Hopp til innhold

Ville du kjøpt en smuglerhund?

Kriminelle nettverk selger stadig flere innsmuglede motehunder fra Øst-Europa. Myndighetene er maktesløse.

Syk Pomeriananvalp

Denne hunden ble fredag beslaglagt og satt i karantene på grunn av mistanke om hundesmugling. Ifølge Mattilsynet var den slapp og hadde kraftig diaré, i tillegg til mulige tegn på bedøving.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

NRK.no får stadig tips om innsmuglede hunder fra Øst-Europa, vanligvis små selskapshunder av rasen Pomeranian.

Både Tollvesenet og Mattilsynet fortviler. Problemet er blitt beskrevet i spaltemetre i alle landets aviser, men det er få problemer med å skaffe kjøpere, og det er trolig nettverk av varierende størrelse som står bak.

LES OGSÅ: Her tar de en hundesmugler

– Det er tragisk, det er ikke sånn man skal gå fram når man skal skaffe seg hund, sier Anne Myklebust i Norsk kennelklubb til NRK.no.

Hun er svært godt kjent med problemet med disse små motehundene, og mener denne praksisen bryter med alt norske oppdrettere står for.

– Det er dokumentert at flere av disse smuglede hundene kommer til Norge i dårlig allmenntilstand, de har ikke fått god start på livet, og kan ha fått sykdommer som allerede finnes i landet de kommer fra, sier Myklebust.

Ifølge flere NRK.no har snakket med, kommer hundene vanligvis fra Øst-Europa. Der fostres de opp i rene valpefabrikker, før de selges på åpne hundemarkeder for noen hundrelapper.

LES OGSÅ: Advarer mot dødelig hundesmitte

Nettverk står bak

NRK.no kjenner til flere nettverk som står bak innsmuglingen, som kjøper hunder i store kvanta, og frakter dem inn i landet. De er gjerne stuet sammen i små bur, teipet sammen, eller bedøvet og gjemt i bilene som passerer svenskegrensa. Når de kommer fram, blir de lagt ut for salg flere forskjellige steder, gjerne avertert til en pris som ligger noe under prisen for rasehunder med registrert stamtavle.

– Man får stort sett valper til betydelig mindre summer når de er smuglet fra utlandet. Det er stor etterspørsel etter disse hundene, og da skrus prisen hos oppdrettere i Norge opp. Mange velger da å kjøpe via annonser på finn eller liknende, rett og slett fordi det er billigere, sier hun.

I Øst-Europa finnes det mange såkalte valpefabrikker. Der går tisper nærmest konstant drektige, og de kan ha så mange som ti til tolv kull før de dør av belastningene. Til sammenlikning kan en norsk renraset tispe maksimalt få to kull i løpet av et år, før hun må ha et hvileår, ifølge reglene til Norsk kennelforbund.

Når hundene kommer til Norge, er de ofte svært unge, gjerne for små til at rabievaksinen kan være god nok. En hund som hentes inn fra utlandet, må være minst tre måneder gammel før den kan få en rabiesvaksine. Deretter skal vaksinen virke i tre uker, før den er godkjent tatt inn i Norge. En valp som er yngre enn femten uker, vil derfor være for ung til å ta inn i landet.

LES OGSÅ: Mattilsynet strammer inn på hundeimporten

– Store mørketall

De to siste ukene har Mattilsynet aksjonert mot privatpersoner som mistenkes for hundesmugling og salg. For to uker siden ble en mann i Karmsund fratatt seks valper fra Slovakia. På fredag slo Mattilsynet til sammen med politi og tollvesen mot en mistenkt hundesmugler på Oslo S. Denne gangen var det bare én valp.

Hundesmugler

Her går Mattilsynet til aksjon mot en antatt hundesmugler, sammen med politiet. Mannen hadde ikke dokumentasjon på hunden han forsøkte å selge, og har fått en kort frist til å komme opp med dokumentasjon.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Tilfellene er langtfra enestående. Siden 2001 er om lag 150 valper beslaglagt på tollstasjoner rundt om langs Norges grenser, men det er trolig bare et lite utsnitt av handelen. Hundene er små, og Tollvesenets stikkontroller på svenskegrensa sjekker bare en brøkdel av bilene som passerer.

