Hopp til innhold

Northug dømt til 50 dagers fengsel

SØR-TRØNDELAG TINGRETT: Petter Northug dømmes til fengsel i 50 dager og får en bot på 185 000 kroner etter fyllekjøringa i mai. Han godtok dommen på stedet.

Se hele domsavsigelsen

Dommer Ingrid Stigum forkynte dommen til Northug klokka 11.45 torsdag. Skistjerna ble dømt til 50 dagers fengsel, 185 000 kroner i bot og han fratas retten til førerkortet 'for alltid'.

Northug i retten

Northug forklarte seg i dag i Sør-Trøndelag tingrett. Han godtok dommen da den ble forkynt.

Foto: Morten Andersen/Ned Alley / NRK/NTB Scanpix
Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes sier at påtalemyndigheten godtar dommen mot Northug.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Petter Northug møtte i dag i Sør-Trøndelag tingrett for å få dommen etter fyllekjøringa tidligere i år.

4. mai krasjet skistjerna med bilen sin på Byåsen i Trondheim, og etter ulykken ble promillen hans målt til 1,65.

I tiltalen er det fem punkter om brudd på veitrafikkloven, og ett tiltalepunkt om falsk anklage. Sistnevnte er det mest alvorlige lovbruddet, og Northug ble dømt for brudd på samtlige.

Flere formildende punkter

Men da dommen ble lest opp ble det klart at 28-åringen ikke fikk den straffen som påtalemyndigheten ønsket.

Påtalemyndigheten ba om 60 dagers fengsel, men dommer Ingrid Stigum fant flere formildende punkter.

Northug var siktet for å ha forklart seg falskt tre ganger, men siden han var alkoholpåvirket og ikke husket de to første avhørene, tok retten kun til følge at han forklarte seg falskt den siste gangen.

I tillegg pekte dommeren på at medietrykket rundt saken har vært enormt, og hun trakk også fram at Northug på et tidlig tidspunkt la kortene på bordet og samarbeidet med politiet som formildende element.

Retten la vekt på at det var vanskelig for Northug å se om kameraten var skadet, og det ble også lagt vekt på at kameraten tre ganger ba ham om å stikke fra stedet samtidig som han sa til Northug at han var uskadd.

I tillegg til 50 dager fengsel og boten på 185 000, blir Northug fratatt lappen "for alltid". At han mister førerkortet "for alltid" betyr mest sannsynlig at han kan kjøre bil igjen om fem år.

Pressekonferansen med Petter Northug

Her kan du se pressekonferansen som Northug hadde kort tid etter at dommen var forkynt.

Påtalemyndigheten anker ikke

Selv om straffen ble mildere enn det påtalemyndigheten ønsket, tyder alt på at det neppe blir en ny runde i retten for Northug.

– Vi kommer ikke til å anke dommen. Vi er ikke enige i vurderingen av det som blir nevnt i forhold til de to første forklaringene, men vi kommer til å godta dommen, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.

Northug: – Det har vært en tøff dag

Northug godtok dommen med en gang.

– Det har vært en tung dag for meg. Jeg har blitt minnet på de tankeløse handlingene som skjedde 4. mai. Jeg beklager igjen det som skjedde, sa Petter Northug under en pressekonferanse som han holdt kort tid etter at dommen var forkynt.

Han bekreftet at han var klar til å ta sin straff.

– Jeg kommer til å ha med meg denne hendelsen og skamme meg over den resten av livet.

Ekspert: – Kan rekke VM

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

NRKs langrennsekspert tror Northug kan rekke VM i Falun.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Det er fortsatt uvisst når Northug må sone dommen, og det er også uklart om han må i fengsel, eller om han får sone med fotlenke.

At Northug slipper unna med 50 dager, innebærer imidlertid at han har en mulighet til å komme til VM i Falun, selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Hvis han ikke får sone etter sesongen, er det nest beste å begynne så fort som overhodet mulig. Da vil han kunne konkurrere allerede i Tour de Ski.

Innholdet som lå her kan ikke vises.