Hopp til innhold

Reiselivsbedrift slutter å friste med de farligste toppene

Visit Lyngenfjord reklamerer ikke lenger til turister med bilder av de høyeste og bratteste fjellene. Ordføreren i Lyngen tror likevel ikke det vil hindre skientusiastene å komme til Lyngsalpene.

Snødekte fjell og sol fra skyfri himmel trekker turistene til Lyngen dagen etter tre personer mista livet i et snøskred i området.

I bratt terreng er det risiko for snøskred om vinteren. Visit Lyngenfjord vil nå verken reklamere eller tilby toppturer i farlig terreng.

Foto: Aurora Berg / NRK

I vinter mistet tre franske turister livet i et snøskred i Lyngen, i et område hvor det aldri hadde gått skred før. En uke tidligere omkom en annen turist lenger nord på Lyngenhalvøya.

Nå har Visit Lyngenfjord tatt grep, og reklamerer ikke lenger for farlige toppturer.

– Vi fjerner ikke toppturer fra vårt tilbud, men vi tilbyr ikke lenger farlige toppturer, sier K. Richard Paulsen, reiselivssjef i Visit Lyngenfjord.

Med farlige toppturer mener Paulsen turer i terreng over 30 grader, da snøskredfaren øker betydelig i brattere terreng.

Turister vil ikke lenger se bilder fra de høyeste og bratteste toppene i Lyngen, men får heller opp utsikten fra tryggere topper.

Skiturister fra Sveits på tur opp fjellene i Lyngen.

Når terrenget er under 30 grader, er risikoen for snøskred betydelig lavere. Her er et reisefølge fra Sveits på tur.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Fjellet forsvinner ikke

De siste 20 årene har 112 personer mistet livet i skredulykker i Norge. 45 av disse døde i fjellene i Troms.

En som velger å ta denne risikoen er lyngsværingen Siri Rodahl Johansen. Hun bruker fjellene utenfor stuedøren flittig, og har en teori om hvorfor det oftere er turister som tas av snøskred.

– Det handler vel om det at man kjenner til terrenget bedre, både sommerstid og vinterstid. Hvis det er skredfare så tenker man at vi ikke den turen i dag, fordi vi kan vente med det.

For de lokale går ikke fjellet noe plass.

– Men sånn tror jeg det ikke er for turistene som har betalt masse penger for å komme hit. Jeg tror at vurderingen gjøres annerledes rett og slett.

Siri Johansen. Lyngen.

Siri Johansen bruker fjellene utenfor stuedøren flittig.

Foto: Privat

Ingen nytte

Ordføreren i Lyngen kommune, Dan-Håvard Johnsen, tror ikke at denne utelatelsen vil føre til at toppturentusiastene glemmer Lyngen som skidestinasjon.

– Det tar internettet seg av. TikTok, Twitter og Instagram tar seg av det.

Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen sier ulykka i Lyngen er tragisk.

Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen, tror ikke tiltak vil føre til at man unngår dødsfall i fjellene.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Også fagansvarlig for arktisk naturguideutdanning ved UiT, Sigmund Andersen, er skeptisk til at dette grepet vil gjøre en forskjell.

– Jeg tror ikke det har så mye å si, det var jo ikke vi som fortalte europeerne om Lyngen. Det var de som kom dit og oppdaget det.

Gjør det lettere

Men manglende reklame er ikke alt som gjøres i kommunen for å forebygge skredulykker. På vinterstid får alle som besøker kommunen en SMS med oppfordring om trygg ferdsel i fjellene.

– Det aller viktigste er at turistene skjønner alvoret og at de får god informasjon. Vi kjører derfor en hard kampanje på informasjon sammen med myndigheter og politi, sier Paulsen i Visit Lyngenfjord.

Bilde av varslingmelding, fare for skred i Lyngen

Denne meldingen sender Lyngen kommune ut til alle som besøker kommunen om vinteren.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Likevel har ordføreren liten tro på at det vil føre til null dødsfall.

– Vi kan aldri legge ned et ferdselsforbud i de fjellene her. Det er helt umulig. Folk må gjøre egne valg, og de må gjøre trygge valg. Noen ønsker å leve med mer risiko.

Ordføreren har snakket med flere skikjørere som har overlevd skred. De er klar på at de er villig til å ta risikoen for å kunne stå fra fjelltopp og ned til havet på uberørt snø.

– Det gjør det på en måte litt enklere å håndtere i etterkant, for oss som er med på de her situasjonene.

Les også – Kjipt at mange dør, men jeg skjønner ikke sinnet i kommentarfeltene

Nikolai Schirmer

Flere nyheter fra Troms og Finnmark