Hopp til innhold

– Ta dem mens de er små!

Hagesesongen er i gang, og den fryktede brunsneglen er i full sving med å ete seg feit. Bioforsk frykter enda flere snegler i år, og anbefaler å ta livet av dem mens de er små.

Brunsnegl

Bildet viser en ung og en voksen brunskogsnegl. Fikk du ikke tatt eggene i fjor høst, bør du ta de unge sneglene nå.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

Brunskogsneglen, også kalt iberiaskogsnegl og mordersnegl, har bredt seg til nesten halvparten av landets kommuner. De gjør skade i hager, men også i områder der det dyrkes jordbær, grønnsaker og gress.

Brunsneglen

En enslig snegl virker kanskje ikke så skremmende ...

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX
Brunskogsnegl

... men denne arten kommer gjerne i flokk.

Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Det er heller ikke mye trivsel i å kose seg på terassen og i hagen en sen sommerkveld når det er store mengder snegler i hagen og rundt huset. Derfor bør du ta opp kampen nå.

– En mild vinter og en gunstig vår gjør at vi forventer enda flere brunsnegler i år, sier forsker ved Bioforsk på Ås, Bjørn Arild Hatteland.

LES: Fant 500 brunsnegler i hagen i mars

– Ta dem før de får paret seg

Brunskogsneglens egg klekket i fjor høst, og i vinter har de små sneglene stukket seg bort i jordhuler, stein- og komposthauger. Men så snart temperaturen kryper over 5 varmegrader blir de aktive igjen, og i løpet av sommeren blir de utvokste og kjønnsmodne. Fra august av parer de seg, deretter legger de egg og syklusen er i gang igjen.

– Er det noen effektiv måte vi kan ta livet av disse rakkerne på mens de ennå er små?

– Jeg vil anbefale produktene Nemaslug og Ferramol. Og de er det best å bruke nå på våren, mens sneglene er små og sårbare. Senere blir de større, sterkere og mer motstandsdyktige, sier forskningstekniker ved Bioforsk, Kari Ørstad.

Nemaslug inneholder naturlige organismer som allerede finnes i jorda. De jakter på andre skadedyr og bidrar dermed til naturlig plantevern. Ferramol inneholder det aktive stoffet jernfosfat som hemmer sneglens næringsopptak slik at de dør. Jernfosfat er skadelig også for andre sneglearter.

For å samle sneglene før du setter i gang, anbefaler Ørstad å sette ut feller med øl.

De små likner de voksne

Det finnes også utallige kjerringråd som skal ta knekken på de slimete småkrypene, men Ørstad tør ikke anbefale noen av dem. På sine egne nettsider anbefaler Bioforsk imidlertid tre måter å drepe sneglene på:

1. Klippe sneglen i to med en saks, spade eller annet redskap.
2. Ha dem i en beholder og helle kokende vann over.
3. Putte dem i en plastboks og legge den i fryseboksen ved minus 20 grader i ett
døgn.

Bioforsk fraråder imidlertid å legge sneglene i salmiakk, å strø salt over dem eller å legge dem i en saltlake.

Brunsneglen er liten men plagsom.

Du kjenner igjen de unge brunsneglene på to sorte striper langs ryggen.

Foto: Kristian Ervik / NRK
Brunsnegler

Brunsneglen er glad i øl, så en ølfelle er en måte å samle dem på.

Foto: Henry Tendenes

– Vi vet lite om hva en snegl føler, og bør derfor behandle den skånsomt. Det er naturlig å avlive den med en så rask metode som mulig.

LES: Farlige bakterier i brunsnegl

De små likner de voksne

Ørstad har allerede sett flere av arten hjemme i sin egen hage, fra et par til fem centimeter store. Unge brunsnegler kan likne mye på andre sneglarter, og det kan være vanskelig å identifisere arten med sikkerhet.

Journalisten spurte lettere bekymret om de utallige små, grå sneglene hun observerte i hagen på sensommeren i fjor kunne være den fryktede brunsneglen, men trakk et foreløpig lettelsens sukk da Ørstad mente det mest sannsynlig var åkersnegl.

– En ung brunsnegl har to langsgående sorte striper, som de mister når de blir utvokste. Av farge er de gulbrune, altså oftest litt lysere enn de voksne, sier Bjørn Arild Hatteland.

LES: Sneglevenner og -uvenner

– Allier deg med naboene

Han anbefaler å sette opp et sneglegjerde mot kompostbingen og skogsområder. Gjerdet har en kant øverst som sneglene har problemer med å forsere.

Setter du i gang med «prosjekt utrydding av brunsnegl», bør du også alliere deg med naboene, eventuelt også velforeningen eller borettslaget. Det er liten vits i å renske sin egen hage, hvis det står en koloni klar til å krype over nabogrensa.

– Det kan være frustrerende dersom man selv sørger for å holde det rent for snegler, mens naboer og kommunen gjør lite eller ingenting. Det er dessverre ikke hjemmel for å pålegge andre en stor innsats på sneglefronten, skriver Bioforsk på sine egne nettsider.

De mener folk må gå sammen og benytte seg av lokale påvirkningmuligheter for å engasjere kommunen, som lokalaviser, lokalradio og lokal-TV.

LES: Kommuner til kamp mot brunsnegl

Brunsnegl som grafser i seg et blad

Brunsnegl som grafser i seg et blad.