Hopp til innhold

57 ulovlige teiner er beslaglagt: – For mange slike funn denne sommeren

Fiskeridirektoratet mistenker ulovlig hummerfiske på Namdalskysten.

Ulovlige teiner Vikna

57 ulovlige teiner er beslaglagt på Vikna. Torsdag ettermiddag ble de bragt i land på havna i Namsos og overlevert til politiet.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Åpningene på teinene er for små og stripset igjen og lignende, dette en overlagt handling for å få tak i hummer, sier Jan Brødreskift i fiskeridirektoratet.

Hummerfisket starter først 1. oktober, og derfor er det ulovlig å fiske etter hummer på denne tida, i motsetning til krabbe – som kan fanges hele året.

– Om man får småhummer er det veldig viktig å sette den ut igjen. Hummeren har lang levetid og det tar lang tid før den blir stor også er det ikke så mye hummer, så det er jo en grunn til at den er vernet, sier Morten Heggdal i politiet.

– Det har vært litt for mange slike funn denne sommeren, det er tydelig at det er nødvendig med oppsyn, forteller Brødreskift.

– På denne samarbeidsaksjonen har vi kommet over mye bruk som vi måtte beslaglegge på grunn av manglende merking, det var rett og slett ulovlig redskap og det er litt nedslående, sier Jan Brødreskift i Fiskeridirektoratet.

Beslagla 57 teiner

Statens naturoppsyn, kystvakta og fiskeridirektoratet har gjennomført en aksjon på Vikna på Namdalskysten. Her har de beslaglagt 57 ulovlige teiner og et garn.

Jan Brødreskift i fiskeridirektoratet

Jan Brødreskift i fiskeridirektoratet mener dette handler om ulovlig hummerfiske.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Teiner skal først og fremst være merket med navn og adresse, det er veldig viktig. Teiner skal også være utrustet med fluktåpning, så en eventuell hummer skal kunne gå ut av teinene, sier Brødreskift.

Bare rundt halvparten av de beslaglagte teinene var merka.

Blir anmeldt

Ulovlige teiner Vikna

Forholdet med de 57 ulovlige teinene vil bli anmeldt.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Kystvakta og fiskeridirektoratet har anmeldt forholdet. Nå starter politiet jobben med å finne eierne til de ulovlige teinene.

– Dersom det er satt ut teiner som åpenbart er beregnet på hummerfiske med stengte utganger og alt sånt, så vil jo reaksjonen være mer enn en krabbeteine som står dypt og er umerket med rømningsveier. Det er store forskjeller her. En del vil få en advarsel og andre kan pådra seg forelegg, forklarer Heggdal.

Alle partene i samarbeidsaksjonen peker på viktigheten av å følge regelverket og mener det skal være enkelt å skaffe seg opplysninger om hvordan reglene er.

Fiskeridirektoratet har også lansert en fritidsfiskeapp for å gjøre det enklere.

– Det trenger ikke å være folk som er ute etter å begå ulovligheter. Det skal være ganske greit å vite om reglene, men jeg tror det er en del forglemmelser her, avslutter Heggdal.