Hopp til innhold

Listhaug: – Vi tar fullstendig avstand fra hets

Frp-topp Roar Wesche Juul i Asker kritiserte hvordan seksuell orientering og identitet diskuteres i Frp-forum. Nå får han svar fra partilederen.

Sylvi Listhaug (Frp).

Partileder i Frp, Sylvi Listhaug, støtter Frp-medlem Roar Wesche Juul i at legningen til folk ikke skal hetses.

Foto: Ann-Eli Nøsen / NRK

– Vi tar fullstendig avstand fra hets og all form for forskjellsbehandling av folk basert på kjønn, religion, legning eller etnisk opprinnelse. Frihet for enkeltmennesket er alltid sentralt i Frp, skriver partileder Sylvi Listhaug i en e-post til NRK.

Frp har mistet lokallederen i et av de største lagene i fylket Viken. Roar Wesche Juul valgte å trekke seg som leder for Asker Frp fredag.

Han fortalte til Budstikka om et vanskelig debattklima om seksuell orientering og identitet i Facebook-grupper for partimedlemmer, og at det forekom hat og trakassering.

– Det er veldig trist at Roar Wesche Juul trekker seg som leder i Asker Frp, skriver Listhaug.

– Positivt overrasket

Wesche Juul forteller til NRK at han har ønsket at partiledelsen er tydelig på hva Frp står for. Han er positiv til at Listhaug uttaler seg etter at hans avgang har fått nasjonal oppmerksomhet i helgen.

– Det synes jeg er helt greit. Jeg er positivt overrasket over at hun svarer, sier han til NRK.

Roar Wesche Juul var leder i Asker Frp. Det er et av de største lokallagene i fylket Viken.

Roar Wesche Juul var leder i Asker Frp. Det er et av de største lokallagene i fylket Viken.

Foto: Privat

Ifølge Wesche Juul har han tidligere tatt opp problemene i lokallaget og nasjonalt, men fått til svar at ytringsfriheten betyr at folk må få si hva de vil.

Han er selv homofil, og fremhever at han personlig alltid er blitt godt ivaretatt av partiet lokalt og sentralt.

– Jeg har integritet i Frp, også i lokallaget, hvor jeg har jobbet. Jeg føler ikke at dét er saken. Men jeg mener at Frp ikke godt nok har tatt signalene som ligger ute og flyter i sosiale medier, og hetsen som ligger på Facebook-grupper som er for Frp. Det må håndteres på en annen måte og ryddes opp i. Det føler jeg ikke er gjort godt nok, sier han.

– Lovlig sent

Konsekvensen er at Wesche Juul mener han ikke kan fronte Frp i valgkampen. Overfor NRK forteller han videre om to avgjørende saker som ledet til beslutningen hans om å trekke seg rett før valgkampen.

I mai stemte Stortinget over regjeringens forslag om å endre flaggloven. Forslaget innebærer at offentlige bygninger kan flagge med andre flagg enn det norske og samiske.

Wesche Juul misliker at Frp var det eneste partiet som stemte mot forslaget.

– Da pakket de det inn med at det kun er norske flagg som skal henge på offentlige bygninger, rådhus og så videre. Det er et tydelig signal om at de ikke ønsker at pride-flagget skal vaie i vinden på offentlige bygninger, sier han.

Pride-flagget er regnbuefarget, og brukes for å feire og markere LHBTQ-bevegelsens kamp for rettigheter. Debatten om flaggingen har pågått i juni, som også er pride-måned.

Wesche Juul er også kritisk til at landsmøtet til Frp måtte ta debatten om legning skulle være en del av arbeidet mot diskriminering i resolusjonen til partiet. Wesche Juul forteller at han holdt et innlegg som argumenterte for, og at forslaget ble vedtatt med overveldende flertall.

– Antidiskriminerende arbeid rettet mot legning har vi holdt på med i 30 år. At et politisk parti skal diskutere det i 2021, er lovlig sent.

AKTUELT NÅ