Hopp til innhold

Tre personer døde etter snøskred i Lyngen

Tre franske skikjørere omkom torsdag i et snøskred i Lyngen i Troms. Ni personer var i turfølget.

Bruddkanten

Skredet gikk øverst i det skogkledte området til høyre for Beretlia. Beretlia er det hvite, store partiet helt til venstre i dette bildet.

Foto: Privat foto

Torsdag kveld opplyser politiet at de tre som omkom var menn i 60-årene.

Politiet fikk melding om snøskredet klokken 14:30 torsdag ettermiddag. Det hadde gått nord for Lyngseidet, like ved Beretlia.

Luftambulanse fra Tromsø og Harstad rykket ut. Klokken 15:30 kunne politiet bekrefte at tre personer var erklært døde.

De skredtatte hadde skredsøker på seg, og ble raskt funnet.

De var i et følge på ni med utenlandske skikjørere, de aller fleste franske. Ingen av de andre hadde behov for behandling på sykehus.

Laster Twitter-innhold

Det var problemer med å finne ut hvor turfølget befant seg på grunn av språkproblemer. Luftambulansen fløy først til feil fjell, før de fant dem. Thomassen tror ikke en tidligere ankomst ville hatt betydning for utfallet av ulykken.

– Innringeren opplyste at tre personer ble tatt av skredet. De øvrige seks har jobbet med å grave frem de tre som ble tatt av skredet, sier Thomassen.

En fransk tolk har vært brukt for å få klarhet i omstendighetene rundt hendelsen.

Lyngenskred-heliunn

Luftambulansen har returnert fra skredområdet i Lyngen, og er tilbake på Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Betydelig snøskredfare

Det er nå betydelig snøskredfare over hele Troms, og det har gått flere skred de siste to ukene.

Søndag for to uker siden ble flere personer skadd i et snøskred i Balsfjord. Forrige onsdag gikk det to skred i Lyngen. En mann omkom. Søndag ble tre personer tatt av et snøskred på Senja. Alle disse kom fra det med skrekken. Onsdag gikk det nok et skred på Blåbærfjellet i Tamokdalen. Her ble to personer reddet ut.

Politiet opplyser at skredet som nå har gått er stort og bredt, med tydelig bruddkant.

– Akkurat hvor stort skredet er kan jeg ikke si per nå, men det er et omfattende skred, sier Thomassen.

Politimester i Troms, Astrid Nilsen sier torsdag kveld til NRK at politiet ikke har vurdert ferdselsforbud i Lyngen etter hendelsen.

Lyngen Røde Kors

Mannskaper fra Lyngen Røde Kors tilbake fra skredområdet torsdag kveld.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Helt uventa at det gikk skred der

Haldor-Inge Samuelsen fra Lyngseidet var på jobb da meldinga om skredet kom. Fra arbeidsplassen kan han se rett opp på bruddkanten.

Han har jobbet der i 35 år og aldri tidligere sett at det har gått et snøskred akkurat der.

Helt uventa

Haldor-Inge Samuelsen sier han aldri har opplevd at det har skred akkurat der det gikk torsdag.

Foto: Privat foto

Det er relativt bratt akkurat der raset er løst ut, og man kjører kanskje ikke akkurat der. Men i ytterkanten av raset har selv jeg kjørt, altså i østkant av raset. Det er ansett som trygt, det er skogkledt og relativt ok. Men man vet tydeligvis aldri når raset går og hvordan forholdene er.

Han beskriver bruddkanten som godt synlig og at den virker høy noen steder.

Han sier det kan tyde på at det første raset har lagd en ny bruddkant på østsiden av hovedraset, og dratt med seg en ny side.

Men at det skulle gå snøskred akkurat der, var helt uventa.

Vi har jo Beretlia, der det gikk skred i fjor og der tre personer og en hund ble tatt. Det er der man forventer at det går skred i akkurat det området, sier han.

– Tragisk inngang på påsken

Dan Håvard Johnsen er ordfører i Lyngen kommune. Dette er det andre dødsfallet på ei knapp uke. I forrige uke omkom en tysk turist i et snøskred.

– Dette preger kommunen. Det er en utrolig tragisk inngang på påsken, og dette vil sette sterke spor i Lyngen-samfunnet, sier Johnsen.

Kommunen har satt krisestab og har veldig mange personer involvert i arbeidet. Kommunen skal ivareta de som var med i turfølget, og også den store delen i første og andrelinja, som hjelper til direkte i redningsarbeidet, sier ordføreren.

– Dette er en omfattende sak, det blir et langt døgn.

Det er andre dødsulykken på kort tid.

– Vi har en nådeløs natur her. Det er helt opplagt at om du beveger deg i et terreng som er brattere enn 30 grader, så er det en viss sannsynlighet for at det kan ende med døden. Det skjer dessverre altfor ofte. Vi må bare se om det er mulig på noen som helst måte å forhindre at det skjer, sier Johnsen.

Torsdag ettermiddag forteller ordføreren at det fredag klokka 15 sendes ut SMS til alle utenlandske turister i området.

– Vi har kjørt igang en pilot der den første SMS kommer ut på engelsk, der vi redegjør for at det er forbundet med livsfare å benytte fjellene.

Les også Overlege advarer mot skred: – Vi rekker aldri frem tidsnok

Mads Gilbert

Har bedt Forsvaret om hjelp

Politiet har bedt Forsvaret om å hjelpe til i redningsaksjonen, og samlet flere frivillige.

Erlend Aarsæther, avdelingsleder for innlandsavdelingen til Norsk Folkehjelp forteller at mannskaper fra Norsk Folkehjelp Midt-Troms, Nordreisa, Tromsø og Lenangen har rykket ut. Til sammen utgjør det et mannskap på 20 personer.

– Nå må vi rett og slett se hvilke oppgaver det er behov for å løse. De bistår der det er nødvendig.

– Det er ille

Ifølge Haldor-Inge Samuelsen strømmer det på med turister til Lyngen. Denne gangen gikk det tre menneskeliv.

– Det var ikke det vi hadde håpet på når påsken står for døren. Vi har turister i bøtter og spann her. Sånn været var i dag, er det ikke så mange andre enn turister som er ute. Det er ille, men hva skal vi gjøre? Det har skjedd årlig de siste årene at det har gått liv.

Etter at samfunnet åpnet igjen etter koronapandemien, har turistene strømmet i hopetall til Lyngen.

– Vi ser at om det var mange før, er det jaggu med flere her nå. Alt av overnattingsplasser som jeg kjenner til, er fullbooket hele våren framover.