdomsbølge i helsevesenet
Nilsen forsker på helse og skriver en doktorgrad om fedme og diabetes.
– Er det sammenheng mellom tilgjengelighet og forbruk?
– Nei, det kan jeg ikke si, men vi har et så stort overvektsproblem at det er et samfunnsproblem, understreker Nilsen.
Han mener at brus burde bli mye dyrere å kjøpe enn det er i dag.
– Prisen på produktene vi ønsker avgjør hvor ofte vi kjøper dem. Vi drikker mye sukkerholdige drikker, og prisene er lave, derfor vil jeg ha høyere sukkeravgift, sier han.
– Sørlandets største restaurant har gjort endringer, bør andre følge etter?
– Det håper jeg. Det er kult at de går foran, avslutter Nilsen.