– Kommer man landeveien og kjører bil er det klart det er store mørketall. Over Svinesund er det mange biler som passerer, og det er vanskelig å avdekke denne smuglingen om man ikke stopper dem i stikkontroller. Vi får iblant tips, og da er det lettere, men vi mener det er et problem, sier Liv Rundberget, underdirektør i vareførselseksjonen i Tollvesenet til NRK.no.

LES OGSÅ: Farlig smitte hos importhunder

– Alvorlig smitterisiko

Det er Mattilsynet som ansvarer for hundene, både når de tas i tollen, og når de er kommet inn i landet.

– Folk bør ikke kjøpe sånne hunder. De utgjør et problem, fordi de utgjør en alvorlig smitterisiko for mennesker og dyr, sier seksjonssjef Siri Løtvedt i Mattilsynet til NRK.no.

– Det er rene tilfeldigheter at vi får vite om slike saker. Vi får tips fra publikum om salgsannonser som blir trukket tilbake, det kan være folk som har sett hunder til salgs over svenskegrensa, eller folk som har solgt hunder på gata. Ofte er det ikke mulig å spore tilbake, sier hun.

– Men hva gjør dere når dere kommer over slike hunder?

– Vi må se om de har en identitet det er mulig å fastslå, og så er det litt forskjellig hva vi gjør. I noen tilfeller kan det være aktuelt å sende hundene tilbake, men det er avhengig av at det landet de skal tilbake til, slipper dem tilbake inn, og om noen er villig til å betale tilbakereisen. Hvis de har vært her i mindre enn seks måneder, skal de i offentlig karantene for eiers regning, og eventuelt vaksineres. Om ingen vil betale, ble de avlivet. Samtidig anbefaler vi at eieren politianmeldes, sier hun.

– Hva bør man gjøre når man skal kjøpe hund?

– Jeg ville krevd å se hunden i hjemmemiljøet, sammen med mor og søsken. Om det er rasehunder med høy pris, vil jeg ha papirer. Av og til får man kjøpt valper som selger sier er reinraset, men som ikke er registrert i kennelklubben. Da ville jeg i hvert fall bedt om å få se papirer på at foreldrene er registrert før jeg betalte full pris. Samtidig ville jeg krevd at de hadde helseattest og gyldige vaksiner, sier hun.

LES OGSÅ: Oppland-kvinne anmeldt for ulovlig hundeimport

Stadig nye trender

Mens det tidligere var mest chihuahuaer som ble smuglet, ser fagmiljøene nå at smuglerne stadig pusher nye hunderaser inn i landet. De følger trendene, og blir stadig mer kreative i sin business. De siste årene har det hovedsakelig vært Pomeranian, men nå er en ny liten hunderase på trappene, såkalt Bewier Yorkshire terrier.

Hunder som blir født i utlandet, må ha et hundepass og en mikrochip som stemmer med passet før de kan slippes inn. Men dersom de smugles inn uten noen papirer, kan smugleren gå til en hvilken som helst veterinær og få norsk chip, norsk pass og norske papirer. Og dersom smugleren kan vise til at han eller hun allerede har en voksen tispe, kan det sannsynliggjøre at valpene er født i Norge.

Lurer myndighetene med nye metoder

Gro Udby ved Vestberg karantenestasjon får inn en del av hundene som beslaglegges. Her blir valpene plassert, dersom de overlever den røffe turen til Norge. Hun er godt kjent med smuglermiljøene, og forteller om en bransje i stadig endring.

– Jeg ser en del annonser på Finn som sannsynligvis er hunder som er importert ulovlig. Dette er et problem som holder seg, og smuglerne blir stadig flinkere til å dekke seg når de møter myndighetene. Hvis de ikke blir stoppa på grensa, tar de med hunden til veterinær, får dem chippet og vaksinert, det er ikke så vanskelig, sier Udby til NRK.no.

– De ligger i pris rett under hundene med stamtavle. Godtroende valpekjøpere går på det. De skal bare ha en kosehund. De tenker ikke på at det er et skalkeskjul for organisert kriminalitet, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)