Hopp til innhold

God stemning fjerner ikke høy spenning

God stemning på toppmøtet fjerner ikke den økende militære spenningen i nord. Samtidig strekker norske grenseboere ut hånden til sine russiske naboer.

Cecilie Hansen

Pasvikdølen Cecilie Hansen sier hun har et nært og godt forhold til sine naboer i øst.

Foto: Gunnar Sætra / Sør-Varanger Avis

En som har levd med Russland et steinkast unna huset nesten hele livet er pasvikdølen Cecilie Hansen.

Hun bor i Pasvik i Sør-Varanger kommune i Finnmark.

Hun forteller at innbyggerne i området ønsker et nært og godt samarbeid med Russland:

– Vi har russiske venner, det er russiske familier som bor her og folk har funnet kjærligheten på tvers av grensen. Det er slik vi håndterer storkonfliktene. Det er ikke ved vårt bord, sier hun.

Pasvik ligger rett ved den russiske grensen og ikke så langt unna den russiske Nordflåten.

Cecilie Hansens hjemsted er 13 mil i luftlinje unna den russiske atomubåthavnen.

Foto: Google Earth

Håper man fortsetter samarbeidet

Hansen, som tidligere har vært ordfører i Sør-Varanger kommune, sier synet av både norske og russiske grensevakter bestandig har vært en del av hverdagen deres.

– Vi har over lang tid hatt et godt samarbeid på politisk nivå, og det tror jeg har vært en brobygger med tanke på den nasjonale og internasjonale politikken, sier hun.

Den tidligere ordføreren sier hun håper lokalpolitikerne fortsatt vil bli invitert med på de store, internasjonale møtene mellom landene.

– Det er tross alt der folk lever og bor at virkeligheten er og mulighetene skapes. Jeg håper virkelig at man vil fortsette dette arbeidet, se oss som bor her i nord og gjøre det mulig slik at vi fortsatt kan ha det gode vennskapet, sier hun.

– Forholdet blomstrer ikke akkurat

– Det er vel og bra å møtes og prate sammen, men det større sikkerhetspolitiske bildet har ikke endret seg selv om vi har fått ny regjering og Anniken Huitfeldt og Sergej Lavrov har møttes i Tromsø, sier Karen-Anna Eggen.

Doktorgradsstipendiat ved Institutt for forsvarsstudier tror nemlig ikke det vil bli noe mindre militær aktivitet i nordområdene – verken på norsk eller russisk side.

Dette til tross for at det var en mer forsonende tone ovenfor Norge fra Sergej Lavrov enn det man har hørt på en stund, ifølge Eggen.

– Det er fremdeles planlagt flere store øvelser på norsk jord, som for eksempel Cold Response neste år. Russland fortsetter å opprettholde den høye militære aktiviteten på sin side, sier hun.

Onsdag ble en stor gruppe med russiske jagerfly og bombefly observert utenfor norskekysten.

Eggen sier møtet mellom Huitfeldt og Lavrov ikke spiller negativt inn på situasjonen, men endrer den heller ikke noe særlig.

– Forholdet blomstrer ikke akkurat og preges i stor grad av det større storpolitiske spillet. Men vi ser at det er interesse i å opprettholde de samarbeidsflatene som allerede eksisterer, noe som er bra, sier hun.

Karen-Anna Eggen

Karen-Anna Eggen tror både Russland og Nato er interessert i å beholde «status quo».

Foto: Forsvaret

Gjelder å balansere på en god måte

I en kronikk i Forsvarets Forum skriver daglig leder i Utsyn, Hedda Langemyr, at frysepunktet mellom Nato og Russland gjør Norges rolle viktigere.

Hun mener mye av ansvaret for samarbeidet mellom landene har ligget i nord, noe som har bidratt til at man har opprettholdt veldig forskjellige bilder av Russland i nord og sør.

– Nord og sør har i utgangspunktet veldig forskjellige forhold til Russland, men vi trenger ikke gjøre disse fortellingene mer forskjellig enn de trenger å være, sier Utsyn-lederen.

hedda Langemyr, daglig leder for UTSYN

Hedda Langemyr mener kontakt på toppolitisk nivå med Russland blir viktig fremover.

Foto: privat

Langemyr påpeker at man ikke skal glemme at Norge er medlem av Nato, selv selv om det er optimisme rundt bedre kontakt mellom Norge og Russland fremover.

I tillegg tror hun Norge er mer interessert i hva som foregår på russisk side enn det russerne er i hva som foregår på norsk side.

– Men som Nato-medlemmer og med tanke på økt alliert tilstedeværelse i Norge har vi også blitt mer interessant for russerne, sier hun.

Utsyn-lederen mener samarbeidet med Russland kan bidra til at Norge havner i en skvis.

– Et bedre forhold til Russland kan også skape komplikasjoner, vis-à-vis Nato. Så her gjelder det å balansere på en god måte, sier Langemyr.

– Russerne skal vite hvor de har oss

Norges nye utenriksminister, Anniken Huitfeldt (Ap), mener det er viktigere enn noen gang å styrke båndene i nordområdene.

– Det viktigste er å finne nye områder for samarbeid. I en tid med ny spenning, hvor vi også legger vekt på økt avskrekking, så mener jeg at det også er nødvendig med mer dialog og mer samarbeid, sier Huitfeldt.

På en pressekonferanse denne uken gikk Lavrov hardt ut mot Nato, som Norge er en del av.

Samtidig understreket han at han ønsker et sterkere samarbeid med Norge på forsvarspolitisk nivå.

– Det er en viktig del av norsk forsvarspolitikk at vi skal være åpne og forutsigbare. Russerne skal vite hvor de har oss. Så det å varsle hverandre er veldig viktig, sier Huitfeldt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte Russlands utenriksminister Sergey Lavrov for første gang i Tromsø.

Anniken Huitfeldt ble etter møtet med Sergej Lavrov i Tromsø invitert på besøk til Moskva.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark