NRK Meny
Normal

Advarer mot billige rasehunder på nett

Mattilsynet er bekymret og fortviler over at folk gir blaffen i importforbudet mot smuglerhunder.

Created by InfoDispatcher

SE VIDEO: Veterinær i Mattilsynet, Gunnlaug Ribe, advarer folk fra å kjøpe billige rasehunder på nettet.

– Hvis rasehunder annonseres veldig billig, må man tenke seg om to eller tre ganger før man kjøper noe. For hvis de er så billige er det stor sannsynlighet for at de er tatt inn ulovlig, sier veterinær i Mattilsynet, Gunnlaug Ribe til NRK.

Aksjonerte i Meldal

Ivar Eiken

Avdelingssjef i Mattilsynet, Ivar Eiken.

Foto: Ivar Eiken / Privat

Tirsdag gikk politiet og Mattilsynet til aksjon mot en adresse i Meldal i Sør-Trøndelag etter mistanke om hundesmugling. Det endte med at sju hunder ble avlivet av veterinær.

– Vi aksjonerte etter å ha fått et tips, og tok beslag i sju hunder. Det ble raskt oppdaget at de ikke hadde gjennomgått vaksinasjon og den behandlingen som kreves, sier avdelingssjef i Mattilsynet, Ivar Eiken til NRK.

Dyreeieren valgte på grunn av kostnadene å avlive hundene. Vedkommende var ikke villig til å betale rundt 100 000 kroner, som det ville kostet å ha dem i karantene.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

rasehunder

Det kan kanskje virke fristende, men rasehunder som selges billig kan ofte være smuglet og/eller ha sykdommer.

Foto: Skjermdump/Google

Tre saker på ei uke

Norge har alltid vært restriktive når det gjelder import, og av den grunn vært skånet mot ulike sykdommer. Mattilsynet er bekymret over det de mener er et økende problem med dyresmugling.

– I løpet av ei uke har vi hatt tre lignende saker, og det er uvanlig mye. Hovedfrykten vår er knyttet til sykdommer, og det aller verste er rabies. Det er en sykdom som ikke kan behandles, som smitter både fra dyr og mennesker og er dødelig, sier Eiken.

Advarer mot å kjøpe billig på nett

Nettsider som for eksempel FINN.no er blitt en naturlig markedsplass for oppdrettere når valper skal selges. Denne løsningen benyttes ifølge Mattilsynet også i stor grad av mindre seriøse oppdrettere og selgere av hunder.

– Når folk ser at rasehunder blir annonsert billig på FINN så er det som oftest ensbetydende med smugling, sier Eiken.

– Smugling av hunder er et økende problem. Det er ikke lenger bare enkeltpersoner, men større nettverk som gjør det. Smuglingen er blitt mer profesjonalisert, fortsetter han.

Kommer fra Øst-Europa

I Øst-Europa finnes det mange såkalte valpefabrikker. Der går tisper nærmest konstant drektige, og de kan ha så mange som ti til tolv kull før de dør av belastningene.

Til sammenligning kan en norsk renraset tispe maksimalt få to kull i løpet av et år, før hun må ha et hvileår, ifølge reglene til Norsk kennelforbund.

– I Øst-Europa er det et marked for avling av valper. Vi vil gjerne at publikum får vite litt mer om dette. Det er mange som kjøper en valp fordi de kommer over dyr som de synes synd på. Det de ikke vet er at dette er en del av en smugleindustri, sier Eiken.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.