Hopp til innhold

Frykter veterinærer får rabies

Veterinærforeningen frykter at veterinærer som jobber med hunder og katter kan bli smittet av rabies. Nå oppfordrer de alle smådyrveterinærer til å vaksinere seg mot den dødelige sykdommen.

Veterinær Torill Moseng undersøker en hund for rabies.

RABIESKONTROLL: Veterinær Torill Moseng demonstrerer hvordan en hund undersøkes dersom det er mistanke om rabies.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Det er den økte importen av gatehunder fra land der rabies er utbredt, som gjør at Den norske veterinærforening reagerer.

I 2013 kom 10.000 hunder inn til Norge fra utlandet på Oslo lufthavn. Det er dobbelt så mange som for fire år siden.

– Vi har fulgt utviklingen i mange år, og advarte allerede i 2009. Da så vi at det begynte å komme hunder fra områder som har en helt annen smittestatus, og sa klart ifra, sier Steinar Tessem, informasjonssjef i Den norske veterinærforening til NRK.

– Og siden har jo dette bare økt i omfang. Vi er også kjent med at det skjer ulovlig import. Vi har rett og slett ikke kontroll, sier Tessem.

Veterinærforeningen frykter at veterinærer i de mange smådyrpraksisene rundt om i landet håndterer hunder og katter med rabiessmitte, uten å være klar over det.

Hunden sjekkes for rabies

SJEKKER SLIMHINNENE: Ved mistanke om rabies undersøkes hundens slimhinner, i tillegg til øynene, lymfeknutene og hjerte- og lungelyden.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Vil vaksinere meg

Veterinær Torill Moseng driver Mosengs dyreklinikk i Oslo, og er fullt klar over at hun og kollegene langt oftere eksponeres for rabies enn tidligere.

– Det er det ingen tvil om. Vi som jobber med smådyr har mye større risiko nå enn tidligere for å bli smittet av en rekke sykdommer, deriblant rabies, sier hun.

Hun forteller at de på klinikken får inn mange hunder som er importert fra utlandet, og at de ikke alltid kan stole på at eventuelle vaksinasjonspapirer er ekte.

– Jeg er ikke vaksinert mot rabies ennå, men jeg vil ta vaksinen, og jeg vil anbefale alle mine ansatte til å gjøre det samme. Vi må gjøre det vi kan for å beskytte oss, for dette er en svært alvorlig sykdom, sier Moseng.

– Dødelig hos alle

Synne Sandbu, overlege Folkehelseinstituttet

Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet mener alle veterinærer bør vaksinere seg mot rabies.

Foto: Anne Linn Ensby

– Rabiesvaksine til veterinærer har vi anbefalt i mange år allerede, sier overlege ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet, Synne Sandbu.

Hun er veldig glad for at veterinærforeningen nå oppfordrer alle til å ta vaksinen.

– Det er en sykdom som i praksis er dødelig hos alle. Det er noen som har overlevd, men jeg vet ikke hva slags liv de har fått etterpå. Det er en hjernehinnebetennelse.

Sandbu sier at det ikke ville by på problemer hvis samtlige smådyrveterinærer bestemmer seg for å ta vaksinen så fort som mulig. Det er få bivirkninger, det er god tilgang til vaksiner siden den ofte brukes som reisevaksine og den varer lenge.

– Hvis man kan ha blitt smittet, er det et eget regime for oppfriskningsdoser. Men hvis man ikke har blitt bitt eller klort av et dyr, eller blitt slikket på et sår, er det ikke nødvendig å gjøre noe før det skjer noe.

– Har hatt hastebestillinger

Og hvis man er veterinær, og håndterer hunder og katter, er risikoen stor for at det faktisk skjer noe.

– Det har vært en del tilfeller der vi har hatt hastebestillinger av rabiesvaksine og immunglobuliner til behandling av veterinærer som har blitt bitt av hunder med helt ukjent opphav, forteller Sandbu.

– Det kan være gatehunder, eller hunder som er funnet i containere, løpende rundt på en flyplass og jeg vet ikke hva. Og det er veldig greit at personer som i arbeidet sitt utsettes for risiko er vaksinert på forhånd. Da blir behandlingen etterpå mye enklere.