– Statusfall for Olavsfestdagene

Olavsfestdagene havner lenger unna politikerne som bestemmer over den statlige pengesekker, mener kulturkommentator i NRK etter kutt i pengestøtte.

– Olavsfestdagene må kjempe med andre festivaler om pengene, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

VIDEO: Nå må arrangøren av Olavsfesdagene inn og kjempe for sin del av festivalkaka, og for det de mener de fortjener, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxness.

Etter det NRK erfarer, vil Kulturministeren kutte den omdiskuterte knutepunktordningen i det kommende statsbudsjettet. Olavsfestdagene kan, som en av 14 festivaler, komme til å miste den øremerkede statsstøtten. I stedet må festivalen søke støtte fra Norsk kulturråd.

Nå må arrangøren inn og kjempe for sin del av festivalkaka, og for det de mener de fortjener, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxness.

– Dette betyr et statusfall for Olavsfestdagene, som nå havner lenger unna politikerne som bestemmer over den statlige pengesekken, mener Moxness.

Forstår undring i Trøndelag

Festspillene i Bergen og Harstad (Nord-Norge) beholder statsstøtten, og er også de eldste institusjonene av dette slaget som får penger over statsbudsjettet. Hvorfor det er slik, har ikke Moxness noe godt svar på.

– Ja, dette lurer nok både politikere og festspillarrangøren i Trøndelag på akkurat nå. Men noe endelig svar får vi neppe før kulturministeren legger fram budsjettet, sier Moxness.

Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene, mener kuttforslaget er «urimelig og ubegripelig».

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken. Statsbudsjettet blir lagt fram 7. oktober.