– Akutt overtrent

Overtrening kan føre til at VM i Holmekollen ryker for Petter Northug.

Petter Northug

Petter Northug er mest sannsynlig overtrent. Dermed kan det spøke for VM i Holmenkollen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ja, Petter kan være overtrent. Det kan ta noen uker før han er klar, men det kan også ta noen måneder. Sanden holder på å renne ut av timeglasset nå, sier landslagskoordinator Vidar Løfshus til VG.

Pappa Northug: Han har blitt sliten

Han kan ikke garantere at Northug rekker VM på hjemmebane i Holmenkollen.

– Vi får bare være positive og håpe på det beste. Jeg er optimistisk.

Les også: – Petter kjenner ikkje noko press

Vil komme svar

I en SMS til NRK sier Løfshus at det vil komme en pressemelding om Petter i løpet av dagen.

– Inntil det avventer vi med ytterligere kommentarer. Fortsatt er det ingenting nytt om han, og det meste blir bare spekulasjoner inntil vi har fått svar på alle prøver og vi kan sette i gang fysiske tester, skriver Løfshus til NRK.no.

Det er foreløpig uvisst hva som egentlig feiler Petter Northug, poengterer han.

– Han kan ha fått en overbelastning som følge av trening, det kan være uheldige omstendigheter med mye trening i forbindelse med en lett sykdom, og det kan være sykdom. Her letes det etter mange svar, også i media, skriver Løfshus.

Kjørt for hardt

Landslagsledelsen tror Northug har blitt kjørt for hardt i sesongoppladingen mellom høydeoppholdet i Val Senales og langrennsåpningen på Beitostølen.

– Jeg tror det handler om en akutt overbelastning, at det rett og slett er blitt for mye for kroppen i perioden etter høydesamlingen. Det vi er sikre på er at uansett hva det er snakk om, så er det oppdaget i en tidlig fase, sier Løfshus til Trønder-Avisa.

Northug reiste hjem fra Beitostølen etter en 49. plass i åpningsrennet. Han sto over siste distanse, som var 15 kilometer klassisk på søndag.

– Kan ta måneder

– En akutt overbelastning kan være det vi kaller for en overtreningstilstand. Det vil si at det ikke hjelper å hvile i fire- fem dager. Det kan da ta flere uker og flere måneder før man kan trene igjen, sier professor i drettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, Jostein Hallén til VG.

Les også: Northug langer ut mot svenskene

Han frykter at det spøker for Northugs VM-deltakelse i Kollen.

– Landslagsledelsen balanserer Northug på en knivsegg. Noen ganger går det bra, andre ganger går det galt. Hvis Petter er i en overtreningstilstand, kan det ta veldig lang tid før han er tilbake igjen, sier Hallén.

Han påpeker at landslagsledelsen har gitt uttrykk for at Northug er i veldig bra form.

Les også: – Jeg er ikke så god som Dælhlie

– Det er nettopp i slike perioder man kan gå inn i en overtreningstilstand. Når man har trent hardt over en lang periode og virker pigg, klarer ikke kroppen å kjenne at det er noe galt når man møter veggen, sier Hallén.

Prøveresultater klare

Det er liten sjanse for at skikongen går minitouren i Kuusamo til helga.

Les også:– Northug skal få bli lang i armene

– Det er ikke endelig bestemt, men vi er enige om at det ikke er riktig. Det vil være for tidlig, samtidig som at det er meldt veldig kaldt vær, sier Løfshus.

I dag kommer prøveresultatene etter at Northug ble sjekket for kyssesyke og TWAR. Far og manager John Northug tror ikke det dreier seg om kyssesyke.

Les også: Solskjær vil ha Northug

– Petter har hatt kyssesyke tidligere. Personlig tror jeg ikke det er kyssesyke, men at det er blitt litt for hard treningsbelastning. Da sier kroppen også i fra, slik den nå har gjort, sier han.

Flere tilfeller

Det er ikke bare Petter Northug som har blitt overtrent de siste årene.

Tord Asle Gjerdalen møtte veggen under VM i Liberec i fjor, og er fortsatt ikke tilbake i topppform. Simen Østensen har også gått på en smell på grunn av mye trening, skriver VG.