Hopp til innhold

– Reiste seg etter all motgangen

Skikarrieren kunne endt i grøfta etter den fatale fyllekjøringen. Coop-avtalen holdt på å stoppe mosbyggens deltakelse i Falun-VM.

Northug - Årets trønder?

Synes du Petter Northug fortjener tittelen «Årets trønder»?

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Petter Northug har vunnet stor sympati, skal man tro de mange som har foreslått 28-åringen som kandidat til Årets trønder.

– Måten han har stått frem på og hevet seg over alle etter ulykken, er beundringsverdig, mener én av forslagsstillerne.

En annen synes Northug fortjener en oppmuntring. – Han er som oss et menneske med følelser og tanker.

Skuffet i Sotsji-OL

I siste OL skuffet 28-åringen stort. Fra å ha vunnet minst to gull i samtlige mesterskap siden VM i Liberec i 2009, kunne han best vise til en fjerdeplass fra lagsprinten under Sotsji-OL.

– Petter har skuffet stort. Det er ikke noe annet å si om det. Han har pleid å være garantisten i mesterskap. Her har han ikke vært i nærheten, uttalte bl.a. NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Northug selv var tidlig innstilt på å slå tilbake i VM i Falun neste år. Men så smalt det bokstavelig talt natt til 4. mai, da han kjørte av veien i høy fart i 40-sonen i nærheten av hjemmet sitt på Byåsen i Trondheim. Han stakk av fra den totalvrakede Audien, og lot en 23 år gammel passasjer som hadde brukket kragebeinet, bli igjen.

Løy i politiforklaringene

Northug ble pågrepet hjemme, og snakket usant i de tre første politiforklaringene sine. Han forklarte at ulykkesbilen var blitt kjørt av kameraten. Først flere timer senere på den søndagen la han kortene på bordet.

Promillen ble målt til 1,65.

For en måneds tid siden ble skikongen dømt til 50 dagers fengsel, 185 000 kroner i bot og fradømt retten til å kjøre bil for alltid. Men i praksis kan han søke om å få førerkortet tilbake etter fem år.

En av forslagsstillerne begrunner valget av Northug med at til tross for han har hatt veldig sterk motgang i det siste, har han klart å reise seg og bli et ekte forbilde. En annen har som begrunnelse at Northug tar opp kampen mot pampene i skiforbundet.

Satt Trøndelag på kartet

Andre viser til at Petter Northug har satt Trøndelag på kartet, både på godt og på vondt. Det fremholdes også at en vanlig person ikke hadde maktet mediekjøret.

– Han fortjener virkelig prisen, for han er en kjempegutt som prater med folk, og er virkelig en trivelig gutt. Han trenger litt oppreisning etter den behandlingen han har fått av det norske folk, mener forslagsstilleren.

En av verdens beste

Petter Northug fra Mosvik i Nord-Trøndelag fikk sitt gjennombrudd i 2006 som 20-åring, og utviklet seg til å bli en av verdens beste langrennsløpere. Han er kjent for sin sterke spurt og voldsomme taktomslag. Fellesstarter i fri teknikk har vært hans spesialitet. I sesongen 2010 fikk han sitt gjennombrudd som klassisk langrennsløper. Han tok OL-gull på femmila under OL i Vancouver i klassisk stil.

Northug har vunnet ni VM-gull, hvorav fem individuelle, og har vunnet verdenscupen to ganger.

Hvem mener du fortjener prisen Årets trønder? Fristen til å sende inn forslag er 13. november.