NRK Meny
Normal

Foreslå din kandidat til Årets trønder

Hvem mener du fortjener å bli Årets trønder 2014? For femte år på rad skal NRK Trøndelag og Adresseavisen dele ut den høythengende hedersprisen.

Årets Trønder

KANDIDATER? Artistene Rasmus Rohde og Bjarne Brøndbo, skuespiller Ingrid Bolsø Berdal, Nobel-ekteparet Moser, OL-vinner Jørgen Gråbakk og brannsjef Håvard Bye har alle utmerket seg på hver sin måte i 2014. Nå kan du sende inn dine forslag til Årets trønder.

Foto: Montasje NRK/Adresseavisen

Arne Blix og Sigrid Gjellan

Sjefredaktør i Adresseavisen, Arne Blix og regionredaktør i NRK Trøndelag, Sigrid Gjellan, skal for femte år på rad kåre Årets trønder.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN

Erlend Johannesen

Erlend Johannesen i Streetlight ble Årets trønder 2013 for at han var med å redde mennesker under en tyfon.

Foto: Leif Arne Holme
Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan, Atmel

Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan i Atmel Norway fikk hedersprisen i 2012 for deres arbeid med verdensledende mikrochipper.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen
De to mediehusene oppfordrer lesere, seere og lyttere til å komme med forslag.

Vet du av en hverdagshelt, en ildsjel eller noen som ofte stiller opp. Er det noen som har imponert deg, inspirert deg eller fått deg til å le eller gråte?


Vi trenger din hjelp til å finne frem til kandidatene som har gjort seg fortjent til prisen. Frem til 13. november kan du foreslå navn på kandidater. Har vedkommende gjort Trøndelag et bedre sted å leve og bo i?

Tidligere kåret Adresseavisen og NRK Trøndelag hver sin Årets trønder. Ved å gå sammen mener sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen og regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK at prisen får en ekstra tyngde og prestisje.

Har utmerket seg

– Det er hyggelig å kunne hedre noen som har utmerket seg på en spesiell og positiv måte, en person som gjør oss stolte over å være trønder, en som har inspirert oss, og gått foran og vist vei, sier Sigrid Gjellan.

Hun sier det i fjor kom forslag på flere flotte, sterke kandidater.Årets trønder i fjor ble Erlend Johannsen. I 2005 startet han et barnehjem i den filippinske byen Tacloban, som senere ble utvidet til et senter for barn fra slummen. I november i fjor måtte de klatre opp på taket for å berge livet fra vannet som steg kraftig i forbindelse med tyfonen som tok flere tusen liv.

Erlend konkurrerte sammen med fire andre kandidater plukket ut av juryen; kulturpersonligheten Arnulf Haga, skidronningen Marit Bjørgen, laksegründer Gustav Witzøe og RBK-sjef Tove Moe Dyrhaug.

I fjor kom det inn 2748 forslag på kandidater og 18 602 stemmer på Årets trønder.

Tidligere vinnere års vinnere er teknologigründerne Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan i Atmel, Arne Okkenhaug og Siv Toverød og Tare Teksum.

Løfte frem vinnerne

– Er det ikke gått inflasjon i antall kåringer og priser?


– Det er nok altfor mange kåringer og hederspriser rundt oss. Da gjelder det å løfte frem de viktigste. Årets trønder løfter frem hele regionen. Den henger utrolig høyt. Vi ser at blant kandidatene er det OL-vinnere og nobelprisvinnere. Sikker på å vinne, er man likevel ikke, sier Arne Blix.

– Hvorfor samarbeider konkurrentene Adresseavisen og NRK om en slik pris?

– Samarbeidet har vokst frem nettopp for å gjøre denne hedersprisen til noe som skiller seg ut som viktig og unik. Når de to største mediehusene i vår region går sammen og engasjerer alle trøndere i prosessen, kan vi alle være sikre på at vinneren er verdig å hedre.

– Favner ikke prisen for bredt når den tar med både idrett, kultur, næring og samfunnsliv?

– Vi har hedret sportsstjerner, kulturpersonligheter, forskere og gründere i næringslivet. De har alle hatt gode begrunnelser og stor støtte. Men vi utfordrer alle til å lansere nye kandidater, gjerne enkeltmennesker som gjør mye for sine naboer eller lokalsamfunn og som vi kanskje lett overser, sier Blix og får støtte fra Gjellan.

Send inn dit forslag i skjemaet under. Fristen er torsdag 13. november.