Hopp til innhold

Tromsø setter alle reisende sørfra i karantene for å begrense smitte

Tromsø kommune har med umiddelbar virkning innført karantene-påbud for reisende fra hele Sør-Norge sør for Dovre.

Karantene Lofoten

I praksis betyr dette at reisende fra Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland skal i 14 dagers karantene ved ankomst.

Påbudet gjelder alle som kom sørfra etter 10. mars. Karantenepålegget har tilbakevirkende kraft. Dette har kommuneoverlegen i Tromsø bestemt.

– Tromsø kommune har i kveld innført karantenepåbud for reisende fra flere kommuner og fylker. Dette gjelder Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland, skriver kommunen i en pressemelding lørdag kveld.

Fra før av har Lofoten og Vesterålen gjort det samme.

– Nødvendig for å begrense smitte

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen skriver at kommunene det gjelder er de i Norge som har størst utbredt smitte, og at det derfor er nødvendig i iverksette karantene for reisende fra disse områdene.

Kommunelege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen

BESTEMT: Kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen, har gått til et drastisk skritt for å beskytte folk i Tromsø mot koronasmitte.

Foto: Petter Strøm / NRK

Vedtaket gjelder med tilbakevirkende kraft til 10. mars, skriver kommunen i en oppdatering natt til søndag.

Kommuneoverlegen ber også alle som bor i Tromsø strengt vurderer nødvendigheten av sine egne reiser ut av kommunen de neste ukene.

– Vi har også et særlig ansvar for å beskytte Universitetssykehuset Nord-Norge mot utbredt smitte som kan utfordre kapasiteten. Dette er et inngripende og alvorlig tiltak, som krever nøye avveining. Vurderingen er at tiltaket er nødvendig og vil redde liv, sier Kristoffersen.

UNN

MÅ BESKYTTES: Karantenepåbudet er blant annet innført for å beskytte Universitetssykehuset i Nord-Norge mot smitte, sier kommunelegen.

Foto: Petter Strøm

På kommunens hjemmeside er det oppgitt at folk kan ringe «koronatelefonen» på 469 07 899 (klokka 08 – 20) for spørsmål og råd. Kommunen gjør oppmerksom på at rådhuset for tiden er stengt for publikum.

Ikke første kommune

Fra før har Alstadhaug kommune i Nordland satt alle reisende fra Oslo og Viken i karantene fra 9. mars.

Også kommuneoverlegene i Lofoten og Vesterålen gikk lørdag til det drastiske skrittet å pålegge alle reisende som kommer fra regioner sør for Dovre 14 dagers karantene.

Nyheter fra Troms og Finnmark