Hopp til innhold

– Slukkesprayene lover for mye

43 prosent av fjorårets utrykninger skyldtes komfyrbrann. En ny undersøkelse bestilt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), viser at mange slukkesprayer ikke holder det de lover.

Testing av brannslukningsspray med Trøndelag brann- og redningstjeneste

– Er det snakk om brann i en kasserolle kan nok sprayen ta det, men hvis det er større utbredelse tror jeg ikke sprayen er hensiktsmessig, sier Kjetil Monkvik i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Cecilie Daae

Direktør i DSB, Cecilie Daae, oppfordrer folk til å holde oppsikt under matlagingen.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Slukkesprayene holder ikke mål

SP Fire Research utførte nylig en test av ulike slukkesprayer etter forespørsel fra DSB. Kjetil Monkvik i Trøndelag brann- og redningstjeneste oppfordrer folket til å være forsiktige ved bruk av sprayene.

Slukkespray

Kjetil Monkvik tester slukkesprayer. Han påpeker at de må forbeholdes små branner.

Foto: Karoline Lunde Systad / NRK

– Er det snakk om brann i en kasserolle kan nok sprayen ta det, men hvis det er større utbredelse tror jeg ikke sprayen er hensiktsmessig, forklarer han.

Han frykter at spesielt eldre velger å bytte ut det tunge brannslukningsapparatet med en slukkespray fordi den er lettere å hanskes med.

– Den kan være et godt supplement i skapet, men den er absolutt ingen erstatning for et vanlig håndslukkingsapparat eller en husvannslange, sier han.

Dyrebar tid går tapt

Kjetil Monkvik

Kjetil Monkvik i Trøndelag Brann- og redningstjeneste.

Foto: Karoline Lunde Systad / NRK

– Dersom man bruker opp en boks med slukkespray og brannen ikke slukkes, så mister man dyrebare sekunder, forklarer Monkvik.

Dette har en forbruker fått føle på. Han skriver i en produktanmeldelse at han fikk overtenning på grillen, og at han hentet den nye sprayen som lovte gull og grønne skoger. Det viste seg å ikke være så enkelt.

– Det kom en svak stråle som ikke engang nådde frem til grillen, så jeg løp inn igjen for å hente brannslukningsapparatet. Det gikk fint denne gangen, men jeg kastet bort dyrebar tid, skriver mannen.

– Testen er vel negativ

Produktsjef i GPBM, Frank Willy Ottesen, mener testen er vel negativ, da ingen av sprayene kom godt ut av det.

– De bålene de har brukt for å teste sprayene er mye større enn det sprayene var ment for å klare. Testen blir vel negativ da de fleste produktene feiler. De er ment for å slukke små branntilløp i hjemmet, så det å måle de opp mot noe annet blir helt feil, utdyper han.

Er beholderne godt nok merket, så folk forstår hva slags branner de kan brukes på?

– Tja, det står «for small fires», men det kunne vel alltids vært bedre, svarer han.

Anbefaler komfyrvakt

Komfyrbrann

En komfyrvakt kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig.

Foto: DSB

En fersk undersøkelse fra DSB viser at 43 prosent av utrykningene i 2016 skyldtes komfyrbrann. Monkvik anbefaler folk å skaffe seg komfyrvakt for å avverge brann.

– Det finnes slukkesprayer, brannslukningsapparat og brannteppe, men det er jo en ting som er bedre, og det er å avverge at brannen oppstår i utgangspunktet, sier han.