NRK Meny
Normal

– Astmatikere føler seg snart som kriminelle

Den tidligere storløperen Frode Estil og hans skielever ved Meråker videregående skole mener det er viktig at langrennsløpere som bruker astmamedisin, ikke blir mistenkeliggjort.

Frode Estil

Tidligere landslagsløper Frode Estil synes debatten i mediene er trist og uheldig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det skjer jo at noen slenger en kommentar, og det er ingen artig situasjon når man blir uglesett. Samtidig vet jeg at medisinen jeg tar er helt innenfor regelverket, sier Sverre Dahlen Aspenes.

Asmatikere føler seg snart som kriminelle

Sverre Dahlen Aspenes tar astmamedisin og føler seg uglesett.

Foto: Bent Vidar Lindsetmo

Skiskytteren går i tredjeklasse på skigymnaset i Meråker, og har allerede mange pallplaseringer i junor-NM og norgescup. For noen år siden fikk han påvist astma.

– Jeg tok en spirometritest, og da sa jeg at jeg hadde stor effekt av medisinen. Og man påstår jo at de som ikke har astma, heller ikke får noen effekt... Men man er kanskje naiv om man tror at det ikke kommer noen endringer, etter alt som har skjedd nå, sier Aspenes.

Er redd for utviklingen

Læraren hans, og idrettsfaglig leder på skolen, er ikke ukjente Frode Estil.

– I likhet med andre løpere som bruker astmamedisin, tror jeg nok Sverre synes situasjonen er litt ekkel. Det er synd at det skal være sånn. En stakkars asmatiker føler seg snart som en kriminell, sier Estil, som selv har astma.

– Jeg har alltid tatt medisin på grunn av sykdommen, og det har jeg den reneste samvittighet for, sier Estil.

Forsvarer ingen

Han har fulgt debatten den siste tiden, og før helga uttalte han til VG at det snarest må ryddes opp i praksis og retningslinjer.

– Jeg tror saken er litt vridd, men om tilfellet er at det har vært et overforbruk i idretten, skal ikke jeg sitte å forsvare det. Men det må ryddes opp i, sier Estil.

I klasserommet på Meråker videregående, diskuteres dagsaktuelle tema og astmasaken er det heteste samtaleemnet. Ragnhild Mogstad går også på langrennslinja, men har ingen astmaplager.

– For å være helt ærlig synes jeg det høres veldig rart ut, at noen som ikke har astma skulle tatt medisinen. Men om dette er tilfelle... Det finnes jo andre måter å bli god på. Det er bare å trene det, man behøver ikke astmamedisin, sier Mogstad.