NRK Meny
Normal

Vil jakte rovdyr med helikopter og løshunder

Meråker kommune frykter å måtte legge ned saueholdet, etter voldsomme rovdyrtap i sommer. Nå krever de en ny politikk som gir kommunene ansvaret for ta ut rovdyrene tidligere, og på en mer effektiv måte.

Sau tatt av bjørn

Kommuneledelsen i Meråker ønsker å selv kunne utstede skadedyrfelling med med losende hunder. Bildet viser et lam tatt av bjørn i Meråker i juli.

Foto: Helge Bull-Engelstad

Ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes, presenterte torsdag verifiserte rovdyrtap på mer en 50 sau i hennes kommune hittil i sommer. Det totale tapet kan være så høyt som 150 sau tatt av bjørn, ulv og jerv. Hun fortviler over situasjonen.

– For meg som ordfører må jeg si at jeg synes situasjonen er prekær. Beitenæringa er så hardt rammet, at dette går ikke lenger.

Krever å kunne jakte fra luften

Ingen er i tvil om at både bjørn, ulv og jerv har vært inne i saueflokkene. Men med de store arealene som beitedyrene holder seg i, er det vanskelig å finne dem med jakt etter dagens ordning.

Gårdbruker John Gunnar Stormo har sett mer enn 20 av sine sau slått av rovdyr, og mener skadedyrene må kunne jaktes med andre midler enn hva som er tillatt i dag.

Krever lovlig bruk av helikopter og løse hunder.

John Gunnar Stormo driver med sau i Meråker og har selv hatt rovdyrangrep på 20 av sine sauer. Han mener det må tas i bruk helikopter, drone og løse hunder for å effektivt jakte skadedyr.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Vi må få bruke drone, helikopter, firehjulinger og løshunder for å ha en reel mulighet til å ta ut dyra. Sånn som det er nå skal vi ikke ha det. Dette er en respektløs holdning ovenfor bygdebefolkninga, mener han.

Leder for fellingslaget i Meråker, Einar Kolden, mener det er vanskelig å rekke frem før rovdyrene har forsvunnet.

Utfordringa er at vi kommer litt på etterskudd, selvom vi har radiosender på en del av sauene. Rovdyret dreper dyret, og går gjerne videre til neste. Og da kan de ofte ha gått langt, sier han.

Leder i fellingslaget mener dagens jakt er lite effektiv

Einar Kolden er leder i fellingslaget i Meråker. Han sier skadedyrene ofte har rukket å forflytte seg langt før jegerne rekker å nå frem.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Ønsker lovendring

Kommuneledelsen ønsker selv å kunne utstede skadefelling med losende hunder, både på høst og på vårsnø.

Kari Anita Furunes

Meråkers ordfører Kari Anita Furunes, ønsker selv å kunne utstede skadefelling med losende hunder.

Foto: Morten Andersen

– Vi har sett hvordan de har kjempet i andre kommuner, deriblant Lierne hvor det kun er igjen ett bruk i dag. Sånn skal det ikke være, og jeg vil gjøre alt jeg kan for at det ikke skal bli sånn i Meråker. Vi har tatt i bruk alle lovlige midler, men det hjelper ikke, så vi må ha mer å hjelpe oss med, sier meråkerordføreren.