Hopp til innhold

Slik unngår du å gå i valpefella

– Hundens papirer kan forfalskes, mener Mattilsynet. Slik går du fram når du skal kjøpe hund trygt.

Bichon Havanais puppy dog

Å gå til anskaffelse av et ekstra familiemedlem er et stort ansvar. Ifølge ekspertene burde du tenke deg nøye om før du skaffer deg en hund. Illustrasjonsbilde.

Foto: Lars K. Christensen / Colourbox.com

Ole-Herman Tronerud

- Den som skal kjøpe hund bør se hvor valpen er vokst opp, sier Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

NRK Forbrukerinspektørene (FBI) gir deg et innblikk i kynisk hundesmugling. FBI har dratt til Polen, for å se hvor lett det er å finne seg en valp, og for å se hvilke forhold disse hundene opplever i sine første levemåneder.

Mattilsynet ber nå folk tenke seg nøye om når de skal kjøpe hund.

– I Norge er det vanligst å gå via en oppdretter. Det er på mange måter det tryggeste, iallfall om man går til et medlem av Norsk Kennel Klub, og som har erfaring med å drive kennel, sier seniorinspektør Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NRK.no.

– Papirer kan forfalskes

– Den som skal kjøpe dyr bør se hvor valpen er vokst opp, se på foreldrene, og på stamtavla, om dyret for eksempel skal brukes til jakt. Kennelklubben har mye informasjon om dyrene, forteller seniorinspektøren videre.

– Dere mener det er problematisk at det selges såpass mange smuglervalper i Norge. Hvorfor det?

– De første to-tre månedene av oppveksten til valpen er ganske vesentlige til hvordan valpen vil fungere i framtida. Får du en hund som er smuglet inn, får du fremdeles en hund, men du har ingen informasjon om hvordan den har vokst opp, sier Tronerud.

– I tillegg vet man ikke hvordan valpen er vokst opp, hva slags vaksiner den har fått og hvilke sykdommer den bringer med seg, sier han.

Smuglervalper

Disse valpene er beslaglagt og overlevert Mattilsynet.

Foto: Tollvesenet

– Billige hunder kan trenge dyr behandling

Det er ifølge Tronerud mange eksempler på familier som har fått seg en ovarraskelse når hunden de har kjøpt på Oslo S, har vist seg å ha alvorlige sykdommer.

– Man kjøper hunden fordi den er billig, men prisen blir liten i forhold til prisen på behandlingen slike hunder kanskje vil trenge, sier han.

Som veterinær har Tronerud sett problemer med kneskålene på hundene, og enkelte har fått vannhode. I lengden vil det være billigere med en norsk hund framfor en syk, utenlandsk valp.

– Kjøper du en hund i Norge betaler du for en vare som er fullverdig. Får hunden en arvelig sykdom, vil du kunne få en redusert pris, som kan hjelpe til å redusere kostnaden. Oppdrettere flest er ikke interessert i å selge en valp med lidelser, de er interessert i å få vekk de arvelige lidelsene, sier han.

Mange av hundesmuglerne selger sine hunder på markedsplasser på nett, og mange lover også et mangfold av papirer som skal følge med hunden. Bare papirer holder ikke, mener Tronerud.

– Papirer kan forfalskes. Om disse menneskene driver med smugling, kan man være ganske sikker på at ingen av dem som driver med smuglingen vil sette sitt navn på papirer som kan spores tilbake til dem, sier han.

– Gå en runde med deg selv

Stepanka Horakova

Stephanka Horakova i Norsk Kennel Klub mener det viktigste er å sette seg inn i de behovene til de forskjellige rasene.

Foto: Nordstrandsfotografene

Å gå til anskaffelse av et ekstra familiemedlem er et stort ansvar. Hunden skal luftes og mates og passes på, og det krever mye av deg som eier. Og ifølge ekspertene burde du tenke deg nøye om før du skaffer deg en hund.

Stepanka Horakova i Norsk Kennel Klub (NKK) anbefaler alle som vurderer å skaffe seg hund å gå en runde med seg selv.

– Er en hund noe jeg har tid og ressurser til? Og hvilken rase skal jeg da velge? spør hun.

Horakova mener det viktigste er å sette seg inn i de behovene som følger med de forskjellige rasene. I tillegg skal man være helt klar på hva man skal bruke hunden til, og hva man kan tilby den av tid og omsorg.

Hvis du er en litt bedagelig person, som ser for seg at turene på hverdagene er frem og tilbake til butikken, er nok ikke en husky hunden for deg. Enkelte raser kan være avlet opp til spesifikke gjøremål igjennom hundrevis av år, og har sterke instinkter som lett kan oppfattes som adferdsproblemer.

Det er derfor viktig at du som fremtidig eier av en hund setter deg inn i hvilke behov akkurat den rasen du har sett deg ut har behov for. Kennelklubben anbefaler å bla igjennom et hundeleksikon eller en rasebok, for valgmulighetene er mange. I Norge finnes 280 forskjellige raser tilgjengelig.

Velg riktig oppdretter

Gry Løberg jobber med atferdskonsultasjon, og foreleser ved Høyskolen i Nord-Trøndelag.

– Det er mange andre dyr som gir godt selskap uten å kreve så mye tilbake, men hvis det nå er hund du har bestemt deg for, bør du finne en oppdretter som gjør en god jobb, uansett om det er renrase eller blandingshund, sier hun.

Hvis du vil se på litt forskjellige raser kan en tur til en hundeutstilling være en god investering. På de store utstillingene har også noen oppdrettere utstillinger hvor du kan få lære litt.

– I tillegg bør du oppsøke oppdretterne, og let etter oppdrettere som har valpene inne. Det betyr at de små blir vant til menneskelige lukter og lyder.

– Og, ikke minst, følg magefølelsen når du er hos en oppdretter. Hvis det føles feil, burde du kanskje gjøre mer research, og gå en runde med seg selv før man gjennomfører et kjøp, sier hun.

Løberg anbefaler også ikke å stole blindt på priser som foreldrene av kullet har vunnet.

– En pris sier jo bare hvor pen den er. Ingenting om helsen.

Omplasseringshund?

Du er ikke nødt til å gå til innkjøp av en valp hvis du ønsker deg en hund. Hvis du helst vil slippe det krevende oppdragelsesrunden som kommer med å gå til anskaffelse av en valp, kan en omplasseringshund være et godt valg.

Omplasseringshunder er ikke utelukkende hunder som har blitt mishandlet og har adferdsproblemer. Det er også voksne hunder hvor eier har dødd, utviklet allergi, eller av andre grunner har måttet kvitte seg med hunden.

Løberg foreslår allikevel at du behandler den nye hunden din som om den skulle vært en valp de første ukene den har fått seg et nytt hjem.

– La den bli husvarm og la den lære nye regler. Man burde kanskje ta ferie en uke eller to når hunden er helt ny, og behandle den som om det skulle være en valp.

Foreningen for Omplassering av hund anbefaler at du tar deg litt tid med hunden du skal adoptere. De stiller som krav på sine nettsider at du må tilbringe tid med hunden på deres gård, før du får den med deg hjem. De tilbyr også prøveperioder hvor hunden er med den nye eieren hjem en periode for å se om hunden klarer å tilpasse seg livet i det nye hjemmet.

Hunden er definert som «en ting»

Selv om hunden kanskje er menneskets beste venn, er den av loven definert som en ting. Kjøpsloven gjelder derfor når det gjelder kjøp og salg av hunder. Det kan også være lurt å ha oversikt over hundeloven og dyrevelferdsloven.

En hund lever i gjennomsnitt mellom ti og femten år, så du burde være sikker når du skaffer deg en hund. Hvis du ikke føler deg bekvem med avgjørelsen, anbefaler Norsk Kennel Klub å avstå eller å vente med avgjørelsen.

Se mer om smuglervalper i Forbrukerinspektørenes sending 16.10:

En søt og snill hundevalp er drømmen for mange. Men det både smugles og selges ulovlige valper i stor skala her i landet. Forbrukerinspektørene undersøker en kynisk dyreindustri hvor penger teller mer enn hundenes velferd. Og Christian Strand har fått mange råd om hvordan han bør leve mer miljøvennlig. Klarer han det?

Forbrukerinspektørene

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)