Hopp til innhold

Siv Jensen kåret til «årets homobestevenn»

LHBT-miljøet feiret seg selv og sine støttespillere under «GayGalla 2018», med flere statsråder på plass i salen. Siv Jensen ble «Årets Faghag», en pris Erna Solberg fikk for åtte år siden.

Siv Jensen på GayGalla 2018

«ÅRETS HOMOBESTEVENN»: Siv Jensen, her på scenen under «GayGalla2018» lørdag kveld, vant prisen for «Årets faghag».

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

For første gang på fem år ble det lørdag kveld avholdt GayGalla på Chateau Neuf i Oslo. Det ble delt ut pris i ni kategorier, blant annet for Årets LHBT-person, Årets hetero og Årets norske TV-serie/film.

Vårt miljø trenger å feire seg selv! Vi vet at prisen betyr mye for dem som er nominert, og at showet skaper stolthet og optimisme, sier produsent Mads Rogde i en pressemelding.

Medprodusent Fredrik Havstein sier tanken har vært å lage et gullglitrende og kjendistungt show, hvor store og små helter i miljøet skal hedres.

GayGalla 2018

Siv Jensen sammen med sin bestevenn Tor Andre Berge på den røde løperen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jensen fulgte i Ernas fotspor

Kulturminister Trine Skei Grande åpnet prisutdelingen, der også finansminister Siv Jensen dukket opp som gjest. Jensen stakk også av med prisen for Årets faghag, et begrep som brukes for å beskrive en kvinne som gjerne er venner med homofile eller biseksuelle menn.

Erna Solberg og Geir Lillejord

I 2010 var det Høyre-leder Erna Solberg som stakk av med prisen for «Årets Faghag». Da vanket det et kyss fra Berit Bislett, alias Geir Lillejord.

Foto: Elin Nygård/Blikk

I juryens begrunnelse står det at prisen er en vennepris og «er til for å vise at solidaritet og vennskap ofte kan gå på tvers av partipolitisk arbeid eller religiøs overbevisning».

Det står også at Jensen har deltatt på en rekke arrangementer og at hun har nære relasjoner til sine homofile venner, ifølge VG.

Jensen er med det i godt selskap, ettersom Høyre-leder Erna Solberg vant samme pris i 2010.

– Dette er kult! Jeg har mange gode venner med forskjellige legninger, jeg er like glad i alle sammen. Jeg synes det er veldig bra at vi lever i et samfunn hvor folk kan leve ut sin kjærlighet overfor hverandre uavhengig av legning, sier Jensen til NRK via statssekretær Petter Kvinge Tvedt.

– Hvis jeg kan bidra til å fjerne fordommer slik at alle kan være den de er, så er det en ære, fortsetter hun.

GayGalla 2018

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sammen med Venstres Grunde Almeland på den røde løperen under GayGalla 2018 på Chateau Neuf i Oslo lørdag kveld.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Skam vant

Juryen består av blant andre stortingspolitiker Anette Trettebergstuen (Ap, som har skrevet boken «Homo» sammen med Bård Nylund, også han jurymedlem. De øvrige jurymedlemmene er TV-regissør Ante Bjelland, programleder Silje Nordnes, utested-eier Jim DeVille, Oslo Pride-festivalsjef Fredrik Dreyer og Yngve Marcussen, tidligere programleder for GayGalla.

Produsentene var også glade for at det de omtaler som «den nye homoministeren», barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, var på plass for å dele ut årets ærespris.

Prisen for Årets norske TV-serie/film gikk – kanskje ikke overraskende – til SKAM. Flere av skuespillerne fra SKAM var på plass i salen. I tillegg var serieskaper Julie Andem nominert i kategorien Årets hetero.

I den kategorien var også leder av kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum var nominert, men det var Oslo-biskop Kari Veiteberg som stakk av med prisen.

Årets LHBT-person ble Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen, de første åpne homofile som er valgt inn på Sametinget.

Mubashir nominert

Noman Mubashir, programleder i NRK på Kaffebrenneriet ved Rådhuset i Oslo oktober 2017.

Noman Mubashir var nominert i kategorien «Årets LHBT-person».

Foto: Petter Sommer / NRK

Programlederen Noman Mubashir var også nominert i kategorien Årets LHBT-person. Mubashir stod frem som homofil i VG i 2016, i kjølvannet av at kong Harald holdt en tale der han snakket om homofiles rettigheter.

Mubashir sa i etterkant til Senkveld at det ikke var alle som hadde satt like stor pris på at han fortalte om sin legning.

– Det har tikket inn meldinger som ikke har vært hyggelige. De skriver blant annet «Hvorfor må du stå frem?» «Skam deg! Du er ingen god muslim.» «Du kunne hatt masse pene damer etter deg! Du er en kjekk mann, hvorfor skal du ha en mann?». Det er mye søppel, sa Mubashir, ifølge TV 2.

Det var skuespiller Janne Formoe og programleder i Radio 1 Niklas Baarli som delte ut prisene. lørdag kveld. En rekke profiler fra kulturlivet var på plass i salen, blant dem kjendisstylist Erlend Elias, komiker Lisa Tønne, og VGTV-duoen Morten Hegseth og Vegard Harm.

GayGalla 2018

Skuespiller Janne Formoe og Radio 1-programleder Niklas Baarli delte ut prisene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB