Besteforeldre i sorg etter barnebarnet omkom - har startet innsamlingsaksjon

Gjennom norske medier fikk besteforeldrene i Tyskland beskjeden om at barnebarnet hadde omkommet i et jordras. Nå har de startet innsamlingsaksjon for å hjelpe resten av familien i Norge.

Barnebarnet til det tyske ekteparet Thomas døde i jordras i Orkdal

VET IKKE HVA VI SKAL GJØRE: Edith og Wolfgang Thomas er besteforeldrene til den 26 år gamle kvinnen som omkom i jordraset i Orkdal.

Foto: Marieluise Denecke / Schaumburger Zeitung

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre, sier Edith til den tyske avisen Schaumburger Zeitung.

Det er tunge dager for det tyske ekteparet Edith og Wolfgang Thomas. Barnebarnet, Melanie Bolm (26), omkom i et jordras i Orkdal forrige lørdag.

Gjennom norske medier fikk besteforeldrene i Tyskland informasjon om ulykken. Jordraset gikk i en skråning ovenfor boligen, og styrken av jordmasser i bevegelse fikk huset til å skli av grunnmuren. Store deler av sokkelen ble begravd i jord.

I huset bodde Edith og Wolfgangs barnebarn, Melanie Bolm, sammen med sine foreldre og sin bror.

Huset som ble tatt av jordraset i Orkdal

SKLEI AV GRUNNMUREN: Her er det som er igjen av eneboligen i Orkdal. Familien har minimalt med eiendeler etter raset.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Innsamlingsaksjon i Tyskland

– Vi er her i Schaumburg og vet ikke hvordan vi kan hjelpe, sier Wolfgang. Han forteller at mange venner har tilbydd sin støtte. Derfor åpnet paret en konto slik at de som vil kan sette inn penger for å hjelpe familien i Norge.

Besteforeldrene håper de kan få seg et nytt hjem så snart som mulig, da forsikringen trolig ikke dekker alle kostnadene.

– De har ingenting igjen, kun det de hadde på seg, sier Edith.

Under redningsarbeidet måtte hele huset rives. Muligheten for å redde personlige eiendeler er liten. Familien bor nå hos venner i Orkdal. Edith og Wolfgang har kun fått snakket med familien i Norge én gang.

Britt Helgemo og ektemannen startet innsamlingsaksjon

INNSAMLING: Britt Helgemo og ektemannen startet innsamlingsaksjonen på Facebook.

Foto: Skjermdump

Over 600 har bidratt i Norge

Britt og Tore André Helgemo er naboer og venner av familien som ble rammet av rasulykken.

– Vi kjente Melanie ganske godt. Hun var på et tidspunkt kjæreste med sønnen vår, forteller Britt Helgemo.

Dagen etter raset henvendte folk seg til ekteparet Helgemo fordi de ønsket å bidra. Da bestemte de seg for å starte en innsamlingsaksjon gjennom Spleis.

– Pengene begynte å komme inn med en gang. Folk er takknemlige for at de får være med å gi. De har et enormt behov for å bidra.

Over 600 personer har donert penger til innsamlingsaksjonen. Til nå har de samlet inn over 167.000 kroner.

Overveldet

Britt og Tore André har vært sammen med den rasrammede familien de to siste dagene, og forsøkt å redde noen av tingene fra raset.

– Vi kan jo tenke oss selv hvordan de har det. Når du mister datteren din, og samtidig alt du har. Hvert et bilde du finner er gull verdt. De har det veldig tøft, men er utrolig tapper, sier Britt.

Ekteparet hadde aldri trodd det ville komme inn så mye penger. Britt har holdt familien oppdatert underveis.

– De er helt overveldet over responsen. De er utrolig takknemlig og stolt over at sambygdingene og folk rundt bryr seg så enormt, selv om de ikke kjenner de.