Hopp til innhold

Frp-profil mener Pride kun handler om oppmerksomhet: – Ta et oppgjør med islam

– Det ser ut som Per-Willy Amundsen har tatt litt mye Møllers tran, svarer leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Per-Willy Amundsen

FLYTT FOKUS: Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) skriver at han ikke vil gå i Pride-tog og mener organisasjonen FRI heller bør jobbe med skeives rettigheter i muslimske land.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

«Gjør hva dere vil, ha sex med de dere måtte ønske. Norge er et fritt land. Men ærlig talt: ha noen prinsipper som handler om mer enn oppmerksomhet. Ta et oppgjør med islam.»

Det skriver stortingspolitiker og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) på sin Facebook-side.

Han mener Pride og Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) konstruerer problemer i Norge og må ta et oppgjør med islam for å kunne ha troverdighet i spørsmål om skeives rettigheter.

– Det ser ut som Per-Willy Amundsen har tatt litt mye Møllers tran i dag tidlig. Han sparker i alle retninger, sier leder i FRI Inge Alexander Gjestvang.

Inge Alexander Gjestvang

KUNNSKAPSLØST: Inge Alexander Gjestvang som er leder i Pride mener Per-Willy Amundsen ikke har oversikt over hva organisasjonen jobber med.

Foto: FRI

– Veldig ufint

– Vi jobber både nasjonalt og internasjonalt for å bedre skeives rettigheter. Noe av det er synlig og noe er mindre synlig, sier Gjestvang og peker på konkrete prosjekter FRI jobber med og at tema under årets pride-tema er internasjonalt fellesskap.

Listetoppen for Troms Frp skriver også at «FRI påvirker våre barn med sin radikale ideologi» og «at det må stoppes». Det synes Gjestvang er særlig problematisk.

– Det synes jeg er veldig ufint. Han kobler seg på et veldig ugreit tog vi ser dundre rundt i Øst-Europa for tiden, sier Gjestvang.

Han trekker frem at Polen har innført så kalte «Lhbt ideologifrie soner». Og at Ungarn har vedtatt en lov som forbyr «promotering av homofili». Den samme har Russland gjort.

En drag queen holder regnbueflagget under en demonstrasjon utenfor det ungarske parlamentet mandag.

NEI TIL «PROMOTERING»: Tusenvis protesterte i Budapest for å stanse loven som vil føre til at blant annet bøker med en positiv framstilling av homofili blir forbudt.

Foto: Bela Szandelszky / AP

Amundsen får støtte av Listhaug

– Jeg synes det er flott at man feirer mangfoldig kjærlighet og det er veldig bra at de jobber internasjonalt, men jeg har ikke hørt den kritikken bli fremført av FRI. Tvert imot opplever jeg at det blir underkommunisert, sier Per-Willy Amundsen.

Skjermdump fb-innlegg per-willy amundsen

KRITIKK: Onsdag morgen skrev Per-Willy Amundsen dette innlegget på Facebook.

Foto: Skjermdump Facebook (30.06 Kl. 12:40)

Og legger til:

– Det er åpenbart at vi har en helt annen situasjon i Norge enn i en del muslimske land. Dersom man er enige i at dødsstraff for homofili må bekjempes og er bevisst på at det alltid er muslimske land, må man tillate seg å kritisere islam.

– Kan man ikke kjempe for skeives rettigheter i Norge og i utlandet, samtidig?

– Det internasjonale perspektivet er i hvert fall veldig underkommunisert. I den vestlige verden lever homofile langt friere enn i ufrie muslimske land, sier Amundsen.

Han får støtte fra partileder Sylvi Listhaug.

– Jeg er enig i at feministeliten og organisasjonen FRI bør ta et oppgjør med radikal Islam og blant annet deres syn på homofili, fremfor å peke på det åpne og frie landet vårt, sier Listhaug.

Sylvi Listhaug, Frp

ENIG: Det er helt greit å delta på Pride-arrangementer for å feire mangfold og kjærlighet, sier Sylvi Listhaug i Frp. Samtidig mener hun fokuset bør være på oppgjøret med radikal islam.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Mener Frp skummer fløten under Pride

Samtidig som Frp-politikeren kritiserer Pride og FRI er partiet til stede på Pride-arrangementer rundt omkring i landet.

Og i 2018 ble tidligere Frp-leder og finansminister Siv Jensen kåret til «Årets Faghag», en pris som gis til en person som har vist særlig støtte til det skeive miljøet. Noe som også møtte kritikk.

Siv Jensen på GayGalla 2018

POPULÆR HOS SKEIVE: Tidligere Frp-leder Siv Jensen ble kåret til «årets homobestevenn» på GayGalla i 2018.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Mange synes det er problematisk at Frp er til stede under Pride og er usikre på hvor de står i kampen for skeives rettigheter med bakgrunn i enkeltpersoners uttalelser og tidligere politikk og voteringer, sier Gjestvang.

– Mener du at Frp ikke bør være til stede under Pride?

– Jeg vil være forsiktig med å være for kategorisk, men vi må ha respekt for at mange skeive kan synes det er problematisk å se enkelte som stemmer mot forslag i Stortinget som ville gagnet våre liv, skumme fløten under Pride og vifte med regnbueflagg i gatene.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) får en kake i ansiktet fra en britisk kvinne under Oslo Pride-paraden på lørdag.

IKKE SÅ POPULÆR: Tidligere barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) fikk i 2016 en kake i ansiktet fra en britisk kvinne under Oslo Pride-paraden.

Foto: Erik Fosheim Brandsborg / NTB scanpix

Gjestvang påpeker også at Pride er en gyllen anledning for Frp til å treffe skeive og lære mer om hvordan de kan støtte kampen, og at han gjerne tar en prat med Per-Willy Amundsen om arbeidet FRI gjør, både nasjonalt og internasjonalt.

– Jeg er veldig interessert i det, svarer Amundsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark