Hopp til innhold

Tillitsvalgt om smitteutbruddet: – Det var nødvendig å dra på påskeperm

Smitten fra militærleiren i Troms påvirker kommuner i hele landet. Nå forventes flere smittede når 5.000 vernepliktige skal hjem til Nord-Norge etter påskeferie.

linnea huseby røbech

De strenge tiltakene soldatene lever under går ut over motivasjonen, sier tillitsvalgt for Hæren, Linnea Huseby Røbech. Derfor var det helt nødvendig med påskeferie, mener hun.

Foto: Malin Straumsnes / NRK

– Det var nødvendig å dra på påskeperm, behovet var veldig stort. Mange har ikke vært hjemme siden jul, og det gjør i stor grad noe med motivasjonen, sier tillitsvalgt for Hæren, Linnea Huseby Røbech.

Det har den siste uken blitt oppdaget 18 nye smittetilfeller blant vernepliktige som holder til i Setermoen leir i forsvarskommunen Bardu.

Soldatene har levd under strenge smitteverntiltak i lang tid, og de var bekymret for om de fikk påskeperm. Da permisjonen ble innvilget var leiren tilsynelatende smittefri, sier talsmann for Hæren, Eirik Skomedal.

Men ingen ble testet før de reiste.

– Det er ikke anbefalt av helsemyndighetene at man tester personell når det ikke er smitteutbrudd. Vi har ikke hatt smitte siden starten av mars, sier Skomedal.

Eirik Skomedal og linnea huseby røbech

Talsmann i Hæren, Eirik Skomedal, og tillitsvalgt i Hæren, Linnea Huseby Røbech forsvarer permisjonen som ble gitt til vernepliktige.

Foto: Malin Straumsnes / NRK

Smittet i leir

De 18 som til nå er bekreftet smittet av koronaviruset er trolig blitt smittet i forbindelse med et lite utbrudd i leiren i starten av mars. Da kom smitten fra to soldater som hadde vært på vinterferie.

Det ble først oppdaget ny smitte mandag for en uke siden, da en soldat testet positivt etter å ha reist hjem på påskeferie.

Vedkommendes nærkontakter i leiren ble også testet, og det har altså ført til at det til nå er 18 soldater fra samme avdeling som er smittet.

To av soldatene er på Setermoen leir. De resterende 16 befinner seg på Vestlandet, Østlandet og i Midt-Norge.

Det ble mandag lansert en teori om at det hadde gått 20 dager før smitten brøt ut. Det tror ikke Folkehelseinstituttet. De anser det som sannsynlig at det første smitteutbruddet ble oppdaget tidlig, mens det siste – og pågående – ble oppdaget sent i forløpet.

– Ikke reis tilbake

Soldatene reiste etter all sannsynlighet fra Setermoen med smitte. Det har fått konsekvenser over hele Norge.

– De har kommet til sine hjemkommuner med smitte, og det gjelder mange kommuner. Det er ikke bra, sier fagdirektør for smittevern i FHI, Frode Forland.

Han presiserer hvor viktig det er at man ikke er i bevegelse når det er en usikker smittesituasjon.

– Soldatene må ikke reise tilbake til leiren før de er ferdige med isolasjon og karantene. Vi må også anta at det er et mutert virus. For å hindre spredning, må de holde seg i ro, og nærkontakter må ha lav terskel for å teste seg, sier Forland.

Førstegangstjeneste i Hæren

18 personer fra samme avdeling ved Setermoen leir har testet positivt på koronaviruset, 16 av dem på påskeferie i hjemkommunen.

Foto: Frederik Ringnes/Forsvaret / Frederik Ringnes/Forsvaret

Amerikanske soldater opptar sengeplasser

En som tidligere har tatt til orde for permnekt er ordfører i Bardu, Toralf Heimdal. Nå er han nesten glad for at de reiste.

– Det er en fordel at de dro hjem, for da fikk vi spredt smitten utover. Vi ble avlastet av andre kommuner, sier ordføreren.

– Men jeg frykter mer når alle de som har reist på perm skal komme hjem til oss. Jeg håper vi får kontroll når det gjelder smitte.

Særlig er han bekymret for hvordan de skal klare å isolere soldatene i leiren. Fortsatt er det amerikanske soldater i leiren, som opptar 600 tiltrengte senger.

– Men de drar i midten av april, og da kommer jeg nok til å sove bedre, konstaterer han.

Toralf Heimdal, ordfører i Bardu

Ordfører i Bardu, Toralf Heimdal, sier det er vanskelig å isolere nærkontakter på kasernen i Setermoen leir.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Smittevernlege i Bardu, Vidar Bjørnås, har foreløpig tiltro til at Forsvaret har kontroll, og at de setter inn nødvendige tiltak for å isolere smitten som potensielt kan komme.

Men når nærmere 5.000 soldater skal reise hjem til Troms og Finnmark, der en vesentlig del har vært i røde områder, mener han det er vel verdt å være oppmerksom.

– Jeg er ikke bekymret, men jeg er oppmerksom på situasjonen. Jeg tror ikke dette skal belaste kommunehelsetjenesten, sier Bjørnås.

Smittevernoverlege Vidar Bjørnås.

Smittevernoverlege Vidar Bjørnås i Bardu sier han ser argumentet både for og mot perm, men argumenterer med at det er mange vernepliktige som ikke har sett familien sin på lenge.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Strammer inn

Talsperson for Hæren, Eirik Skomedal, sier at Forsvaret tar smitteutbruddet alvorlig.

– Vi er forberedt på at smitten kan øke. Også fordi soldater på perm som kommer tilbake kan være smittet, sier han.

Skomedal forsvarer likevel bruken av permisjon. Det har vært mindre perm dette året enn i en normalsituasjonen.

– Vi har tidligere hatt permnekt. Men soldater er mennesker, og de trenger tidvis fri de og. Nytten av å gjennomføre perm ble ansett som viktig, sier talspersonen.

Bardufoss, brigade nord, brigade øvelse, hvit kamo, hæren, lagfører, rein 2, Samband, Sambands bataljonen,

Vernepliktige fra Hærens Brigade nord i Bardufoss har nok en gang fått et smitteutbrudd. Her fra forberedelsene til øvelsen Rein 2 i november.

Foto: Frederik Ringnes/Forsvaret / Frederik Ringnes/Forsvaret

Soldatene som kommer tilbake skal testes.

I tillegg vil det være strengere tiltak for disse soldatene når de kommer tilbake. De har begrenset adgang til fellesområder, portforbud, de må bruke munnbind og det er lite planlagt aktivitet de første ukene.

– De vernepliktige er veldig forståelsesfulle rundt de tiltakene vi nå er nødt til å iverksette i etterkant av påskepermisjonen. De anser permisjonen som verdt det, sier tillitsvalgt Linnea Huseby Røbech.

I tillegg til de 18 bekreftede tilfellene med smitte ved Setermoen, er åtte personer i Hærens avdelinger i Østerdalen og Oslo smittet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark