Melanie Bolm (26) omkom etter jordraset i Orkdal

Det var ei 26 år gammel kvinne som omkom lørdag da et jordras ødela huset familien leide i Trøndelag.

Huset som ble tatt av jordraset i Orkdal

Huset, som ble tatt av jordras i Orkdal, måtte rives slik at nødetatene trygt kunne søke etter den da savnede kvinnen.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Lensmann i Orkdal, Tor Kristian Haugan, bekrefter mandag at den omkomne er ei kvinne født i 1992.

Familien på fire leide kårboligen til et småbruk i Råbygda i Orkdal. Den omkomne kvinnen befant seg inne i huset sammen med sin far da raset gikk. Faren kom seg ut og fikk varslet politiet.

– Familien har det veldig tungt. Man kan jo bare forestille seg hvor tungt det er å miste ei datter på 26 år, sier lensmann Tor Kristian Haugan til NRK.

Får god hjelp

Jordraset gikk i en skråning ovenfor boligen, og styrken av jordmasser i bevegelse fikk huset til å skli av grunnmuren. Store deler av sokkelen ble begravd i jord.

– Familien mistet alt de eide. Vi måtte mer eller mindre rive huset for at det skulle bli trygt å ta seg inn, sier lensmannen.

Han forteller videre at både folk og næringsliv i bygda har stilt opp. Familien har fått både klær og ting de behøver fra ulike støttespillere.

– Det blir jo litt unikt når noe slik skjer på en liten plass. Her kjenner alle hverandre.

Alt er øydelagt etter eit jordras som gjekk i Orkdal i går. Ein person omkom, og familien som budde der har mista alt.

BARE PLANKER IGJEN_ Alt er ødelagt etter et jordras som gikk i Orkdal på fredag. En person omkom, og familien som bodde der har mista alt.

Bekymret for flere ras

Flere småbruk ligger nært rasstedet. Litt lenger opp i skråningen, cirka 200 meter unna i luftlinje, bor Geir Arne Holmen og familien.

Han satt i en kinosal i Trondheim da nyhetsvarselet om jordras tikket inn på telefonen.

– Jeg hadde aldri trodd noe slikt skulle skje i nabolaget. Jeg var rett og slett sjokkert da jeg så bildet som viste hvor jordraset hadde gått, sier Holmen, som er bekymret for nye ras, sa han til NRK på søndag.

Tor Kristian Haugan sier mandag at også de nærmeste naboene får hjelp fra kriseteam.

– Vi skjønner jo at folk rundt rasstedet er bekymra. De får meldinger fra kommunen om hva som skal skje, og har også tilbud om hjelp fra krisetemaet vårt. Det vil de få i flere dager, sier lensmannen.

– Må undersøke stabiliteten

Assisterende rådmann i Orkdal, Steinar Gaustad, er en av de nærmeste naboene til rasstedet. Han og kona driver et småbruk, og dyra deres har beiteområdet sitt der hvor raset gikk.

– Vi ser behov for å sjekke stabiliteten i området. Det tragiske har skjedd, nå er det mer en ryddejobb som må gjøres, sa Gaustad til NRK søndag.

NVE oppretter en kommisjon for ulykka

NVE var på plass ved rasstedet klokken 12.30 mandag. Mads Johnsen, sjefingeniør i NVE, sier raset har gått i et område som er slakere enn det normalt går jordras i.

– Det handler om ansamling av vann, og dette har ikke jorda tålt. Vi skal prøve å finne ut mer om årsaken. Vi setter ned en egen kommisjon fra ulike steder, blant annet folk fra NTNU, sier han.

Johnsen tror ikke det er fare for flere skred i området.

– Heldigvis så ser vi ikke slike skred veldig ofte, spesielt ikke med de store konsekvensene som dette medførte. Jeg tror ikke folk her trenger å være bekymret.

Ordfører i Orkdal kommune, Oddbjørn Bang, har vært og sett på rasstedet. Han sier det hele gir et sterkt inntrykk.

– Det som har skjedd er veldig tragisk. Jeg har aldri opplevd en naturkatastrofe her i kommunen tidligere. Å se på rasstedet er bare trist, sier han.

ras orkdal råbygda

STORT RAS: Raset gikk lørdag. Det var cirka 70 meter langt og 30 meter bredt.

Foto: Morten Andersen / NRK