Den populære restauranten har tidligere ligget i Trondheim, men retter nå snuten mot hovedstaden. Der vil de utvikle et formidlings- og serveringskonsept med «fokus på norsk matkultur, mattradisjoner og kulturhistorie».
Bredt publikum
– Ved relokalisering av Credo og samarbeid med Nasjonalbiblioteket, ser vi muligheten for å nå ut til et bredt publikum med kunnskap om norsk matkultur og bærekraft, sier grunnlegger og eier Heidi Bjerkan.
Restauranten fylte i oktober 25 år. I 2019 ble den tildelt sin første Michelin-stjerne. I den anerkjente guiden ble restauranten hyllet for sin bærekraftige drift, tette kontakt med produsenter, foredlingen av råvarene,og formidling til gjestene.
– Kunnskap er vår største rikdom, og kunnskapsformidling vil være en integrert del av serveringstilbudene. Mat er et av de viktigste virkemidlene for å bringe mennesker sammen. Vi ønsker å bli en del av en destinasjon og et møtested hvor alle kan føle seg hjemme, sier Bjerkan.
– Synd, mener kokkeforeningen
Norske Kokkers Landsforening Trondheim synes det er synd at Credo flytter restauranten til Oslo.
– Det er synd for bransjen og kokkemiljøet i regionen vår. Credo har vært spesielt dyktige på formidling av kunnskap, særlig rettet mot barn.
– De er også gode på bærekraft i praksis. Det forsvinner nå når de flytter til Oslo, men vi ønsker dem selvfølgelig lykke til i hovedstaden, sier styreleder Bjørn Erik Vangen til NRK.
Bjerkan er ærespresident
I november ble Heidi Bjerkan utnevnt til ærespresident når Trondheim skal være vertsbyen for Europa-uttaket til verdens tøffeste kokkekonkurranse Bocuse d’Or Europe 19.-20. mars.
Å bli utpekt som ærespresident innebærer å være ambassadør for Bocuse d’Or, og støtte opp om konkurransens formål og verdier.
– Det er en ære å bli utnevnt til ærespresident for en så prestisjefylt konkurranse der kokker inspirerer hverandre. Jeg mener det er viktig å tenke på den innflytelsen kokker kan ha på andre kokker. Kunnskapsoverføring er nøkkelen for kommende generasjoner, og vi bruker kunnskapen fra fortiden for å forbedre fremtiden, sa en entusiastisk Heidi Bjerkan i november
Oppstart i 2024
Credo og Nasjonalbiblioteket har inngått en intensjonsavtale, og skal sammen utvikle og spisse konseptet framover.
En avtale om drift kommer trolig på plass tidlig i 2024. Planlagt oppstart er satt til sommeren eller høsten.
– Vi er enormt glade for samarbeidet med Credo, sier direktør for kulturformidling Eline Skaar Kleven ved Nasjonalbiblioteket.
– Ikke bare gir det publikum et nytt serveringstilbud av svært høy kvalitet, men med Credos store kunnskap og kompetanse om norsk matkultur bringer de med seg en svært spennende utvidelse av formidlingstilbudet i Nasjonalbiblioteket, mener hun.