Hopp til innhold

Mener lakseskatten brukes som unnskyldning for å legge ned

Lakseskatten brukes som argument både for å legge ned anlegg og for ikke å investere i nye. – Oppdretterne har all anledning til å investere også etter skatten, sier en skuffet ordfører i Kvænangen.

Mowi, Jøkelfjord, Kvænangen

Mowi delte nylig ut milliardutbytte til eierne, men har ikke råd til å ruste opp landanlegget i Jøkelfjord.

Foto: Mowi

Både i Kvænangen i Troms og i Hasvik i Finnmark brukes nå grunnrenteskatten som forklaring på hvorfor arbeidsplasser forsvinner eller ikke blir noe av.

Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap), mener verdens største oppdrettsselskap, Mowi, har råd til å videreføre lakseslakteriet i Jøkelfjord i Troms.

Om de bare vil.

– De tjener søkkevis med penger i Kvænangen, sier Mevik.

Mowi skal beholde laksemerdene de har i kommunen. Derimot vil de legge ned lakseslakteriet, som ligger på land i Jøkelfjord.

– Forslaget om grunnrenteskatt på havbruksnæringen har gjort at Mowi må vurdere alle våre investeringsplaner i Norge på nytt, skrev Mowis regiondirektør Ørjan Tveiten i en pressemelding denne uka.

Men slakteriet ble stengt i mars, lenge før den nye skatten var varslet. Da var begrunnelsen at de manglet råstoff og hadde behov for utbedring. På dette halvåret har de ikke gått i gang med utbedringer.

Kommunikasjonsdirektør hos Mowi Ola Helge Hjetland sier til NRK at med forslaget til grunnrenteskatt på 40 prosent som ligger på bordet i dag, vil ingen investeringer i landanlegg i Norge komme i gang.

På spørsmål om hva som ville skjedd med anlegget i Jøkelfjord dersom grunnrenteskatten ikke var varslet, sier han at dette er et hypotetisk spørsmål.

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef Marine Harvest

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i Mowi, mener det vil bli oppsigelser og nedleggelser i fleng dersom grunnrenteskatten innføres slik den er tenkt i dag.

Foto: Astri Husø / NRK

Står på sitt

Det er ikke bare i oppdrettsnæringa at det murres. Også i Senterpartiets egne rekker har det vært kritiske røster mot grunnrenteskatten.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gikk i dag ut og sa at han ville justere lakseskatten.

Vedum

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avviser tvert at han er blitt skjelven i knærne etter protestene fra oppdrettsselskapene.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN

Nøyaktig hvordan skatteforslaget skal justeres, sier han ikke noe om, men han understreker at skatten skal innføres – og at den skal monne.

– Grunnrenteskatten kommer, fordi den er riktig. De store skal betale mer for å bruke områdene, mens vi skal skjerme de mindre. Derfor har vi et bunnfradrag på 4000–5000 tonn, sier Vedum til NRK onsdag ettermiddag.

– Det blir litt støy underveis, men det må man tåle når man skal ta store og viktige grep, sier Vedum.

30 mister jobben

Ordfører i Kvænangen må se på at 30 ansatte i Mowi mister jobben, og at dette er betydelig i en kommune med 1100 innbyggere.

– Jeg kan dessverre ikke si at Mowi opptrer som en samfunnsbygger i dette tilfelle, sier ordføreren.

Han mener signalene fra både Mowi og andre store oppdrettere i landet må tas med en klype salt. Han vedgår at det er helt naturlig at de revurderer sine investeringer nå.

Men jeg tror de har all anledning til å gjennomføre investeringene, også etter innføring av grunnrenteskatt, sier Ap-ordføreren.

Han viser til 60-tallet da Norge fant olje og man foreslo en oljeskatt på 62 prosent.

– Da sa alle selskapene at ingen ville lete etter olje. Men da man la ut letekonsesjoner, svarte alle selskapene med å søke på dem, sier ordføreren.

John Fredriksen

John Fredriksen er medeier i Mowi ASA. E24 skrev i august at det lå an til 170 million i utbytte for Fredriksen, etter rekordresultat for Mowi.

Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX

Viktig å puste med magen

Oppdrettsselskap landet over har stått i kø for å fortelle at de ikke lenger kan investere eller utvide driften som følge av den varslede grunnrenteskatten fra regjeringen.

I Hasvik har verdens fjerde største oppdrettsselskap, Cermaq, omfattende lakseoppdrett. Men nå har det japanskeide selskapet varslet at de setter alle investeringer i Norge på is, til de vet hvordan grunnrenteskatten slår ut.

Det betyr at ordfører i Hasvik, Eva Husby, må se langt etter 30 nye planlagte arbeidsplasser til et landanlegg der.

Det er viktig at vi nå puster med magen og får frem fakta. Uansett hvilken rolle vi har, så må vi innhente fakta og har fokus på å finne løsninger, sier ordføreren.

Eva D. Husby er ordfører for Arbeiderpartiet i Hasvik kommune.

Ordfører i Hasvik, Eva Husby, velger å tro at Cermaq likevel vil investere i landanlegget som skulle gi 30 nye arbeidsplasser i kommunen.

Foto: Theis Roksvåg Pedersen / NRK

Hun har vært i møte med oppdrettsselskapet og kan til en viss grad forstå bekymringene deres.

– Jeg ser begge sider, men jeg mener det er en selvfølge at oppdrettsnæringen skal betale skatt for å bruke områdene, sier Husby.

– Man må se bak overskriftene

Når det gjelder pressemeldingen til Mowi, der de begrunner nedleggingen av landanlegget med grunnrenteskatten, sier Vedum:

– Mowi har helt enorme ressurser og sannsynligvis de beste PR-agentene i Norge. Når man ser den type overskrifter, må man bare se litt bak overskriftene. Dette er selskap som har tatt store utbytter, og det er rimelig at de skal betale mer til fellesskapet, sier Vedum.

– Det er tydelig at Vedum prøver å skape et bilde av at havbruksnæringa er milliardærer som bruker PR-konsulenter. Det er både feil og en kynisk PR-strategi av Vedum. Vi bruker ikke PR-konsulenter og våre eiere er stort sett pensjonsfond, sier kommunikasjonsdirektør i Mowi, Ola Helge Hjetland.

– Næringa har mange utfordringer med lakselus, sykdommer og rømninger. Kan det være at man ikke trenger ytterligere vekst i denne næringa?

– Hvis man mener at det å skape arbeidsplasser langs kysten av Norge ikke er viktig er det en god strategi å innføre grunnrenteskatten slik den nå legges frem, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også Må trolig avlive en million fisk etter parasittangrep – kan koste Grieg over 50 millioner

Oppdrettslaks i håv ved oppdrettsanlegg

Flere nyheter fra Troms og Finnmark