NRK Meny
Normal

Norsk blyhaglforbud kan bli opphevet

Totalforbudet mot bruk av blyhagl kan bli opphevet i Norge, dersom Arbeiderpartiet får det som det vil. Det er flertall for partiets forslag på Stortinget og jegerne jubler allerede.

Blyhagl

Nå han det hende at blyhagl likevel blir lov å bruke under jakt i Norge. Ammunisjonen har vært forbudt siden 2005.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

 Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum er for å oppheve forbudet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Bly er giftig selv ved lave konsentrasjoner, og kan skade både mennesker og miljøet. Derfor er dette forbudet viktig, sa daværende miljøvernminister Børge Brende (H) før blyhaglforbudet ble innført 1. januar 2005.

Arbeiderpartiet fremmet torsdag forslag i Stortinget om å oppheve forbudet for jakt utenfor våtmarksområder og skytebaner.

Blyhagl sikrer en mer human jakt og er trygt for jegere, mener partiet.

– Vi håper dette forslaget kan få gjennomslag i Stortinget. De aller fleste partiene er for å oppheve dette forbudet, sier Aps miljøpolitiske talskvinne Eva Kristin Hansen.

Vil fjerne forbudet

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum viser også til at det er flertall på Stortinget for å oppheve forbudet.

– Det er fornuftig, og jeg ser fram til at dette forbudet blir fjernet, sier han.

Vedum viser til at stålhagl i løpet av årene med blyhaglforbud har ført til mer skadeskyting.

Jegernes Interesseorganisasjon jubler. Styreleder Rolf Larsen viser til at forbudet har vært omstridt og at det har vakt stort engasjement blant landets jegere.

Han mener forbudet var forhastet og at miljøkonsekvensene er minimale sammenlignet med gevinsten.

Kjøper bly i Sverige

I fjor høst snakket NRK.no med flere trønderske jegere som innrømte at de reiste til Sverige for å kjøpe blyhagl til rypejakta.

– Man er litt barnslig og tenker at alle andre gjør det, så da kan jeg også. Jeg kjenner ikke mange jegere som ikke benytter seg av blyammunisjon på jakt i dag, sier en anonym jeger fra Trøndelag til NRK.no.

Han innrømmer at han selv og flere kompiser drar til Sverige for å kjøpe det ulovlige hagelet, mye på grunn av pris, men også på grunn av sikkerhet og effekt.

Fjellrypa, som navnet tilsier, lever på høyfjellet og tundraen. Dette er ofte et kupert og steinete terreng, noe som utgjør en ekstra utfordring for jegeren.

Nå anvender man for det meste stål på rypejakt, men stålet utgjør ifølge jegerne en fare når man jakter i fjellterreng på grunn av faren for at haglet kan rikosjettere.

Rypejakt

Flere jegere i Trøndelag har innrømmet at de reiser til Sverige for å kjøpe ulovlig blyhagl.

Foto: Jan Øystein Aksnes