Hopp til innhold

Blir kriminelle på grunn av rypejakt

Norske jegere drar til Sverige for å kjøpe ulovlig blyhagl til fjellrypejakta. – Det er først og fremst på grunn av sikkerhet og pris, sier rypejeger.

Blyhagl

Denne blyammunisjonen er kjøpt i Sverige til seks norske kroner skuddet. I Norge er prisen for lignende hagl omtrent 30 kroner per stykk.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Endre Alstad

Endre Alstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund, mener man bør holde seg til loven, men at de håper å få blyhaglet tilbake til Norge på lovlig vis.

Foto: Åsgeir Størdal / NJFF
Blyammunisjon

Blyhagl er forbudt i Norge fordi det kan forurense naturen og ikke minst føre til alvorlige helseeffekter, ifølge myndighetene.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK
Espen Farstad, NJFF

Espen Farstad i NJFF sier de ikke kommer til å gi opp kampen om å få blyhagelet tilbake.

Foto: NJFF

Startskuddet for årets rypejakt gikk 10. september, og det er opp mot 70.000 norske jegere som årlig oppgir at de jakter på den populære skogsfuglen.

– Man er litt barnslig og tenker at alle andre gjør det, så da kan jeg også. Jeg kjenner ikke mange jegere som ikke benytter seg av blyammunisjon på jakt i dag, sier en anonym jeger fra Trøndelag til NRK.no.

Han innrømmer at han selv og flere kompiser drar til Sverige for å kjøpe det ulovlige hagelet, mye på grunn av pris, men også på grunn av sikkerhet og effekt.

Forbudt med bly

Fjellrypa, som navnet tilsier, lever på høyfjellet og tundraen. Dette er ofte et kupert og steinete terreng, noe som utgjør en ekstra utfordring for jegeren.

I 2005 ble det forbudt å bruke bly som ammunisjon i Norge fordi det er en miljøgift som kan føre til alvorlige helse- og miljøeffekter.

Nå anvender man for det meste stål på rypejakt, men stålet utgjør ifølge jegerne en fare når man jakter i fjellterreng på grunn av faren for at haglet kan rikosjere.

– Hører ofte om nestenulykker

Endre Alstad, fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) i Nord-Trøndelag, mener jegerne bør være lovvlydige, men skjønner at de velger å ta sikkerheten på alvor.

– I utgangspunktet er vi motstandere av at folk skal bryte loven, men vi skjønner at det er mange som tenker på sikkerheten når de velger å gjøre dette. Det finnes også annen type hagl som selges i Norge, som ikke er av stål, men denne er mye dyrere enn blyhaglet du får kjøpt i Sverige, sier han.

– Jeg hører stadig om nestenulykker og folk som har fått hagelet i klærne og i sekken. Jeg er ikke sikker på antall reelle skader, men det er ingen tvil om at det har skjedd tilløp til uhell, sier Alstad.

Vil oppheve forbudet

NJFF har helt siden forbudet kom i 2005 jobbet for å gjeninnføre blyhagl til Norge.

– Nå kan det se ut som vi kanskje vil lykkes med ei ny regjering. Vi bruker jo også den samme argumentasjonen som de som reiser til Sverige og kjøper ulovlig. Pris, effekt og sikkerhet er viktige momenter for oss jegere, sier fylkessekretæren.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum har tidligere i år uttalt at det bør bli lov å bruke blyhagl under jakt i skogsområder, men ikke på våtmark.

Jeg mener en sånn løsning er aktuelt i Norge, men vi må sette i gang et arbeid hos Mattilsynet for å se på dyrevelferd og se på eventuelle rester av bly og se på hvordan det kan påvirke humanhelsa, sier Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

– Høl i huet å gjeninnføre

Naturvernforbundet mener det er helt feil å gjeninnføre blyvåpen, når man vet at det er en miljøgift.

– Vi er sterkt uenig i at man skal diskutere gjeninnføring av gårsdagens kunnskap i en moderne naturforvaltning. Det blir helt feil. Vi vet at bly er gift som er farlig for folk og dyr, derfor er det eneste riktige å opprettholde totalforbudet, sier fagleder i Naturvernforbundet, Arnodd Håpnes.

Men NJFF er også klare på at de ikke ønsker å oppheve hele forbudet.

– Forbudet bør fremdeles gjelde på skytebaner og i våtmark, men i skog og på fjellet er det ikke gode nok bevis på at forbudet bør fortsette, sier Informasjonssjefen i Norges jeger- og fiskeforbund, Espen Farstad.

– Vi har ikke tenkt å gi oss på dette, det er en viktig sak for oss. Under valgkampen fikk vi temaet rundt blyhagl inn i partiprogrammene, og når ei ny regjering er på plass vil vi presse på for at politikerne skal ta saken opp til ny vurdering, sier han til NRK.no.

Gjennomfører kontroller

Snåsa kommune er en av de større rypekommunene i landet med omtrent 1300 jaktende hvert år. Her har de tatt blyforbudet på alvor, og har siden loven kom i 2005, drevet med årlige kontroller.

– Vi kontrollerer omtrent 200 - 300 jegere hvert år, og vi har ennå til gode å ta noen med bly i våpenet, sier lensmann i Snåsa, Arnstein Wagnild.

Men på sine kontroller har de ikke lov å gå igjennom jegerens sekk eller klær uten en ransakelsestillatelse, Wagnild kan ikke være sikker på at de kontrollerte jegerne er hundre prosent blyfrie.

Han tror den pågående ammunisjonsdebatten blant politikerne er med på å rettferdiggjøre bruken blant folket.

– Det virker jo som om politikerne kan være i ferd med å sny når det gjelder blysaken, og på denne måten tror jeg folk kanskje rettferdigjør sin egen bruk, selv om det er ulovlig.

– Det er viktig å huske at man bryter loven. Hvis vi oppdager noen som bruker bly så vil de bli politianmeldt, sier lensmannen.

Bekrefter grensehandel

På en bensinstasjon i Järpen i Sverige selger de blyhagl i butikken. Daglig leder, Jörgen Änke, bekrefter at de stadig har nordmenn på besøk.

– Det er ofte at folk fra Norge kommer innom for å handle ammunisjon. Det er jo synd om de bruker det på jakt i Norge når det ikke er lovlig, men vi kan ikke kontrollere dette. Problemet vil jo være å få utstyret gjennom tollen, sier han.

Änke mener det var flere som handla før enn nå.

– Pågangen var større for noen år tilbake, nå handler de iallefall ikke så mye om gangen, sier han.

Til helga skal de anonyme jegerne på jakt i Trøndelag, og da har de tenkt å bruke det nyinnkjøpte blyhagelet.

– Det har mer eller mindre blitt en norm blant oss å bruke bly på jakt. Vi skal jakte i fjellet, og da er det den typen vi benytter. Vi bryr oss for all del om miljøet, men jeg mener ikke at myndighetene har godt nok grunnlag for å forby dette i skog og fjell, sier han til NRK.

Rypejakt (illustrasjonsbilde)

Omtrent 70.000 personer i Norge sier de årlig jakter rype.

Foto: NRK