Hopp til innhold

Trosset vakthold og isolasjon: To anmeldt etter å ha forlatt bolig i Trondheim

Securitas er hyret av kommunen til å passe på at sju personer holder seg i isolasjon i en bolig i Trondheim. To av dem dro likevel ut på aktiviteter.

Vektere passer på et hus i Trondheim der sju koronasmittede sitter i isolasjon.

PASSER HUSET: To personer, som satt i isolasjon i Trondheim, er anmeldt av politiet etter å ha forlatt boligen og dratt ut på aktiviteter.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Dette ser vi veldig alvorlig på. Det er sterkt beklagelig at de ikke etterkommer isolasjonsplikten og forlater huset. De kommer i befatning med andre mennesker de kan smitte, sier Arve Nordtvedt som er stasjonssjef ved Sentrum politistasjon.

De smittede personene knyttes til det store utbruddet av den muterte engelske versjonen av koronaviruset. Så langt er 27 bekrefta smitta av det i Trondheim.

To anmeldt

Politiet ble kontaktet av Securitas. De er hyret av Trondheim kommune for følge med på situasjonen. Det er sju personer som er pålagt isolasjon som bor i huset.

– De fortalte at to av personene hadde forlatt stedet og brutt isolasjonsplikten, sier Nordtvedt.

Politiet har nå anmeldt de to personene. Ved hjelp av utenlandsktalende sykepleier jobbes det nå med å finne ut hvor de to personene som brøt isolasjonen har vært.

Dette fører også til en ny runde med smittesporing.

Helge Garåsen, kommunaldirektør

BRØT ISOLASJONEN: At to smitta brøt isolasjonen ble oppdaga av vektere, det forteller Helge Garåsen.

Foto: Anne Heidi Røstad/NRK

Det muterte viruset sprer seg

Den engelske varianten av koronavirus sprer seg i Trondheim. Det kan bli strenge smittetiltak dersom de ikke klarer å finne ut hvordan smitten sprer seg.

– Det har blitt 27 smittede etterhvert, nesten halvparten er nærkontakter.

Det sier kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad.

Mange personer er satt i karantene som følge av utbruddet av den engelske varianten av koronaviruset.

– Dette kan bli veldig stort, så dette vet vi jo ikke.

Vær skjerpet

Kommuneoverlegen minner om at de kjente tiltakene. Å holde avstand og holde god håndhygiene er nå viktigere enn noen gang.

– Jeg tror man skal være skjerpet. Kanskje ikke urolig hele tiden, men skjerpet.

Koronautbruddet i Trondheim er knytta til et utenlandsk arbeidsmiljø, men har spredd seg. Det berører også firmaet Bygger'n på Heimdal.

Tove Røsstad

MANGE I KARANTENE: Kommuneoverlege Tove Røsstad opplyser at mange er satt i karantene, og at det kan bli strenge tiltak dersom man ikke klarer å følge smittevei.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Kommuneoverlegen opplyser at rundt 130 personer eller firma som har vært innom Bygger'n i aktuell periode må i karantene.

Dette gjelder for besøkende i perioden 1.–5. februar. De må i ti dagers karantene. Husstandsmedlemmene deres må også i karantene, men bare til det foreligger negativ test for den som besøkte firmaet.

Dersom flere har besøkt firmaet i aktuell periode, men ikke hørt noe, så må de kontakte kommunens koronatelefon. Røsstad opplyser at disse også skal i karantene.

Helge Garåsen opplyser at de som har besøkt Bygger'n kommer fra mange ulike firmaer og kommuner. Det har vært et omfattende varslingsarbeid.

Firmaet vasker ned lokalene, og satser på å åpne senere i uka.

Kan bli strengere tiltak

– Selv om dette øker i omfang, har vi en form for kontroll, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

Hun opplyser at de vet hvor folk er smittet. Men dersom det dukker opp tilfeller hvor man ikke klarer på spore smitten, så må det settes inn tiltak.

– Hvis det blir en «vill spredning» er det en risiko for at vi havner i samme situasjon som Bergen og Østlandet, sier helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen.

Mandag 8. februar fikk fem personer i Trondheim påvist covid-19. Alle har et mildt sykdomsforløp, opplyser kommunen.