Storfavoritt måtte bryte Finnmarksløpet: – Surt

Comebacket i Finnmarksløpets lengste klasse ble ikke som veteranen Harald Tunheim hadde drømt om.

Harald Tunheim i Kirkenes.

Finnmarksløpet 2020 endte i Kirkenes for Harald Tunheim, men veteranen tok det ikke så tungt. Her er han sammen med hunden Titan.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Det var et eller annet som ikke stemte med hundespannet i år, og det kjente jeg allerede på vei inn mot Kautokeino. Det har manglet litt «trøkk» hele veien, forteller Tunheim til NRK.

61-åringen har vunnet den lengste klassen i Finnmarksløpet fem ganger, og var en av de største favorittene før årets løp.

De siste årene har han vunnet og blitt nummer to på 500-kilometeren, men den lengste distansen har han ikke kjørt siden 2015.

Comebacket ble ingen suksess.

– Det er surt å bryte. Jeg gjorde comeback i 40-årsjubileet og tenkte at «nå skal jeg kjempe i toppen». Så ender det her. Men da jeg var på vei over fjellet kjente jeg at dette var helt rett. Hundene var ikke "der" i år. Da gir vi oss heller mens leken er god.

Harald Tunheim pleier en hund i Tana, Finnmarksløpet 2020

Harald Tunheim hadde håpet å kjempe om seieren i FL-1200, men måtte bryte i Kirkenes. Her fra sjekkpunktet i Tana mandag.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Enkelt valg

Etter det første sjekkpunktet har den ene etter den andre av hundene hans vært nødt til å kaste inn håndkleet.

Ut fra det femte sjekkpunktet i Neiden kjørte Tunheim ut med kun 6 av de 14 hundene som startet løpet i Alta fredag kveld.

Man er nødt til å ha seks hunder i spannet for å kjøre over målstreken. Tunheim hadde derfor ikke mer å gå på den siste halvdelen av løpet – tilbake fra Kirkenes.

61-åringen hadde imidlertid ingen planer om å gi opp.

– Jeg er evig optimist. Vi var jo syv med meg. Jeg fungerer som en god hund når jeg jobber i alle bakkene! Det kan gå bra med et spann med seks der alle jobber bra, men nå var det ikke slik at alle jobbet. Da ble valget enkelt.

Harald Tunheim og Hanna Lyrek i mål på FL500 2019

Harald Tunheim har vunnet Finnmarksløpets lengste klasse fem ganger og 500-kilometeren én gang. Her smiler han bredt etter 2.-plassen i 500-kilometeren i fjor, sammen med vinneren Hanna Lyrek.

Foto: Morten Broks

– Ikke i form

Veteranen forteller at flere av hundene har vært slappe. Noen slet med muskelstivhet, andre har hatt diaré, og appetitten har ikke vært som den skal.

Tunheim utelukker ikke at varmen kan ha påvirket hundene, men tror det er flere faktorer som har spilt inn.

NRKs ekspert Hans Petter Dalby mener det hadde blitt svært vanskelig å fullføre med seks hunder.

– Jeg forstår at han bryter, men jeg synes det er synd. Det er selvfølgelig surt for Harald. I andre idretter kan man ha stang ut en helg og lykkes den neste. I langdistanse hundekjøring er det ett løp som gjelder, og da skal alt klaffe, sier Dalby, som tror Tunheim vil komme sterkere tilbake.

Hans-Petter Dalby

NRKs ekspert Hans-Petter Dalby synes det er synd at løpet mistet en av de største profilene.

Foto: Erik Lieungh

Håper på hjemmeseier

Mens Tunheims løp endte i Kirkenes, forlot en annen altaværing sjekkpunktet i tet tirsdag ettermiddag.

Steinar Kristensen var første hundekjører til å forlate grensebyen, foran svenske Petter Karlsson og Kristoffer Halvorsen fra Langhus. Kristian Walseth fra Alta og Lasse Austgarden fra Melhus var ikke langt bak.

Kvintetten er nå på vei mot Øvre Pasvik. Over halvparten av den 1200 kilometer lange distansen er tilbakelagt.

– Jeg heier selvfølgelig på kjørerne fra Alta og Finnmark, så får vi se hvordan det går til slutt, sier Tunheim.

Dalby synes Karlsson foreløpig har sett sterk ut.

– Han har hvilt veldig fornuftig i begynnelsen. Det blir spennende å følge med fremover. Jeg regner med at kjørerne holder seg til sine kjøreplaner frem til de kommer til Varangerbotn. Så begynner de å se på hva konkurrentene gjør derfra.