Hopp til innhold

– Bøndene er ineffektive

Rema-sjef Ole Robert Reitan skylder på ineffektive bønder, en grådig foredlingsindustri og høye tollsatser for å forklare de høye matprisene i Norge.

Ole Robert Reitan og kyr

Ole Robert Reitan mener norske bønder ikke er effektive nok.

Foto: Thorberg, Erik/Kallestad, Gorm / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag ble det lagt fram en rapport fra det regjeringsoppnevnte matkjedeutvalget. Den viser at Norge er blant de landene i Europa som har dårligst utvalg i matvarebutikkene.

LES: Slik får vi billigere mat

Mye billigere i Danmark

Rema-sjefen i Trondheim sier de ikke har skyld i de høye prisene.

– Vår økonomiske modell er akkurat likedan i Danmark som i Norge, men prisen i en Rema-butikk i Danmark er 30-40 prosent lavere enn i Norge, sier Reitan til NRK.

Han mener årsaken er langt høyere innkjøpspriser i Norge enn i Danmark.

– Ineffektivt landbruk

– Landbruket i Norge er mye mer ineffektivt enn i Danmark. I tillegg er foredlingsindustrien i Norge både mer inneffektiv og tar ut større marginer enn i Danmark, sier Ole Robert Reitan.

Han skylder også på høye norske tollsatser som beskytter norsk landbruk.

– Vi har vanvittige tollbarrierer i Norge. Hvis vi hadde fjernet disse tollbarrierene kunne vi kuttet prisene i våre butikker med mellom 30 og 40 prosent, hevder Rema-sjefen.

Skylder på politikerne

Tidligere i april gikk Ole Robert Reitan hardt ut mot landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) i en kronikk i Aftenposten .

Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk får mye av skylden for høye matpriser.

Foto: Vegard Woll

– Landbruksministeren har gjort det til en fanesak å stadig gå i strupen på dagligvarebransjen. Dette han ikke være noe annet enn en bevisst strategi for å ta oppmerksomheten bort fra der faktum at Senterpartiets politikk er den aller viktigste årsaken til at maten er dyr, sier Reitan.

Han tror at folk fortsatt vil kjøpe norsk mat, selv om butikkjedene importerer billigere varer fra EU.

Robust landbruk

– Om ti år må norsk landbruk være robust nok til å få solgt varene sine uten toll, sier Reitan.

For å få til det vil han ha et samarbeid mellom kjeder, leverandører og landbruk, slik at de kan legge en plan for hvordan de skal selge norsk mat i årene framover. Dermed kan staten fjerne all toll i 2022.

– Men når man kommer til 2022, kan det likevel hende det fortsatt må være toll på noen varer, blant annet for å beskytte virksomheter i enkelte bedrifter, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.