Hvem er Årets trønder?

Både nobelprisvinnere, gründere og hverdagshelter har tidligere vunnet. Nå er NRK Trøndelag og Adresseavisen på utkikk etter Årets trønder 2015.

Vinnere av Årets trønder

May-Britt og Edvard Moser, Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan i Atmel, Tare Teksum og Siv Toverød fra Ingen grenser, Erlend Johannesen fra Streetlight og Arne Okkenhaug har forskjellig bakgrunn, men alle har de blitt Årets trønder.

Foto: Fotomontasje / NRK/Adresseavisen

Sigrid Gjellan, nyhetssjef NRK Trøndelag

Regionredaktør i NRK Trøndelag er spent på hvem som blir de fem kandidatene til Årets trønder i år.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Tor Olav Mørseth

Sjefredaktør, Tor Olav Mørseth, mener Årets trønder bør være noen som gjør oss stolte av å være trøndere.

Foto: Kristin Heggdal / NRK

– Jeg synes det er ganske åpent hvem som kan få prisen i år. Ut ifra nyhetsbildet, så har vi ingen soleklare kandidater. Det er ingen som har fått nobelpris i Trøndelag dette året, sier regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK Trøndelag.

Det er sjette gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen. Vi søker etter noen som har markert seg på en positiv måte i løpet av året som har gått.

– Vi trenger innspill fra publikum. Hvem er det som utgjør en forskjell for folk? Hvem er det som gjør gode gjerninger for folk som vi i mediene ikke får med oss? Hvem er det som har satt Trøndelag på kartet i år?, sier Gjellan.

Forskjellige vinnere

Årets trønder er en pris som deles ut av de to mediehusene. En jury velger ut fem kandidater ut ifra forslaga som kommer inn fra våre lesere og lyttere. Når kandidatene er klare blir det opp til trønderne å stemme fram den kandidaten de mener fortjener prisen.

– Det er så mange forskjellige kandidater der ute og vi greier ikke å finne de beste selv. Derfor trenger vi hjelp, sier sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen.

Tidligere vinnere viser at det er stor variasjon i hvem folk stemmer fram.

I fjor ble det nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser som fikk hedersprisen. Men tidligere år er det ildsjelene som dominerer blant vinnerne.

I 2013 vant Erlend Johannesen for sin innsats med Streetlight og under tyfonen Haiyan som rammet Filippinene. I 2011 rørte Arne Okkenhaug oss alle med sitt leserinnlegg da media jaktet på syndebukter i forbindelse med terroren 22. juli. Tare Teksum og Siv Toverud viste oss i 2010 at det å være funksjonshemmet slettes ikke trengte å være så begrensende om man har litt pågangsmot.

Selv fra Trøndelag er det mulig å erobre verden. Det har Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan bevist. Med sin mikrochip har de tatt elektronikkbransjen med storm og fikk for det prisen i 2012.

– Tidligere vinnere viser at man verken trenger å være nobelprisvinner eller verdensmester for å bli Årets trønder. Vinnerne har rett og slett vært gode forbilder og folk som vi kan være stolte over, sier Gjellan.

Henger høyt

Det har etter hvert blitt mange hederspriser som deles ut i løpet av et år. Likevel mener redaktørene at Årets trønder er en av de trønderske prisene som henger høyest.

– Vi ser at denne prisen henger utrolig høyt. Både hos dem som vinner og de som blir nominert. Det er ingen som er så store at de ikke blir glade for å få en pris hvor de er stemt fram av sine egne, sier Gjellan.

Hvem synes du fortjener prisen? Skriv inn ditt forslag under.

Laster innhold, vennligst vent..