Hopp til innhold

Ber regjeringen om hjelp i rovdyrkonflikten

I Meråker ber nå kommunen og sauenæringa om hjelp fra regjeringen for å få drive en mer effektiv bjørnejakt. Så langt i sommer er nesten 60 dyr skadd av rovdyr, og de fleste er det bjørn som står bak.

Sauekadaver

Nærmere 250 sau og lam er dokumentert døde eller skadd på grunn av rovdyr i Trøndelag denne sommeren.

Foto: Johannes Grongstad

Kari Anita Furunes

Kari Anita Furunes (Sp) er ordfører i Meråker.

Foto: Jøte Toftaker

I sommer er det gitt en rekke fellingstillatelser i Trøndelag, men bare på Røros er det så langt skutt en bjørn.

– Uttak på vårsnø

– Vi må få mer effektive metoder som utvidet jakttid, uttak på vårsnø og lisens- og kvotejakt. Det må også være mulig å bruke hund for å få los, mener Meråker-ordfører Kari Anita Furunes.

Senterparti-ordføreren har engasjert seg kraftig i rovdyrpolitikken, ettersom sauenæringa i kommunen er sterkt rammet av rovdyr denne sommeren.

– Vi ønsker at klima- og miljøminister Vidar Helgesen kommer hit for å se hvordan vi har det, sier Furunes til NRK.

Hardt rammet

Både jerv og ulv har vært på ferde, men først og fremst er det bjørn som tar sau og lam. Ni bønder er rammet, men verst har det gått utover flokken til John Gunnar Stormo.

Krever lovlig bruk av helikopter og løse hunder.

John Gunnar Stormo vil ha større innsats for å få tatt ut skadedyr.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Det har vært en trist sommer så langt. Det er dokumentert mellom 50 og 60 kadaver tatt av rovdyr. Nesten halvparten er fra min besetning, sier Stormo.

I hele Trøndelag er det meldt inn 250 dokumenterte skader på sau og lam. 200 i Nord-Trøndelag og 50 i Sør-Trøndelag.

Tallene nærmer seg resultat i 2013, som var et toppår de senere årene. I tillegg til Meråker, har også kommuner som Selbu, Verdal, Snåsa og Grong hatt forholdsvis store skadetall, med mellom 25 og 35 dokumenterte skader hver.

– Døgnet rundt

Flere fellingstillatelser er gitt gjennom sommeren, men bortsett fra bjørnen som ble skutt på Røros 23. juni, har det ikke blitt resultat.

– Det går inn på meg når du bruker nesten hele døgnet i deler av året for å få resultater. Det må være full innsats for å få bort problemet, men vi får ikke brukt alle tilgjengelige hjelpemidler, mener John Gunnar Stormo.

Nå vil kommunene ha besøk av både statsråd og fylkesmenn for å få gjort noe med situasjonen.

– Fylkesmannen stiller gjerne på møte og vi har en god dialog med kommuner og alle som interesser og aktivitet i forhold til beitebruk og rovdyr. Jeg har stor forståelse for den situasjonen som Meråker har hatt. De har gjentatte ganger fått muligheten til å felle bjørn, men har ikke lykkes, sier miljøverndirektør Bjørnar Wiseth i Nord-Trøndelag.