Hopp til innhold

Lucy snuste seg fram til Malins sykdom

Da Malin Hansen dro på venninnebesøk, så hun ikke for seg at en hund skulle gi et forvarsel om sykdom. Noen dager senere kom smertene.

Therese Elverum, hunden Lucy og Malin Hansen i Alta. Lucy snuste seg fram til Malins sykdom.

To gode venninner med en god hjelper i midten. Lucy varslet Malin Hansen (t.h.) om sykdom. – Jeg er både imponert og stolt, sier hundeeier Therese Elverum.

Foto: Stian Strøm / NRK

Hun er tre år og har en særdeles god luktesans. Vi snakker om hunden Lucy.

– Lucy er jo veldig glad i folk. Da jeg dro på besøk kom hun mot meg for å hilse - akkurat som hun pleier, forteller Malin Hansen fra Alta.

Besøket hos venninnen Therese skulle likevel bli litt annerledes enn tidligere. Lucy, som er av rasen Papillon, ble nemlig ekstra ivrig da Malin satte seg ned i sofaen.

– Hun sirklet rundt meg en stund, før hun klatret opp på sofaryggen der jeg satt. Deretter begynte hun å snuse og slikke på et bestemt sted på halsen min. Hun ga seg ikke, og vi stusset jo litt over denne oppførselen som verken Therese eller jeg har sett tidligere, sier Malin.

 Lucy snuste seg fram til Malins sykdom

Lucy snuste seg fram til Malins sykdom

Overrasket hundeeier

Venninnen beskriver situasjonen som svært spesiell.

– Lucy gikk hele tiden over mot Malin, og snuste og slikket på venstre side av halsen. Innimellom kom det til og med pipelyder. Dette har hun aldri gjort før. Vi skjønte ingenting, sier Elverum.

Malin Hansen dro hjem og tenkte ikke mer over hundens oppførsel. Det var helt til hun begynte å kjenne smerter fra det samme området der hunden hadde markert. Da var det gått tre dager siden venninnebesøket.

Malin Hansen i Alta. Hunden Lucy snuste seg fram til Malins sykdom.

– Det er jo fantastisk at en hund er i stand til å gjøre slike ting. Samtidig vil jeg takke helsevesenet som responderte så raskt, sier Malin Hansen.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Jeg ringte legen. Han skjønte heller ikke hva dette var, men jeg ble sendt videre til ultralyd. Etter dette har jeg fått tatt en del blodprøver. I tillegg har jeg vært i lungerøntgen, sier Hansen.

Som barn ble hun operert på samme sted der Lucy markerte. Så langt har legene ikke kommet med et konkret svar på hva dette kan være, men ifølge Hansen kan det dreie seg om bindevevssykdom.

– Jeg skal en ny tur til sykehuset i neste uke for å sjekke om det er betennelse i lymfeknutene i dette området, sier hun.

Lucy snuste seg fram til Malins sykdom.

Flink bisk! Lucy er tre år og av rasen Papillon.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Ekstremt god luktesans

Lars Moe er professor i indremedisin ved NMBU - Veterinærhøgskolen i Oslo. Historien fra Alta kommer ikke overraskende på ham.

– Hunder har ekstremt god luktesans. De er i stand til å fange opp dufter helt ned på molekylnivå. I dette tilfellet kan det tenkes at hunden har kjent en annen lukt fra personen enn tilfellet har vært tidligere. Dermed gjør den en markering på stedet hvor duften kommer fra, forklarer han.

Lars Moe

– Hunder har ekstremt god luktesans. De er i stand til å fange opp dufter helt ned på molekylnivå, sier Lars Moe, professor i indremedisin ved NMBU - Veterinærhøgskolen i Oslo.

Foto: Privat

Moe understreker at det finnes flere eksempler på at hunder trenes opp til å lukte sykdommer. I særdeleshet kreft.

– Hunder har gjennom evolusjonen utviklet evner som gjør at det første som møter duften er en svært stor hjernenerve. Husk at disse egenskapene har utviklet seg fra perioder da hunder klarte å finne mat gjennom signalstoffer som ble fanget opp på lang avstand. De har med andre ord en medfødt lukteevne som er betydelig bedre enn hos mennesker, sier han.

Tankefull etter opplevelsen

Tilbake i Alta sitter Malin Hansen med mange tanker etter opplevelsen med Lucy.

– Det er jo fantastisk at en hund er i stand til å gjøre slike ting. Dette er jo noe man ellers bare leser om. Samtidig vil jeg takke helsevesenet som responderte så raskt, sier hun.

Therese Elverum innrømmer at hun er ganske imponert over kjæledeggen som hjalp venninnen.

– Da hun ringte meg tilbake for å fortelle om det legen hadde sagt, fikk jeg vel et lite sjokk. Samtidig er jeg både stolt og glad for at Malin fikk hjelp, sier hundeeieren.